Χελώνα Καρέτα Καρέτα ξεβράστηκε νεκρή στην περιοχή Εναερίου στη Λεμεσό

Θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα εντοπίστηκε νεκρή το Σάββατο, στην περιοχή Εναερίου, στη Λεμεσό.

 


Article featured image
Article featured image

Τη φωτογραφία της νεκρής χελώνας δημοσίευσε κάτοικος της πόλης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η CITY επικοινώνησε με το πλέον αρμόδιο άτομο με σκοπό να μάθουμε, αν είναι δυνατό, τα αίτια θανάτου της.

Μαζί με την κυρία Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, η οποία μαζί με τον σύζυγό της υλοποιούν με επιτυχία το Πρόγραμμα για την Προστασία και Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών της Κύπρου, προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σε σχέση με το νεκρό ζώο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια στη CITY, το είδος της χελώνας που βρέθηκε νεκρή είναι Καρέτα Καρέτα.

Ακολούθως, αφού εξέτασε τη φωτογραφία προσεκτικά, μας είπε πως η χελώνα δεν φέρει εμφανή τραύματα, άρα πιθανόν ο θάνατος της να προήλθε από πνιγμό.

Ο λόγος που κάποιες χελώνες πνίγονται, σύμφωνα με την κυρία Μυρούλα, είναι επειδή είναι ερπετά και για να αναπνεύσουν χρησιμοποιούν τους πνεύμονές τους και όχι τα βράγχια όπως τα ψάρια. Έτσι, χρειάζεται να βγαίνουν στην επιφάνεια του νερού προκειμένου να γεμίζουν τους πνεύμονες τους με οξυγόνο. Σε περίπτωση, όμως, που παγιδευτούν κάτω από το νερό και δεν καταφέρουν να αναπνεύσουν, πνίγονται. Τις περισσότερες φορές παγιδεύονται στα δίκτυα των ψαράδων.

Η χελώνα της φωτογραφία, πάντως, είναι σε μερική αποσύνθεση, οπότε βάσει αυτού μπορούμε να συμπαιράνουμε ότι η χελώνα, πριν ξεβραστεί, ήταν νεκρή στη θάλασσα για μερικές μέρες.



Στην Κύπρο, κάθε χρόνο, ξεβράζονται νεκρές περίπου 100 χελώνες (Καρέτα Καρέτα και Πράσινες), από τις οποίες οι 50 στην επαρχία Πάφου και οι υπόλοιπες 50 στις υπόλοιπες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι Πράσινες χελώνες που εντοπίζονται νεκρές στην Κύπρο, είναι μικρής ηλικίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ