Η άγνωστη Κύπρος της περιόδου των Οκτωβριανών... έρχεται στο ΣΙΓΜΑ

Από τις ελάχιστες ίσως φορές, της σύγχρονης ιστορίας του νησιού, που ο κυπριακός λαός συσπειρώθηκε για το κοινό καλό.

Η άγνωστη Κύπρος της περιόδου των Οκτωβριανών... έρχεται στο ΣΙΓΜΑ

Από τις ελάχιστες ίσως φορές, της σύγχρονης ιστορίας του νησιού, που ο κυπριακός λαός συσπειρώθηκε για το κοινό καλό.

Article featured image
Article featured image

Από το σχολείο ακόμα, όπου και διδασκόμαστε τα νεότερη κυπριακή ιστορία, η περίοδος των Οκτωβριανών είναι κάπως θολή και παραγκωνισμένη. Επί της ουσίας, εξετάζεται κυρίως η περίοδος από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και έπειτα, αφήνοντας στο παρασκήνιο την περίοδο των Οκτωβριανών του 1931, που μια 20ετία πριν χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ριζοσπαστική προσπάθεια των Κυπρίων να διεκδικήσουν την ελευθερία τους απέναντι στους Άγγλους αποικιοκράτες.

Και μπορεί η πρώτη εκείνη άγουρη προσπάθεια να καταπνίγηκε από τους Αποικιοκράτες, φέρνοντας τους Κύπριους σε δυσχερέστερη θέση, αυτή η εξέγερση ήταν, ωστόσο, που φύτεψε τον σπόρο για τα όσα ακολούθησαν την περίοδο 55’-59’.

Αυτή την πολύ σημαντική και για πολλούς άγνωστη περίοδο της νεότερης κυπριακής ιστορίας αφηγείται ο 4ος κύκλος της σειράς εποχής «Γαλάτεια», μέσα από τα μάτια, τις διηγήσεις και τα παθήματα των ηρώων της, εξετάζοντας βήμα-βήμα το πώς ο λαός της Κύπρου συντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια και πώς οδηγήθηκε να ξεσηκωθεί εναντίον των Άγγλων.

001.jpg


Είναι η πρώτη φορά που κυπριακή σειρά μυθοπλασίας καταπιάνεται εκτενώς με τα γεγονότα των Οκτωβριανών και τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 1931.


Μια αφήγηση η οποία το δίχως άλλο βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία απαιτούν έρευνα, διεξοδική μελέτη και επαλήθευση, πριν δοθούν ως στοιχεία για να ενταχθούν στο σενάριο της σειράς.

002.jpg


Έρευνα την οποία διενεργεί, για λογαριασμό της «Γαλάτειας», ο ιστορικός μελετητής Ανδρέας Κοκκινόφτας, ο οποίος περιγράφει στη CITY την εμπειρία τού να ξαναζωντανεύεις την ιστορία του τόπου σου, μέσα από μία σειρά μυθοπλασίας. Να ζεις, δηλαδή, όλα όσα έγιναν 80 και πλέον χρόνια πριν, σε πραγματικό χρόνο μπροστά στην οθόνη σου.

Untitled.jpg

Ανδρέας Κοκκινόφτας

«Ομολογώ πως παρότι τα τελευταία χρόνια μελετώ εκτενώς το κίνημα των Οκτωβριανών, το να κάνεις έρευνα για μία σειρά μυθοπλασίας απέχει παρασάγγας από το να κάνεις επιστημονική έρευνα», λέει ο Ανδρέας, σημειώνοντας πως κάθε φορά που παρακολουθεί ένα επεισόδιο στην τηλεόραση, τα συναισθήματα είναι μοναδικά και ιδιαίτερα, αφού βλέπεις όλα αυτά που μελετάς και μεταφέρεις να παίρνουν σάρκα και οστά.


003.jpg

004.jpg


Η ανθρώπινη πτυχή των Οκτωβριανών

Η μεταφορά των γεγονότων στην Γαλάτεια, ξεκαθαρίζει ο κος Κοκκινόφτας, μεταδίδεται μέσα από την υποκειμενική ματιά των χαρακτήρων της, ο καθένας εκ των οποίων εκφράζει τη δική του αντίληψη των γεγονότων, αναλόγως ιδιοσυγκρασίας, προσωπικότητας, πολιτικής αντίληψης, συμφέροντος και πολλών άλλων παραγόντων. Συνεπώς η σειρά μεταδίδει μια πιο ανθρώπινη πτυχή των Οκτωβριανών. Οι ζωές των πρωταγωνιστών επηρεάζονται έμμεσα και άμεσα από τις εξελίξεις και γενικώς η σειρά αποδίδει πώς είδαν οι κάτοικοι των χωριών του νησιού το κίνημα και την εξέγερση.


Συνεχίζοντας την κουβέντα μας με τον κ. Κοκκινόφτα, αναφερόμαστε και στο κομμάτι της σύνδεσης ιστορίας-μυθοπλασίας. Όπως λέει, είναι σχετικά εύκολο να προβάλεις κάποια ιστορικά γεγονότα, είναι ωστόσο δύσκολο να τα συνδέσεις στη ροή της μυθοπλασίας και των διάφορων κοινωνικών σχέσεων παρουσιάζοντας ρεαλιστικά την επιρροή τους και τη σχέση τους με τον κάθε χαρακτήρα.



005.jpg

006.jpg




Όλη η Κύπρος μια γροθιά

Σε αντίθεση με τη Κύπρο του 2019, όπου μας εκφράζει θα έλεγα περισσότερο ο εγωισμός, η πόλωση και η διχόνοια παρά η ανιδιοτέλεια και ο αλληλοσεβασμός, στη Κύπρο του Οκτωβρίου του 1931 άνθρωποι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων ενώθηκαν σε ένα κίνημα με σκοπό την ελευθερία του νησιού. Εθνικές οργανώσεις, κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές συντεχνίες, Εκκλησία, εργάτες, έμποροι, αγρότες και τόσοι άλλοι άφησαν στο περιθώριο τις διαφορές τους και ενώθηκαν με γνώμονα το κοινό εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρήσαμε σωστό να δοθεί έμφαση στο ομαδικό πνεύμα καθώς και να εντάξουμε στη σειρά χαρακτήρες όλων των ιδεολογικών απόψεων για να αποτυπώσουμε ρεαλιστικά τις σχέσεις μεταξύ τους.

007.jpg




Η βοήθεια από το εξωτερικό

Η αλληλεγγύη δεν σταμάτησε στο εσωτερικό, αλλά βοήθεια προς τους εξεγερμένους εξέφρασαν και οι Ελληνικές κοινότητες γειτονικών χωρών, με πρωτοστάτες τους εκεί Κύπριους. Μεγάλα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν κυρίως σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με τους Κυπρίους της Αιγύπτου να διοργανώνουν πολιτικές ομάδες, εράνους για αποστολή χρηματικής βοήθειας στη Κύπρο και να δηλώνουν έτοιμοι για αποστολή πυρομαχικών και οπλισμού, εφόσον χρειαστεί. Στην Ελλάδα δε οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και Κύπριοι φοιτητές, συγκρούστηκαν με αστυνομία και στρατό, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επικρατούσε για βδομάδες αναβρασμός με πορείες, ψηφίσματα, μνημόσυνα των πεσόντων Κυπρίων και πολλά άλλα.



Σκηνές από τη σειρά εποχής του ΣΙΓΜΑ

G31001.jpg

G31002.jpg

G31003.jpg




Η άλλη οπτική

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες τηλεοπτικές σειρές, οι καλές σειρές εποχής σε απορροφούν σε ένα κόσμο αλλιώτικο από τον δικό μας, με τον οποίο όμως έχουμε μια έμμεση σχέση. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όταν διαπιστώνουμε πως ήταν η ζωή των Κυπρίων πριν από σχεδόν ένα αιώνα, επειδή γινόμαστε μάρτυρες ενός διαφορετικού περιβάλλοντος και μίας πολύμορφης κοινωνίας, η οποία όμως έχει παρόμοιες ανησυχίες και προβλήματα, είτε μικρά και προσωπικά, είτε μεγάλα, εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά. Και ποιος ξέρει, ίσως και να μπορούμε να πάρουμε κάποια παραδείγματα από τη Γαλάτεια, βλέποντας την ανθρωπιά, τη μαχητικότητα και το ήθος που δείχνουν αρκετοί από τους χαρακτήρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ