Η βρετανική «Times» δημοσιεύει βίντεο με στοιχεία για την τουρκική επίθεση με φωσφόρο στη Συρία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υλικό και εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν.

Η είδηση για τη χρήση μη συμβατικών όπλων από τον τουρκικό στρατό στη Συρία, κυκλοφόρησε λίγο μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία, με εικόνες που δημοσιεύονταν να έκαναν αναφορές για χρήση λευκού φωσφόρου.

Παρόλα αυτά έως σήμερα επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο και φυσικά δεν έχει υπάρξει καμία παραδοχή από τουρκικής ή άλλης πλευράς.

Η εφημερίδα TIMES του Λονδίνου και ο δημοσιογράφος Anthony Loyd βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη και όπως υποστηρίζει βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν πως έγινε χρήση λευκού φωσφόρου στη Συρία.

«Εύχομαι να σταματήσετε τα τέρατα που με έκαψαν να κάψουν άλλους, αντί να μου τραβάτε μόνο φωτογραφίες», δήλωσε ο 21 χρόνος Κούρδος μαχητής Ali Sher, στους Τimes του Λονδίνου που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται στη Συρία, με εμφανή σημάδια στο σώμα του, που αποδεικνύουν ότι η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στις επιθέσεις της.

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγορούν μετ' επιτάσεως την Τουρκία, ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων. Όμως η εν λόγω μη κυβερνητική οργάνωση «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε μια κωμόπολη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ