Προωθείται νομοσχέδιο που θέτει τέλος στους δεμένους σκύλους

Τα εκτρωματικά περιστατικά σκύλων που βρίσκονται δεμένα και εκτεθειμένα σε αυλές και παράγκες, επιδιώκει να καταπολεμήσει το Υπουργείο με το νέο νομοσχέδιο.

Article featured image
Article featured image

Το αναθεωρημένο αυτό νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π» επιδιώκει να ενισχύσει την προστασία των ζώων και να τιμωρεί αυτούς που τα κακοποιούν. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο πολλαπλασιάζει τις ποινές στις περιπτώσεις κακοποίησης.

Ποιες είναι οι επιπρόσθετες απαγορεύσεις που προωθεί το νομοσχέδιο

- Απαγόρευση της μόνιμης πρόσδεσης σκύλου, εκτός συγκεκριμένων ειδικών περιπτώσεων.

- Απαγόρευση κράτησης, απομόνωσης ή περιορισμού σκύλων ή γάτων σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες.

- Απαγόρευση κράτησης θαλάσσιων θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας λόγω της αυξημένης νοημοσύνης τους που καθιστά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την ευημερία τους σε τεχνητές συνθήκες.

Η τρίτη απαγόρευση αφορά κυρίως τα δελφίνια και τη δημιουργία στη χώρα μας δελφιναρίων. Με αυτή την πρόνοια επαναφέρεται η απαγόρευση που είχε αρθεί πριν από μερικά χρόνια επειδή κάποιος επενδυτής είχε ενδιαφερθεί να φτιάξει δελφινάριο στην Κύπρο, κάτι που δεν καρποφόρησε λόγω αντιδράσεων.


Οι αλλαγές στις ποινές

Συγκεκριμένα οι χρηματικές ποινές που μπορεί να επιβληθούν από το δικαστήριο, παράλληλα με τη δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης, σε περίπτωση καταδίκης για παραβίαση της νομοθεσίας είναι:

-Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης η χρηματική ποινή που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο αυξάνεται από 1.000 λίρες σε 10 χιλιάδες ευρώ.

-Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, από 2.000 λίρες σε 20 χιλιάδες ευρώ.

-Ενώ σε περίπτωση καταδίκης για παρεμπόδιση του έργου ή παρακοής προς τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ή των αστυνομικών αρχών, η χρηματική ποινή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ