Με ποια αφορμή θα δακτυλιωθούν πουλιά το Σάββατο στο Πάρκο Αθαλάσσας;

Τι είναι η δακτυλίωση πουλιών και για ποιο λόγο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, στον μεγαλύτερο υγρότοπο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα όμορφο πρωινό γεμάτο δραστηριότητες στον μεγαλύτερο υγρότοπο της πρωτεύουσας, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας.

Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, μια μέρα που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πτηνοπαρατηρητήριο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, από τις 09:30 πμ ως τις 12:00 μμ, και σκοπό είναι να μάθουμε περισσότερα για τους υγρότοπους και να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των πουλιών μέσα από επίδειξη δακτυλίωσης, πτηνοπαρατήρηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 

 

09:30 - 10:30 Επίδειξη δακτυλίωσης

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά διάφορα είδη πουλιών να δακτυλιώνονται και να απελευθερώνονται πίσω στη φύση. Η δακτυλίωση πουλιών είναι ένα χρήσιμο ερευνητικό εργαλείο το οποίο βοηθάει στη μελέτη των πουλιών. Τοποθετώντας ένα μοναδικά αριθμημένο μεταλλικό δακτυλίδι γύρω από το πόδι του πουλιού, μπορούμε να προσδιορίσουμε τα πουλιά ως άτομα και να απαντήσουμε σε σημαντικά ερωτήματα όπως πόσο καιρό ζουν, προς τα που και πότε μετακινούνται, βοηθώντας μας έτσι να προστατεύσουμε τα πουλιά και τις περιοχές που αυτά χρειάζονται πιο αποτελεσματικά.

 

 

10:30 - 12:00 Πτηνοπαρατήρηση

Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της πόλης της Λευκωσίας όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 170 είδη πουλιών. Πολλά από αυτά είναι μεταναστευτικά και χρησιμοποιούν την περιοχή είτε για να περάσουν τον χειμώνα εδώ αποφεύγοντας το έντονο κρύο βορειότερων χωρών, είτε ως στάση κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι το φθινόπωρο και την άνοιξη. Κυάλια, τηλεσκόπια, και οδηγοί θα μας εξοπλίσουν για την πτηνοπαρατήρηση ενώ μέσα από σχετικό πληροφοριακό υλικό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.

Η φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, «Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή», παρουσιάζει τους υγρότοπους ως το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι υγρότοποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι υγρότοποι απορροφούν και αποθηκεύουν άνθρακα, προστατεύουν τις ακτές από ακραίες καιρικές συνθήκες, μειώνουν τις πλημμύρες και ανακουφίζουν από τις ξηρασίες. Η διατήρηση και η αποκατάσταση αυτών των καταπληκτικών οικοσυστημάτων θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε, να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων έρχεται λίγες μέρες μετά την χειμερινή καταμέτρηση υδρόβιων πουλιών η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Μεσοχειμωνιάτικης Καταμέτρησης Υδρόβιων Πουλιών.

Φέτος, εθελοντές του Πτηνολογικού μέτρησαν περισσότερα από 16.300 υδρόβια πουλιά σε περισσότερους από 50 υγρότοπους σε όλη την Κύπρο.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοικτή για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε καλέστε στο 22455072.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ