Εγκαίνια για το νέο εντυπωσιακό κτήριο της Λευκωσίας

Την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»!

 


Article featured image
Article featured image

Ο σχεδιασμός του κτηρίου ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φυσική τοπογραφία και τα χρώματα του τοπίου της Πανεπιστημιούπολης.

Η Βιβλιοθήκη αναπτύχθηκε κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους) συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τμ.

Με τη βοήθεια της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, η οποία δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των €8.000.000 στη μνήμη του συζύγου της, Στέλιου Ιωάννου, γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών, τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

Το έργο προσλαμβάνει τη μορφή ενός τεχνητού λόφου, ο οποίος επικαλύπτεται με έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση και με επιστέγασμα έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο που υπερβαίνει έναν απλοϊκό μιμητισμό του φυσικού τοπίου.

Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην επίλυση του λειτουργικού προγράμματος, αλλά αναπτύσσει στρατηγικές ένταξης του έργου στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής, διαμορφώνοντας 'διαλεκτικές' σχέσεις με τους λόφους και ιδιαίτερα αυτόν του Άρωνα στη νότια πλευρά, απέναντι από τον ποταμό Καλόγερο.

Το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» δεν αποτελέσει μόνο ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα αλλά, κυρίως, ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης, με πρόσβαση ανοικτή για το κοινό.

Με πληροφορίες από UCY.ac.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ