Πρώτη φορά μια σειρά στην Κύπρο (και στην Ελλάδα) κάνει αυτό που έκανε η «Γαλάτεια»

Πρώτη φορά επιχειρείται το prequel μιας σειράς στην κυπριακή τηλεόραση. Δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, ούτε στην κυπριακή αλλά ούτε και στην ελληνική τηλεόραση.

Article featured image
Article featured image

Και επίσης...

Πρώτη φορά μια σειρά στην κυπριακή τηλεόραση ασχολείται σοβαρά, σε επίπεδο μυθοπλασίας, με τα γεγονότα που οδήγησαν στον αγώνα του ‘55-‘59.

Πρώτη φορά μια σειρά ασχολείται γενικότερα και με ειλικρίνεια στα γεγονότα της περιόδου 1963-1964, με τις δικοινοτικές ταραχές.

Πρώτη φορά μια σειρά καταπιάνεται με το τι συνέβη ιστορικά στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 1931, όπου έλαβε χώρα η πρώτη σημαντική προσπάθεια για εκτοπισμό των Άγγλων αποικιοκρατών από το νησί μας, που αργότερα έγινε γνωστή ως «Οκτωβριανά».

Πρώτη φορά μια σειρά δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Κύπριοι εκείνη την περίοδο. Ο κόσμος χρειαζόταν κουπόνια για να μπορέσει να εξασφαλίσει φαγητό. Άλλες σειρές ασχολούνταν ηθογραφικά με εκείνη την περίοδο απέφευγαν να δείξουν τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Κύπριοι και το αντίκτυπό τους στην ίδια την κοινωνία. Τα όσα οδήγησαν αλλά και τα όσα ακολούθησαν των «Οκτωβριανών» είναι σημαντικό μέρος της ιστορίας μας. Πείνα, φτώχια και ένα δικτατορικό καθεστώς μεγάλης καταπίεσης από τους αποικιοκράτες. Εικόνες που θυμίζουν τα όσα ακούμε για την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

city02.jpg


Εκεί που η ιστορία γέννησε το μύθο…

Η σειρά εποχής του ΣΙΓΜΑ, «Γαλάτεια», έπειτα από τρεις επιτυχημένες σεζόν, αποφάσισε να πάει ακόμα πιο πίσω τον χρόνο, πιάνοντας την ιστορία από το σημείο που ξεκίνησαν όλα και εν τέλει διαμόρφωσαν τους αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς. Η παραγωγή, δηλαδή, αποφάσισε να δημιουργήσει το prequel της σειράς, κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά σε Κύπρο και Ελλάδα.

city01.jpg


Τι ακριβώς είναι το prequel;

Prequel σε ένα βιβλίο, μια σειρά, ή μία ταινία, είναι η αφήγηση των γεγονότων που αφορούν χρονική περίοδο πριν από εκείνην που ξεκίνησε η ιστορία. Στον παγκόσμιο κινηματογράφο, δημοφιλείς ταινίες όπως «Ο πλανήτης των Πιθήκων», το «X-Men», το «Star Trek», ο «Batman» αλλά και ο «Indiana Jones», έπειτα από την τεράστια επιτυχία που σημείωσαν στα box office, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην αρχή της ιστορίας τους, δημιουργώντας ένα prequel με το πώς ξεκίνησαν όλα, για να καταλήξουν οι ήρωες στο σημείο που το κοινό τους γνώρισε και τους αγάπησε. Μια νοερή μηχανή του χρόνου που σε οδηγεί στα πρώτα βήματα των ηρώων και σε αυτά που τους δημιούργησαν και τους διαμόρφωσαν στους χαρακτήρες που εμείς τελικά γνωρίσαμε. Με πιο απλά λόγια, είναι λες και κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με έναν άνθρωπο δικό σου, που έστω κι αν τον γνωρίζεις διψάς να ακούσεις από αυτόν ιστορίες και βιώματα από το παρελθόν του. Κάπως έτσι λειτουργεί η λογική του prequel. Ένα εγχείρημα που προϋποθέτει πολλή έρευνα, συνοχή και ιδιαίτερη προσοχή, εξ ου μάλλον και καμία σειρά ή ταινία μέχρι σήμερα, σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν προχώρησε στην πραγματοποίηση ενός prequel.


Ο σεναριογράφος της σειράς, Μιχάλης Τερζής, μέσω 8 ερωτημάτων που του θέσαμε, μας δίνει συμβουλές για το πώς να ακολουθήσουμε τη λογική του prequel, μας αποκαλύπτει ποια ιστορικά γεγονότα θα δούμε φέτος στο πλαίσιο της σειράς, αλλά και κατά πόσο θα υπάρξει 5ος κύκλος.


city08 Δημητρίου, Κωστόπουλος, Γκρέκο, Κύνθια Παυλίδου, Μυρσίνη Χριστοδούλου 2.JPG

city06 Backstage.jpg

city04.jpg


Η σειρά φέτος πρωτοτυπεί, κάνοντας επιστροφή στο σημείο που ξεκίνησαν όλα. Ποια η λογική πίσω από αυτό το εγχείρημα;

Η «Γαλάτεια» είναι μια σειρά που σε κάθε καινούρια τηλεοπτική σεζόν επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα, για να αγγίξει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Από τη στιγμή που «γεννήθηκε» η Γαλάτεια, σκοπός μας ήταν να κάνουμε μία διαδρομή στο πώς η χώρα μας έφτασε στο σήμερα μέσα από την προσωπική ιστορία της Γαλάτειας. Η ιδέα να πάμε πίσω στον χρόνο, στον τέταρτο κύκλο της σειράς, ανήκει στον Κώστα Κωστόπουλο, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη γενική ευθύνη της σειράς, ενώ είναι και ένας εκ των σκηνοθετών της.

Είναι μια ιδέα πολύ πρωτοποριακή για τα δεδομένα της κυπριακής τηλεόρασης, αλλά και μεγάλη πρόκληση για όλη την ομάδα της Γαλάτειας. Σίγουρα, μια τέτοια κίνηση αποτελεί ρίσκο, όμως η «Γαλάτεια» έχει μάθει έτσι κι αλλιώς να ρισκάρει, καθώς είμαστε η πρώτη σειρά στην κυπριακή τηλεόραση που ασχολήθηκε σοβαρά, σε επίπεδο μυθοπλασίας, με τα γεγονότα που οδήγησαν στον αγώνα του 1955-1959, αλλά και για πρώτη φορά γενικότερα και με ειλικρίνεια στα γεγονότα της περιόδου 1963-1964 με τις δικοινοτικές ταραχές. Η στήριξη και υποστήριξη από το σταθμό ήταν άμεση και μας έδωσε πίστη και θάρρος να συνεχίσουμε.

city05.jpg

city10 Μαρίνα Βερζανλή, Κώστας Σχοινιού.JPG


Γιατί έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσω το πώς ξεκίνησαν όλα;

Όταν ξεκινάς μια σειρά τοποθετείς ορισμένα γνωρίσματα, χαρακτηριστικά και συμπεριφορές στους ήρωές της. Τώρα ήρθε η ώρα να τα αιτιολογήσουμε, να ξεθάψουμε το παρελθόν τους και να γνωρίσουμε όλα αυτά τα γεγονότα που τους περιβάλλουν και τους ανθρώπους που συνέτειναν στο να γίνουν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε στη συνέχεια.

Το να ξέρει κανείς πως κατέληξε ένας χαρακτήρας δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αντίθετα δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου. Ακούω περιπτώσεις που λένε πως «αφού ξέρω τι θα γίνει, γιατί να το δω;». Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολλά γεγονότα, άνθρωποι και χαρακτήρες που εμπλέκονται, τους οποίους δεν έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν, ούτε ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας τους, ανεξαρτήτως με το τι ακολούθησε.

city11 Backstage Κώστας Σχοινιού.jpg


Οι προηγούμενοι τρεις κύκλοι παρουσίασαν και σημαντικές ιστορικές περιόδους που καθόρισαν την εξέλιξη του τόπου, φωτίζοντας μάλιστα πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Στον 4ο κύκλο θα δούμε κάτι αντίστοιχο;

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 1931, έγινε με γνώμονα το τι συνέβη ιστορικά στην Κύπρο. Τον Οκτώβριο του 1931 έλαβε χώρα η πρώτη σημαντική προσπάθεια για εκτοπισμό των Άγγλων αποικιοκρατών από το νησί μας, που αργότερα έγινε γνωστή ως «Οκτωβριανά». Αυτό που μας εξέπληξε κατά τη διάρκεια της έρευνας μας ήταν πως και αυτό το κομμάτι της ιστορίας έμενε κρυμμένο τόσα χρόνια ή μάλλον καλύτερα, κανείς δεν τόλμησε ποτέ στο παρελθόν να το αγγίξει. Όταν, για παράδειγμα, άλλες σειρές ασχολούνταν ηθογραφικά με εκείνη την περίοδο απέφευγαν να δείξουν τις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Κύπριοι και το αντίκτυπο που είχε στην ίδια την κοινωνία. Τα όσα οδήγησαν αλλά και τα όσα ακολούθησαν των «Οκτωβριανών» είναι σημαντικό μέρος της ιστορίας μας. Πείνα, φτώχια και ένα δικτατορικό καθεστώς μεγάλης καταπίεσης από τους αποικιοκράτες. Εικόνες που προσωπικά μου θύμισαν τα όσα ακούμε για την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, για παράδειγμα, ότι ο κόσμος χρειαζόταν κουπόνια για να μπορέσει να εξασφαλίσει φαγητό. Όλα αυτά θα τα δούμε στον 4ο κύκλο της Γαλάτειας, πάντα ακολουθώντας τα πραγματικά γεγονότα με τη βοήθεια των ιστορικών μας συμβούλων, με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα, βάζοντας στο επίκεντρο των γεγονότων τους ήρωες της «Γαλάτειας» καθημερινούς, δηλαδή, ανθρώπους διαφόρων τάξεων.

city12 controlroom.jpg


Αν σου ζητούσαμε να μας δώσεις πέντε συμβουλές για τους τηλεθεατές, ούτως ώστε να ακολουθήσουν τη λογική του prequel, συνδέοντάς το με τους προηγούμενους κύκλους, ποιες θα ήταν αυτές;

Θα σας δώσω εφτά, όχι μόνο πέντε..

1) Όλοι γνωρίζουμε το φινάλε των μεγάλων τραγικών έργων αλλά αυτό δεν μας σταματά να τα βλέπουμε ξανά και ξανά.

2) Όλοι γνωρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά μας γοητεύει να ακούμε την ιστορία της ζωής τους.

3) Το παρελθόν κρύβει πολλά μυστικά και καταστάσεις που όλοι κρατούν κρυμμένα. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι, αν το σκεφτούμε, γνωρίσαμε ανθρώπους, βιώσαμε πράγματα τα οποία μας αλλάξανε. Δεν είναι «μαζί μας» τώρα τα έχουμε θάψει αλλά ζουν μέσα μας. Αυτά τα μυστικά των ηρώων της «Γαλάτειας» θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τώρα.

4) Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί! Ακόμα και στους ήρωες που ήδη νωρίζουμε από τους προηγούμενους κύκλους. Οι εξελίξεις, πιστεύω, θα εκπλήξουν και τους πιο πιστούς τηλεθεατές των προηγούμενων κύκλων της Γαλάτειας.

5) Θα γνωρίσουν χαρακτήρες για τους οποίους έχουν ακούσει στο παρελθόν, είτε με μια απλή αναφορά στα ονόματα τους είτε ακούγοντας μέρος της ιστορίας τους. Τώρα θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτούς. Οι σχέσεις τους, τα κίνητρα πίσω από τις κινήσεις τους και γιατί ήταν τόσο σημαντικοί για τους ήρωες των επόμενων χρόνων.

6) Θα γνωρίσουν καινούριους χαρακτήρες, που δεν άκουσαν ποτέ γι’ αυτούς. Πού ζούσαν μαζί με τους γνωστούς χαρακτήρες και τους επηρέασαν με τον τρόπο τους. Οι ιστορίες τους είναι εντελώς άγνωστες ακόμα και σε όσους γνωρίζουν καλά τη σειρά μας.

7) Μπορεί να την παρακολουθήσουν ακόμα και άτομα που δεν έχουν δει καθόλου τη σειρά μέχρι σήμερα, καθώς δεν αποτελεί «συνέχεια» των προηγούμενων κύκλων.

city09 Κώστας Δημητρίου, Κώστας Κωστόπουλος, Κρίστοφερ Γκρέκο.JPG


Βλέπουμε ήρωες που πρωταγωνίστησαν στους προηγούμενους κύκλους να εμφανίζονται με κάποιο τρόπο και στον 4ο;

Βεβαίως. Βλέπουμε αρκετούς από τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε μετέπειτα, στη νιότη τους, στην αρχή της πορείας τους, άγουρους, με διαφορετικές πεποιθήσεις και νοοτροπίες που θα αλλάξουν στο πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε όλους μας. Επίσης, βλέπουμε ήρωες στην παιδική τους ηλικία, όπως για παράδειγμα τη Γαλάτεια και τον Πετρή, να αντιμετωπίζουν τα όσα συμβαίνουν γύρω τους με την αθωότητα της ηλικίας τους.

city02.jpg


Θα υπάρξει και 5ος κύκλος;

Είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο, αλλά εμείς είμαστε προετοιμασμένοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ