Οι αιχμηρές δηλώσεις της Ρακέτε στο Ευρωκοινοβούλιο

Κάποιοι τη χειροκρότησαν όρθιοι, ενώ άλλοι της επιτέθηκαν λεκτικά.

Article featured image
Article featured image

Η Καρόλα Ρακέτε βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση και μεταξύ άλλων τους είπε: «Πού ήσασταν όταν ζητούσαμε βοήθεια;».

Πολλοί από τους ευρωβουλευτές χειροκρότησαν όρθιοι τη Γερμανίδα ακτιβίστρια, ενώ άλλοι, από ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, της επιτέθηκαν λεκτικά.

Η πλοίαρχος του SeaWatch 3 είπε πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικές από την τήρηση του νόμου.

«Πρέπει να το δούμε ως ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό που απαιτεί μια λύση ευρωπαϊκή. Δεν είναι θέμα μεμονωμένων κρατών. Είναι ένα ζήτημα συστηματικό που αντιμετωπίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Ρακέτε, η οποία με αφορμή την πρόσκληση από το Ευρωκοινοβούλιο αναρωτήθηκε: «Πού ήσασταν όταν ζητούσαμε βοήθεια;».


Η Καρόλα Ρακέτε έγινε διεθνώς γνωστή τον Ιούνιο του 2019, όταν μετά από 14 μέρες εν πλω, συνελήφθη από τις αρχές της Λαμπεντούζα για παράνομο ελλιμενισμό. Από την πλοίαρχο ζητήθηκε να επιστρέψει τους επιβάτες του SeaWatch 3 στη Λιβύη, όμως εκείνη αρνήθηκε δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο θα έθετε τις ζωές τους σε κίνδυνο. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε δεσμευτεί να τιμωρήσει ανθρώπους σαν την Ρακέτε.

Η Καρόλα Ρακέτε και οι υπόλοιποι διασώστες ζητούν την αποποινικοποίηση όσων σώζουν ζωές στη Μεσόγειο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ