Η καπετάνισσα Carola Rackete είναι η τύπισσα που όλοι πρέπει να γίνουμε

Παρότι γνώριζε τους κινδύνους και το προσωπικό ρίσκο που παίρνει, αυτή τόλμησε να παραβιάσει τις απαγορεύσεις, κάνοντας αυτό που θεωρούσε σωστό για το κοινό καλό. Και αυτό είναι μία ηρωική πράξη.

Article featured image
Article featured image


Σε μία εποχή που με ευκολία χαρακτηρίζουμε κάποιον «ήρωα» είτε γιατί έτυχε να βρεθεί τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος, είτε για να καλύψουμε τις αδυναμίες και τις τύψεις μας, είτε για να ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα, μία γυναίκα ήρθε από το πουθενά για να μας μάθει την πραγματική σημασία του όρου.

Πτυχιούχος Περιβαλλοντικής Διατήρησης του Edge Hill University, η Carola Rockete από το 2016 έχει ενταχθεί στην ομάδα της γερμανικής ΜΚΟ, η οποία ασχολείται με μεταναστευτικά θέματα, ενώ παράλληλα είναι και η καπετάνισσα του Sea Watch 3, που βρίσκεται υπό γερμανική σημαία.

64679553_10219905579332312_5198240184394579968_n.jpg

Πριν μερικές εβδομάδες, η Rackete περισυνέλεξε από τη θάλασσα 42 ναυαγούς μετανάστες με σκοπό να τους μεταφέρει σε ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν. Ωστόσο η απαγόρευση του Υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, προς όλα τα διασωστικά πλοία με μετανάστες, να μην εισέρχονται στα ιταλικά χωρικά ύδατα, άφησε πολλά πλοία να περιμένουν για μέρες ανοιχτά της θάλασσας, όπως συνέβη και με το Sea Watch 3, το οποίο για δύο εβδομάδες περίμενε στη μέση της θάλασσας χωρίς καμία ανταπόκριση.

Η Rackete, ωστόσο, βλέποντας τους ναυαγούς να εξαντλούνται και τον κόσμο να μην αντέχει άλλο αυτή την εξαθλίωση, πήρε την απόφαση να σπάσε την απαγόρευση Σαλβίνι και να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, πιάνοντας λιμάνι στο νησί Λαμπετούσα, την περασμένη Τετάρτη.


Η Carola Rackete, δήλωνε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους πως ήταν αποφασισμένη να εισέλθει στο λιμάνι, καθώς η κατάσταση πάνω στο πλοίο είχε φτάσει σε απελπιστικό σημείο. «Γνωρίζω πως παίρνω ένα μεγάλο ρίσκο και ότι είναι πολύ πιθανόν να μου κατάσχουν το πλοίο, αλλά και οι 42 ναυαγοί που έχω μαζί μου είναι εξαντλημένοι και πρέπει να τους μεταφέρω κάπου ασφαλισμένα.

s1tK0JSW_400x400.jpg

Ο Σαλβίνι με τη σειρά του είπε, σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook, ότι η υπομονή του έχει εξαντληθεί. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό όπλο που διαθέτουμε για να σταματήσουμε τα πλοία που εισέρχονται παράνομα στα χωρικά μας ύδατα, και μεταφέρει μαζί του ντουζίνες μεταναστών».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνήθηκε να πάρει θέση για την παραβίαση, ωστόσο κάλεσε την Ιταλία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες βοηθώντας τους εξαντλημένους μετανάστες.

Ένας από τους διασωθέντες μετανάστες, από την Ακτή Ελεφαντοστού, είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Sea Watch την περασμένη Τρίτη πως δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση. «Είναι λες και βρισκόμαστε σε φυλακή, δεν έχουμε πρόσβαση σε τίποτα, απλώς περιμένουμε στη μέση της θάλασσας. Βοηθήστε μας, σκεφτείτε μας». Παρόλα αυτά, ο Ματέο Σαλβίνι, απτόητος αποκάλεσε παράνομο το Sea-Watch, ζητώντας από τις γερμανικές Αρχές να λειτουργήσουν υπεύθυνα αναλαμβάνοντας εκείνοι την ευθύνη. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 26 Ιουνίου, το πλοίο βρισκόταν ήδη 3 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λαμπετούσα, και όπως δήλωνε εκπρόσωπος του πλοίου «Περιμένουμε τις ιταλικές Αρχές να έρθουν να μας πάρουν. Δεν έμειναν και πολλά να κάνουμε. Σίγουρα, όμως, δεν θα το σκάσουμε μακριά».

Η δεξιά ιταλική κυβέρνηση, εισήγαγε τη σχετική νομοθεσία για κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στα διασωστικά πλοία, στις 14 Ιουνίου, απειλώντας με πρόστιμα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ και κατάσχεση του πλοίου.



Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ