Ενισχυμένοι άνεμοι, κυπριακή σκόνη και τοπικές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο

Θα μυρίσει επιτέλους φθινόπωρο! [πιο κλισέ και από τις ατάκες του Αρχιεπισκόπου].

 


Article featured image
Article featured image

Οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που ταλαιπώρησαν την περιοχή μας το πρώτο τετραήμερο του μήνα, με εξαιρετικά υψηλές μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες, άρχισαν να εκτοπίζονται προς Μέση Ανατολή από πιο δροσερό, ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αέρα.

Παρόλο που χθες Τετάρτη η θερμοκρασία σημείωσε πτώση η οποία τοπικά έφτανε τους 4-5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, η θερμοκρασία κυμάνθηκε, ωστόσο, περίπου 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το δελτίο του kitasweather.com.

Σήμερα Πέμπτη, το δυτικό ρεύμα αέρα θα ενισχυθεί και αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η συνολική πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Παρασκευή θα είναι της τάξεως των 5-7 βαθμών Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού και από τους 41-42 βαθμούς, ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει γύρω στους 35-36 βαθμούς. Στα ορεινά/ημιορεινά αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση θερμοκρασίας και θα είναι της τάξεως των 5-10 βαθμών, αναλόγως γεωγραφικής θέσης και υψομέτρου. Στα παράλια η πτώση θα είναι μικρότερη και θα είναι της τάξεως των 2-5 βαθμών Κελσίου.

Επίσης σήμερα, λόγω της ξηρασίας που επικρατεί, οι ενισχυμένοι δυτικοί άνεμοι αναμένεται να ανυψώσουν σκόνη από την επιφάνεια σε μερικές 100άδες μέτρα ύψος και να την μεταφέρουν προς τα ανατολικά. Στο δυτικό μισό του νησιού αναμένονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα σκόνης ενώ στο ανατολικό μισό, μέτρια έως υψηλά. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται το απόγευμα όπου οι άνεμοι θα φτάνουν το μέγιστο της έντασής τους.

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες για τοπικές βροχές/καταιγίδες αυξάνονται και αναμένεται ένα διάστημα περίπου 4-5 ημερών με τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες, κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικά τμήματα του νησιού και από εκεί θα κινούνται – αναλόγως τι συνθήκες θα επικρατούν στην ατμόσφαιρα -επηρεάζοντας και άλλες περιοχές.

Μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποια βράδια, κυρίως στα δυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά παράλια. Η βροχόπτωση του μήνα φαίνεται ότι θα υπερκαλυφθεί και με το παραπάνω σε αυτό το διάστημα, χωρίς να σημαίνει ότι θα βρέξει σε όλες τις περιοχές. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Πέμπτη, μετά τη διάλυση της τοπικής, πρωινής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, εσωτερικό και ανατολικά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Στα ανατολικότερα τμήματα του νησιού δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κυπριακή σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται από χαμηλά έως μέτρια στο δυτικό μισό του νησιού και μέτρια έως υψηλά στο ανατολικό μισό. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, για να ενισχυθούν σύντομα σε μέτριους έως ισχυρούς 4-5 μποφόρ και στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια μέχρι πολύ ισχυροί 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει έως τους 35-36 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 28 έως 31 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 30 έως 33 στα νότια και ανατολικά παράλια, 26 έως 33 στα ημιορεινά (αναλόγως υψομέτρου και γεωγραφικής θέσης) και στους 18 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, ενώ αργότερα αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού (Ριζοκάρπασο) και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές. Τις αυγινές ώρες αναμένεται τοπικά να κάνει την εμφάνισή της χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 20-22 στα παράλια και 12 στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά τη διάλυση της τοπικής, πρωινής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και εσωτερικό που αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες θα ακολουθούν νότια-νοτιοανατολική πορεία και ενδέχεται τοπικά να επηρεαστεί το νότιο 1/3 του νησιού.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, μετά τη διάλυση της τοπικής, πρωινής χαμηλής νέφωσης και αραιής ομίχλης, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και εσωτερικό, που αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι καταιγίδες θα ακολουθούν βόρεια-βορειοανατολική πορεία και ενδέχεται τοπικά να επηρεαστεί το βόρειο 1/3 του νησιού.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής χαµηλή πίεση, ενώ ασταθής αέρια µάζα θα επηρεάζει την περιοχή, από αύριο. Σήµερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά στα δυτικά θα είναι παροδικά µερικώς συννεφιασµένος. Το απόγευµα θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις και σε άλλες περιοχές. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, το πρωί ασθενείς και τοπικά στα παράλια µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, για να καταστούν, από το µεσηµέρι και µετά, µέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Στα νότια θα πνέουν µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη και στα προσήνεµα το απόγευµα ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 35 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 27 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις, κατά διαστήµατα, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Τοπικά αναµένεται να σχηµατιστεί αραιή οµίχλη και χαµηλή νέφωση, κυρίως στο εσωτερικό και τα υπήνεµα ανατολικά παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς και τοπικά µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη και αρχικά στα προσήνεµα ταραγµένη, για να καταστεί σταδιακά, στα νότια και τα ανατολικά, λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 23 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 21 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 13 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, θα υπάρχουν περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδική συννεφιά, ενώ νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, το µεσηµέρι και το απόγευµα, αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση την Παρασκευή, παραµένοντας γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ