«Τα παιδικά χαμόγελα παραμένουν η πιο ακριβή ανταμοιβή μας…»

Ο Γεν. Διευθυντής του μεγαλύτερου οργανισμού παιδικής προστασίας στη Κύπρο «Hope For Children» CRC Policy Center μιλάει για όλα εκείνα που έγιναν και χρειάζονται ακόμη να γίνουν στην Κύπρο για να μην υπάρχουν άλλα βουρκωμένα παιδιά ματάκια.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Joseph Varughese, μιλάει για τη δράση και το έργο και τη σημαντικότητα της ύπαρξης του «Hope For Children» CRC Policy Center;

 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του «Hope For Children» CRC Policy Center;

Την χρονιά που γεννήθηκε το «Hope For Children» CRC Policy Center, το 2008, ίσως οι περισσότεροι να μην μπορούσαν να φανταστούν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που θα μεσολαβούσαν από τότε μέχρι σήμερα που συμπληρώνονται 10 χρόνια ενεργούς παρουσίας του Οργανισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί τις ανατροπές, τις ματαιώσεις αλλά και τις αλλαγές που βιώνουν χιλιάδες Κυπρίων και εκατομμύρια Ευρωπαίων;

Ως «Hope For Children» CRC Policy Center, επιδιώξαμε να απαντήσουμε ακριβώς σε αυτό το ερώτημα από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας. Σκεφτήκαμε τι είναι αυτό που μπορεί να προσδώσει βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα στη δράση της κοινωνίας των πολιτών, ειδικά στους φορείς που εμπλέκονται στα δικαιώματα των παιδιών. Αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να διαφοροποιήσει μία οργάνωση που θέλει να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των παιδιών. Η απάντησή μας θεωρούμε ότι ήταν καθοριστική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική: δικαιώματα του παιδιού εδώ και τώρα. Αποφασίσαμε ότι θα εργαστούμε για χειροπιαστά αποτελέσματα, για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαραίτητα στοιχεία ενός τέτοιου οράματος είναι ο αγώνας για την υλοποίησή του να ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα από πολύπλευρες συνεργασίες. Πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση χωρίς να αποθεώνουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά και χωρίς να επαφιόμαστε στις δάφνες εθνικών επιτυχιών. Για αυτό αποφασίσαμε ότι ο Οργανισμός μας πρέπει να είναι Διεθνής.

Θεωρούμε ότι δίπλα στα δίκαια συστήματα, δίπλα στις εθνικές έννομες σφαίρες και το κοινοτικό κεκτημένο, δίπλα αν όχι μέσα στην διεθνοποιημένη σύγχρονη πολιτική και τα κέντρα αποφάσεων, ο ανθρωπισμός πρέπει να διατηρήσει την θέση του. Η θεσμική πίεση για φλέγοντα ζητήματα ανθρωπιστικής φύσης δεν θα σταματήσει ποτέ να αποτελεί ανάγκη. Για αυτό αποφασίσαμε ότι ο Οργανισμός μας πρέπει να είναι έντονα Ανθρωπιστικός.

Η διαφθορά, η διαπλοκή, η παρείσφρηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων σε ανάλογες προσπάθειες, απέδειξε την αξία της συστηματικής λογοδοσίας προς την κοινωνία αλλά και την αναγκαιότητα της αταλάντευτης ανεξαρτησίας απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις. Για αυτό αποφασίσαμε ότι το «Hope For Children» CRC Policy Center πρέπει να είναι ένα Οργανισμός Ανεξάρτητος.

 



Ποια είναι η δομή και κύρια δράση του οργανισμού;

Η δράση μας πλέον εξαπλώνεται σε όλα τα πεδία των δικαιωμάτων του παιδιού. Για την άρτια ανταπόκριση σε κάθε ανάγκη, ο Οργανισμός διαρθρώνεται σε πολυμελή τμήματα και τομείς με ειδικές αρμοδιότητες: Ανθρωπιστικός Τομέας (Τμήματα Ψυχολογίας, Νομικών, Κοινωνικών Λειτουργών, Ανάπτυξης του Παιδιού, Τεχνικής Στήριξης), Τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης, Σπίτι του Παιδιού κ.ά. Το προσωπικό μας, απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από 55 εξειδικευμένους επαγγελματίες με διεθνείς προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Οι δομές μας επεκτάθηκαν και στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, ενώ το μοντέλο λειτουργίας του οργανισμού στηρίζεται σε μοντέλο κοινωνικής επιχείρησης.

Μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική, το «Hope For Children» CRC Policy Center αποδίδει το μέγιστο των δυνατοτήτων του στα πεδία της δωρεάν ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών, της νομικής στήριξης παιδιών θυμάτων βίας αλλά και ασυνόδευτων παιδιών, την διαμεσολάβηση για την πρόληψη και επίλυση οικογενειακών συγκρούσεων με θύμα το παιδί και υποθέσεων γονεϊκής αρπαγής, της αναδοχής παιδιών που έχουν ανάγκη, της κοινωνικής ενσωμάτωσης παιδιών με μεταναστευτικό/προσφυγικό υπόβαθρο μέσα από την παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και μέσω άτυπης εκπαίδευσης και απόκτησης κοινωνικών δεξιοτήτων.

 

Ποιο θεωρείται ως το πιο καινοτότομο για την Κύπρο πρόγραμμα του οργανισμού;

Μία από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του «Hope For Children» CRC Policy Center στο πεδίο της προστασίας των παιδιών θυμάτων και των οικογενειών τους ήταν η εκ μέρους μας ανάληψη του συντονισμού του «Σπιτιού του Παιδιού», του πρώτου κέντρου διεπιστημονικής διερεύνησης περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία Κύπρο, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Πρόκειται για το 1ο αντίστοιχο κέντρο στην Κύπρο, με έδρα την Λευκωσία, υπό την κοινή στέγη του οποίου συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και την αποφυγή του επανατραυματισμού του παιδιού και της οικογένειάς του. Όραμά μας είναι η εξάπλωση και διασπορά πολλών «Σπιτιών του Παιδιού», σε κάθε πόλη της χώρας μας ώστε να εξοικονομείται ακόμα περισσότερος χρόνος σε όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους.

 

Ποια άλλα προγράμματα υλοποιεί ο οργανισμός;

Ψηλά στις προτεραιότητες του οργανισμού είναι και η αμιγώς κοινωνική παρέμβαση. Ως τέτοια μπορεί να νοηθεί μόνο η συστηματική, οργανωμένη παρουσία μας όπου και όταν αυτό απαιτείται. Σε αυτή την κατεύθυνση συλλειτουργούμε μαζί με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, την 24ωρη ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116 000 καθώς και την ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111 (Δ.-Παρ. 12:00-20:00, Σ. 09:30-14:00). Η εκστρατεία του «Hope For Children» CRC Policy Center για την αντιμετώπιση της παιδική φτώχειας, μέσα από την συγκέντρωση παιδικών ειδών πρώτης ανάγκης, μεταξύ αυτών και σχολικών ειδών, απέφερε απτά αποτελέσματα που είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία και εμφανή σε όλους μας καθώς καλούμαστε να συνδράμουμε σε έναν αριθμό παιδιών που τελούν σε ανάγκη.

Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο η δραστήρια συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άσκηση πίεσης για αλλαγή πολιτικών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής και σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών, την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, την κοινωνική ενσωμάτωση κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών κ.ά., η συμβολή μας σε περιφερειακούς συντονισμούς και η συμμετοχή μας σε διεθνή όργανα εμπλουτίζουν σταθερά την εμπειρία μας την οποία επανεισάγουμε, προσαρμόζουμε και εμβαθύνουμε στο κυπριακό συγκείμενο.

Όλα τα παραπάνω, για έναν έμπειρο πια Oργανισμό σαν το «Hope For Children» CRC Policy Center δεν μπορούν να αποτελούν μια απλή αποδελτίωση δράσεων στην οποία αρκούμαστε. Όταν εργάζεσαι στο πεδίο, όταν δίνεις μία καθημερινή μάχη για πράγματα φαντάζουν αυτονόητα αλλά τελικά δύσκολα πραγματώνονται, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι κάθε επίτευγμα δεν μπορεί παρά να είναι η αφορμή, η πρόσκληση και η πρόκληση για κάτι καινούριο, για κάτι ακόμα πιο προωθημένο.

Για αυτό και το «Hope For Children» CRC Policy Center επεκτείνεται συνεχώς. Για να στεριώσουν οι προτάσεις του και οι προσπάθειές του χρειάζεται συνοδοιπόρους, συνταξιδιώτες σε αυτή την συναρπαστική πορεία που ξεκίνησε πριν από 10 ολόκληρα χρόνια. Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα και αυτά αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως τα παιδικά χαμόγελα παραμένουν η πιο ακριβή ανταμοιβή μας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ