Γιατί λένε ότι μπορεί να κινδυνεύουμε από το #10yearchallenge;

Ένα αθώο trend των ημερών ή μια καλά οργανωμένη ενέργεια για επιπλέον φακέλωμα των χρηστών;

 


Σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει απλώς μια αθώα μόδα των social media, όπως τις δεκάδες που εμφανίζονται κατά καιρούς, η οποία μάλιστα έχει και μία νοσταλγική διάθεση, καθώς μας θυμίζει πόσο αλλάξαμε μέσα σε μόλις 10 χρόνια.

Ωστόσο, αναφορές που κάνουν ξένα ΜΜΕ αυτή η μόδα ίσως δεν είναι τόσο «αθώα», όσο φαίνεται.  Συγκεκριμένα καλούν τους χρήστες να σκεφτούν το εξής σενάριο: Εάν κάποιος ήθελε να ενισχύσει έναν αλγόριθμο με αναγνώριση προσώπου με ηλικιακά χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα με το πώς οι άνθρωποι θα δείχνουν όταν μεγαλώσουν θα μπορέσει με αυτό το hashtags να δημιουργήσει μια ευρύτερη βάση δεδομένων με φωτογραφίες χρηστών του διαδικτύου.

Αν και υπάρχει ο κίνδυνος όλες αυτές οι φωτογραφίες να δημιουργήσουν μια αχρείαστη φασαρία, αφού δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι χρήστες θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με χρονολογική σειρά ενώ πολλές φορές ανεβάζουν φωτογραφίες με άσχετα αντικείμενα.   

Μέσω αυτής της πρόκλησης, οι περισσότεροι χρήστες ανεβάζουν «ευχαρίστως» περιεχόμενο που είχαν σβήσει στο παρελθόν από το Facebook, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες για το που και πότε έχουν τραβηχτεί αυτές οι φωτογραφίες. Οι ειδικοί πάντως ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες. Αυτά τα hashtags που γίνονται viral μπορούν να αποτελέσουν υλικό για τα face recognition apps. Ακόμα και για τις φωτογραφίες που δεν περιέχουν πρόσωπα αλλά κάποιο άλλο αντικείμενο, ο αλγόριθμος αναγνώρισης φωτογραφιών είναι τόσο εξειδικευμένο που μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο πρόσωπο.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, το Facebook αρνείται κάθε ανάμιξη με το #10YearChallenge, ενώ διαψεύδει ότι το  Facebook μπορεί να έχει όφελος από αυτή τη νέα μόδα. Εντούτοις, τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατά τα οποία παιχνίδια και memes είχαν σχεδιαστεί για να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα. Δεν μπορεί εύκολα να ξεχαστεί το παράδειγμα της Cambridge Analytica.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ