Ανακοινώθηκαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής για το 8ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Με ένα πρωτοφανή αριθμό συμμετοχών στο διαγωνιστικό του μέρος και ένα πλούσιο οπτικοακουστικό θέαμα, θα διεξαχθεί και φέτος το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ένας θεσμός που προβάλλει δεκάδες μικρού μήκους ταινίες από την πρόσφατη Κυπριακή παραγωγή καθώς και από τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή.


Article featured image
Article featured image

Μια πενταμελής κριτική επιτροπή από επαγγελματίες της ενεργής κινηματογραφικής κοινότητας από την Κύπρο και το εξωτερικό θα αναλάβει το δύσκολο έργο της βράβευσης, τόσο για τα κυπριακά όσο και για τα διεθνή βραβεία.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι φέτος ο  βραβευμένος Έλληνας πεζογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης.  Ο κ. Κυριακίδης έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ενώ κυκλοφορούν άνω των εκατό μεταφράσεις του. Έχει γράψει το σενάριο για τρεις ταινίες μεγάλου μήκους [H εποχή των δολοφόνων (Νίκος Γραμματικός), Έναστρος θόλος (Κώστας Αριστόπουλος), Ο Παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση (Δήμητρα Αράπογλου). Ο ίδιος έχει γράψει και σκηνοθετήσει έντεκα ταινίες μικρού μήκους, βραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όταν ρωτήθηκε "Τι σημαίνει μικρή φόρμα στη λογοτεχνία;", απάντησε:

«Ό,τι σημαίνει και η ταινία μικρού μήκους στον κινηματογράφο, η μινιατούρα στη ζωγραφική, τα μονόπρακτα στο θέατρο και στην όπερα. Δεν πρόκειται για είδος, αλλά για άσκηση (και, στις καλύτερες περιπτώσεις, υπόδειγμα) αφηγηματικής οικονομίας».

Αχιλλέας Κυριακίδης, Η Καθημερινή (11/2017)

 

Τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής είναι οι:

 

• Jean Rice, Παραγωγός - Υπεύθυνη Προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ιρλανδίας



Η Jean Rice εργάζεται στην κινηματογραφική βιομηχανία από το 1988. Ξεκίνησε την καριέρα της στη διαφήμιση ως παραγωγός διαφημίσεων διεθνούς φήμης σκηνοθετών, όπως, μεταξύ άλλων, David Fincher, Ken Loach και Jonathan Glazier. Στην πορεία, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την επιμέλεια σεναρίου. Σήμερα, είναι Υπεύθυνη του Προπτυχιακού Προγράμματος «Κινηματογράφος και Τηλεόραση» (BA in Film and Television) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Παραγωγή και Χρηματοοικονομική Διαχείριση στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση» (MA in Creative Production and Screen Finance) της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ιρλανδίας.

 

• Daniel Ebner, Καλλ. Διευθυντής του Φεστιβάλ Vienna Shorts  (Αυστρία) 



Ο Daniel Ebner (1981) είναι συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους VIS Vienna Shorts. Είναι δημοσιογράφος πολιτιστικών θεμάτων και κριτικός κινηματογράφου του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (APA). Κατέχει μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες και έχει σπουδάσει στη Βιέννη και το Βερολίνο Θεωρία του Κινηματογράφου και Πολιτιστικές Σπουδές. Έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Young European Talent της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε συμπαραγωγός της αυστροελβετικής σειράς ταινιών μικρού μήκους με τίτλο Eleven Minutes. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκθέσεων, έργων media art και ταινιών μικρού μήκους, και έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Είναι εκπρόσωπος της Ένωσης Αυστριακών Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μέλος της Επιτροπής Κινηματογραφικής Χρηματοδότησης του Δήμου Βιέννης και του Vorarlberg.

 

• Kilian Lilienfeld, Film Programmer (Ελβετία)



Ο Kilian Lilienfeld γεννήθηκε το 1987. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Κινηματογράφο το 2017. Τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Kurzfilmtage της Βίντερτουρ και πριν από τέσσερα χρόνια έγινε μέλος της επιτροπής επιλογής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Έχει, επίσης, αναλάβει την επιμέλεια ειδικών προγραμμάτων, όπως του Country Focus που στόχο έχει την ανάπτυξη της ανερχόμενης κινηματογραφικής βιομηχανίας ταινιών μικρού μήκους του Σουδάν. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος εκδηλώσεων και προγραμματισμού της Virtual Reality Cinema, μίας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα τη Ζυρίχη, και ως υπεύθυνος προγράμματος του θερινού κινηματογράφου «Kino Am Berg VR». 

 

• Ρένος Γάβρης, Σκηνοθέτης (Κύπρος)



Ο Ρένος Γάβρης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και καλλιτέχνης οπτικοακουστικών μέσων. Αρχικά, σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στη συνέχεια αποφοίτησε με πτυχίο στην Τέχνη των Μέσων (BA in Media Arts) από το Royal Holloway, University of London, το 2012. Υπότροφος του ιδρύματος Fulbright και του Πανεπιστημίου Emerson College στη Βοστώνη, τον Μάιο του 2015 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Τέχνη των Μέσων (MFA in Media Art, Emerson College, Βοστώνη). Κατά την αποφοίτησή του, ο Ρένος έλαβε βραβείο ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής αριστείας από το ίδιο πανεπιστήμιο (Emerson College Graduate Program Award for Outstanding Academic and Artistic Achievement). Η σπουδαστική μικρού μήκους ταινία του, με τίτλο Austerity, γυρίστηκε στην Αθήνα με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Κατσαρή και έκανε πρεμιέρα το 2015. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καθώς κατάφερε να αποσπάσει 7 βραβεία και να προβληθεί σε πάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως στο Los Angeles ISFF και το Raindance FF στο Λονδίνο. Μεταξύ 2015-2018, ο Ρένος εργάστηκε ως λέκτορας, διδάσκοντας εργαστηριακά μαθήματα κινηματογραφικής παραγωγής στο Royal Holloway, University of London.

Μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, πειραματικό σινεμά και κινούμενα σχέδια διάρκειας μέχρι 25 λεπτά, θα διαγωνιστούν για τα βραβεία, στο Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό, τα οποία θα δοθούν σε χρηματικά ποσά αλλά και υπό μορφή υπηρεσιών.

Η είσοδος στις προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy.



Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc18

Χορήγοι Επικοινωνίας: CITY, ΡΙΚ

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου, την ιστοσελίδα του, ή την εφαρμογή Rialto Theatre App)

Κατάλληλο για άνω των 18.

Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45- www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ