Καλοκαίρι και σήμερα [Πότε αναμένεται να αλλάξει ο καιρός]

Σήμερα η μέρα θέλει βουτιές, άμμο και χαλάρωση και άσε το αφεντικό να σε ψάχνει.

 


Article featured image
Article featured image

Οι θερμές αέριες μάζες που ταλαιπωρούν την περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να θυμίζουν τιμές Ιουλίου, θα συνεχιστούν και σήμερα, Τρίτη.

Οι κανονικές μέγιστες θερμοκρασίες για την εποχή σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, είναι γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου και οι ελάχιστες γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι αισθητή στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικά τμήματα του νησιού και μέχρι την Πέμπτη οι θερμοκρασίες που θα επικρατούν, θα είναι σε πολύ πιο φυσιολογικές τιμές σε σχέση με την περίοδο που διανύουμε.

Από θέμα βροχών, παρόλο που αρκετά προγνωστικά μοντέλα έδειχναν καλές πιθανότητες να επηρεαστεί η περιοχή μας με βροχές τις τελευταίες ημέρες του μήνα, αυτό το σενάριο όλο και απομακρύνεται καθώς ξεκαθαρίζει η κατάσταση.

Κλειστός αντικυκλώνας, τόσο στη μέση τροπόσφαιρα όσο και στην επιφάνεια, επηρεάζει τη δυτική Ευρώπη και ήδη άρχισε να ευνοεί την πρώτη κατάβαση Αρκτικού ψύχους προς την κεντρική Ευρώπη και κατ’ επέκταση στα Βαλκάνια και Ελλάδα όπου ήδη, στις περιοχές που συναντιούνται οι 2 αέριες μάζες, επικρατεί άστατος καιρός με τοπικά ακραία φαινόμενα, αλλά και τα πρώτα εκτεταμένα χιόνια σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές.

Προς τα τέλη της εβδομάδας, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας-Λιβύης, φαίνεται να ευνοεί τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη και οι συνθήκες της ατμόσφαιρας αλλά και οι θερμοκρασίες της θάλασσας, φαίνεται να ευνοούν την εξέλιξή του σε Μεσογειακό Κυκλώνα (Medicane).

Σε περίπτωση που εξελιχθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα, φαίνεται να ακολουθεί βορειοανατολική πορεία προς τα δυτικά παράλια της Τουρκίας – Ρόδου και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει στην περιοχή μας σκόνη από Λιβύη και παροδική άνοδο της θερμοκρασίας.



 

Αναλυτικά η πρόγνωση του kitasweather.com

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 22 στα παράλια και 13 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-6 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 30 έως 32 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 32 έως 34 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 22 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 21 στα παράλια και 12 στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη και Πέμπτη ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά και εσωτερικό, όπου αναμένονται τοπικές νεφώσεις τα απογεύματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση κατά το διήμερο.

 

Τι λέει η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου

Σήµερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν µετά το µεσηµέρι κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και τοπικά στα νοτιοδυτικά παράλια µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια, γύρω στους 30 στα υπόλοιπα παράλια και στους 28 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη, στα δυτικά, αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και βόρεια παράλια, γύρω στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και στους 16 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Την Πέµπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που τοπικά, κυρίως στα βορειοδυτικά, τα ορεινά και το εσωτερικό, θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες νεφώσεις.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει την Τετάρτη και την Πέµπτη σταδιακά πτώση για να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές για την εποχή τιµές, ενώ τη Παρασκευή αναµένεται µικρή άνοδος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ