Η καταγγελία για χρήση αλόγου σε θέατρο στην Κύπρο και η απάντηση του Φεστιβάλ

Σύμφωνα με το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης, σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε άλογο στη σκηνή, πάνω στο οποίο μάλιστα ένας εκ των ηθοποιών έγραφε λέξεις με μπογιά στο σώμα του.

Article featured image
Article featured image



Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η καταγγελία, πολίτης ανέφερε στο Κόμμα για το Ζώα ότι η διάρκεια κατά την οποία το άλογο ήταν στη σκηνή ήταν περίπου 15 λεπτά. «Στο χρόνο αυτό το άλογο ήταν εμφανώς στρεσαρισμένο και έκανε προσπάθεια να ξεφύγει από τα χέρια του δαμαστή του και του δεύτερου ηθοποιού που έβαφε το σώμα του».

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκο Κυριάκου, ο ίδιος μας ανέφερε πως τα όσα εκτυλίσσονται στην παράσταση «Socìetas - Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα», η οποία ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια 2019, έχουν καταγγελθεί στον Κεντρικό Αστυνομικό σταθμό Λευκωσίας.

71120127_10221633180245135_8195314826499588096_n.jpg




Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ, Άντης Παρτζίλης, με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, μας ανέφερε πως όντως έγινε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία πήγε ψες για διερεύνηση στον χώρο αλλά δεν βρήκε τίποτα μεμπτό.

«Το άλογο δεν είναι του ιπποδρόμου, αλλά είναι εκπαιδευμένο και στον χώρο βρισκόταν μαζί με τον εκπαιδευτή του. Έχει παρουσιαστεί ξανά μπροστά σε κοινό, ενώ έχει επίσης συμμετοχή σε ταινίες και σίριαλ».

Σε ερώτησή μας για το επί σκηνής βάψιμο και για τα 15 επί σκηνής λεπτά, ο κύριος Παρτζίλης μάς ανέφερε ότι δεν πρόκειται ακριβώς για βάψιμο αλλά για χρήση βιολογικού αφρού ξυρίσματος, ενώ ο χρόνος παραμονής του στη σκηνή δεν είναι 15 λεπτά αλλά λιγότερος.

«Το άλογο ούτε αφινίασε ούτε είχε κάποια παράξενη συμπεριφορά», καταλήγει ο κύριος Παρτζίλης. Σε σχέση με την καταγγελία, τέλος, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σεβόμαστε τα ζώα και εκτιμούμε την προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι για την ευημερία τους».



aloga.jpg


Η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει:

4.-(1) Τα ζώα θα πρέπει πάντοτε να τυγχάνουν χειρισμού κατά τρόπο που προσιδιάζει καλύτερα στις φυσιολογικές και ηθολογικές ανάγκες τους.

(2) Πρόσωπο το οποίο έχει στην κυριότητα του, στην κατοχή του ή στη φύλαξη του οποιοδήποτε ζώο, πρέπει να διασφαλίζει την υγεία και την ευημερία του ζώου αυτού.

(3) Απαγορεύεται σ’ οποιοδήποτε πρόσωπο να εκθέτει ή υποβάλλει, χωρίς εύλογη αιτία, οποιοδήποτε ζώο σε πόνο, ταλαιπωρία, τραυματισμό ή φόβο.

46(I)/1994

Απαγόρευση κακομεταχείρισης κλπ., ζώων

5.-(1) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας των διατάξεων του άρθρου 4, τα ζώα απαγορεύεται να υποβάλλονται σε κακομεταχείριση, παραμέληση και άσκοπη υπερκαταπόνηση.

(2) Ειδικότερα απαγορεύεται-

(ε) η χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σ’ αυτά.


71284463_10221633182565193_6880208957294510080_o.jpg



Για τους πιο πάνω λόγους το Κόμα για τα Ζώα θέτει τα πιο κάτω ερωτήματα:

  1. Ο κηδεμόνας του αλόγου εξασφάλισε σχετική άδεια από τις Αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για την περιαγωγή του ζώου και την χρήση του σε θεατρική παράσταση (άρθρο 5.2(ε)
  2. Εάν το άλογο απλά το πήραν από τον ιππόδρομο και το έκαναν χρήση σε θεατρική παράσταση και δεν είχε την σχετική εκπαίδευση για τέτοιους είδους δημόσιες εμφανίσεις και μάλιστα μπροστά από πολυπληθή κοινό (άρθρο 4(1)
  3. Έαν κατά την διάρκεια της παράστασης υπήρχε ειδικός κτηνίατρος για την ασφάλεια του αλόγου αλλά και των θεατών
  4. Εάν οι διοργανωτές φρόντισαν να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας και των θεατών και του αλόγου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ