Κάτι (περίεργο) συμβαίνει στο δάσος Κλήρου-Καλού Χωριού Ορεινής

Μια (υπερβολική) ανάρτηση στο Facebook, μερικές φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν (;) τα γραφόμενα και η αλήθεια πίσω από τις κατηγορίες.

Article featured image
Article featured image

Απότοκο της έξαρσης των social media και της ευχέρειας του καθενός από εμάς να σχολιάζουμε/κριτικάρουμε/επικρίνουμε το κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας, είναι αναπόφευκτα τα στοιχεία της υπερβολής, της ελλιπούς ενημέρωσης και της εξαγωγή συμπερασμάτων, δίχως να προηγηθεί έρευνα με στοιχεία και αποδείξεις.

Από την άλλη, βέβαια, εύλογα κάποιος θα σκεφτεί πως αν περιμένουμε να προηγηθούν όλα αυτά και έπειτα αν καταγγείλουμε ή έστω θίξουμε ένα ζήτημα τότε το «πουλίν επέτασεν» και δεν θα έχει καθόλου άδικο.

Το θέμα είναι, όμως, πως αν δημιουργήσεις εντυπώσεις και εκθέσεις ανεπανόρθωτα ανθρώπους και καταστάσεις online, τότε εάν η αλήθεια είναι διαφορετική από την αλήθεια που παρουσιάζεις, δύσκολα μαζεύεται το «τέρας» που δημιούργησες.

Πριν μερικές ημέρες διαβάσαμε μία ανάρτηση στο διαδίκτυο η οποία έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στο δάσος Κλήρου-Καλού Χωριού Ορεινής, εξ αιτίας των γεωργών της περιοχής οι οποίοι οργώνουν, όπως έγραφε η ανάρτηση- δασικές περιοχές ξεριζώνοντας δέντρα και θάμνους και έπειτα φυτεύουν σπαρτά, δημιουργώντας –και πάλι- όπως υποστηρίζουν, πυριτιδαποθήκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


71703778_10157022331264093_4581120230830374912_n.jpg




Πιο συγκεκριμένα οι καταγγελίες επισήμαιναν τα εξής:

- Ξηλώνουν πεύκα και διάφορα άλλα δέντρα για να γίνουν καλλιεργήσιμα χωράφια.
- Φυτεύουν σιτάρια και κριθάρια ανάμεσα στα πεύκα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή να γίνεται πυριτιδαποθήκη τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημείωση φέτος τα σιτάρια της περιοχής θερίστηκαν αρχές Ιουλίου.
- Έχουν καταργήσει όλες τις εκτάσεις που λειτουργούσαν σαν αντιπυρικές ζώνες ανάμεσα στην κατοικημένες περιοχές και το δάσος.
- Έχουν καταστρέψει όποια χλωρίδα υπάρχει στην περιοχή.
- Το δάσος αναγεννιόταν και φύτρωναν συνεχεία μικρά δέντρα. Όχι πια.


71313654_10157022331144093_3962928575551635456_n.jpg



Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος

Όσα αναφέρουν οι καταγγελίες πιο πάνω, είναι γεγονός πως έχουν αρκετή δόση αλήθειας, καθώς γεωργοί τις περιοχής έχουν προχωρήσει σε όργωμα χωραφιών εντός δασικής περιοχής, ξεριζώνοντας πεύκα και θάμνους. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες που διαφοροποιούν τα δεδομένα.

Η δασική περιοχή που έχουν επέμβει οι γεωργοί, είναι ιδιωτική γη, που συνορεύει μεν με το κρατικό δάσος, εξακολουθεί, όμως, να είναι ιδιωτική περιουσία κάποιου.

Κάποιες από αυτές τις εκτάσεις, όντως καλλιεργήθηκαν με σπαρτά, τα οποία θερίστηκαν αρχές Ιουλίου, όπως αναφέρεται και στις καταγγελίες, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης μιας πιθανής πυρκαγιάς.

Όπως μαθαίνουμε, στο σημείο για να ελέγξει το τι συμβαίνει, βρέθηκε και το Τμήμα Δασών το οποίο συνομίλησε με τους γεωργούς και τους συνέστησε προσοχή, με τους περισσότερους να διαβεβαιώνουν πως σκοπός που όργωσαν τη γη τους και ξερίζωσαν θάμνους και μερικά μικρά πεύκα, δεν ήταν για να καλλιεργήσουν τη γη, αλλά για να αποτρέψουν την επαφή κάποιων χωροεπεκτατικών βλαστήσεων, που επηρέαζαν τα σπαρτά τους, που γειτνιάζουν.

Σχετικά με την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή, η CITY επιβεβαίωσε πως όντως δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Αυτό, όμως, είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό και δεν ευθύνεται ούτε η κοινότητα ούτε και οι γεωργοί, αλλά οι αρμόδιες αρχές που δεν αναλαμβάνουν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες και να τις συντηρούν.

Τέλος, έστω και αν αναφερόμαστε σε ιδιωτική γη, δεν παύει να είναι δασική περιοχή και να συνορεύει με κρατικό δάσος, κάτι που σημαίνει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς οι γεωργοί χειρίζονται την περιουσία τους, καθώς το ότι τους ανήκει δεν είναι θέσφατο.

Είναι αναγκαία η επιμόρφωσή τους και η απόκτηση γνώσης για το πώς πρέπει να καλλιεργούν τη γη τους, και πώς να συμπεριφέρονται στα διάφορα είδη βλάστησης που υπάρχουν εκεί για να προστατεύσουν παράλληλα με τις περιουσίες και το δάσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται ήδη μία συνάντηση των γεωργών της περιοχής με Λειτουργό του Τμήματος Δασών, ο οποίος θα φροντίσει να τους ενημερώσει για το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται να πράττουν, ενώ παράλληλα θα γίνουν εισηγήσεις και προτάσεις για καλύτερη εκμετάλλευση των χωραφιών τους, η οποία δεν θα διακινδυνεύει τη ζωή του δάσους της περιοχής.

Πάντως ένα πραγματικό πρόβλημα που παρουσιάζει η περιοχή και όλες οι γύρω κοινότητες, είναι το φαινόμενο της εκμετάλλευσης της χαλίτικης γης, την οποία κάποιοι γεωργοί σφετερίζονται –όσοι δεν την ενοικιάζουν νόμιμα από το κράτος- ξεριζώνοντας την υφιστάμενη βλάστηση για να σπείρουν σιτηρά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ