Πώς να επαναχρησιμοποιήσεις 8 αντικείμενα που έχεις στο σπίτι, αντί να τα πετάξεις

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με ένα σπασμένο πιάτο, μια παλιά οδοντόβουρτσα, μια φθαρμένη πετσέτα μπάνιου ή ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού!

Article featured image
Article featured image


Η αλήθεια είναι πως, στην Κύπρο, η λογική της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και αντικειμένων δεν υπάρχει και πολύ μέσα στην κουλτούρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη στον όγκο παραγωγής αποβλήτων απ’ όλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κύπριος παράγει περισσότερο από μισό τόνο αστικών αποβλήτων ετησίως (637kg/άτομο) γεγονός το οποίο δεν επιβαρύνει μόνο το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας, καθώς η ευκολία με την οποία πετάμε πράγματα, οδηγεί στην αγορά νέων αντικειμένων, ενίοτε πιο ακριβών.


Μία λύση στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι αναμφίβολα η ανακύκλωση. Τι θα έλεγες, ωστόσο, εάν σήμερα μιλούσαμε για την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων;


Ψάχνοντάς το λίγο και μιλώντας με φίλους -που πιάνουν τα χέρια τους- καταλήξαμε σε 8 αντικείμενα/προϊόντα καθημερινής χρήσης που όλοι έχουμε στο σπίτι, τα οποία μετά την ημερομηνία λήξης τους, μετά που θα αδειάσουν, ή αφού σπάσουν, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε μία άλλη ανάγκη του σπιτιού, χωρίς να αγοράσουμε καινούργια προϊόντα.



Βλέπω παντού βαζάκια

diydeskorganizer.jpg

Όλοι, μα όλοι, έχουμε στο σπίτι διάφορα βαζάκια από μαρμελάδες, καφέδες, πάστες, που όταν τελειώσει το περιεχόμενο τα πετάμε, κυρίως τα πλαστικά και τα μεταλλικά.

Εναλλακτικά, μπορούμε, αφού αδειάσουν, εκτός από το να αποθηκεύσουμε κάποιο άλλο φαγητό, να τα καθαρίσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για αποθήκευση γραφικής ύλης, προϊόντων μπάνιου, ή εργαλείων.





Φθαρμένες πετσέτες μπάνιου

moscow-marriott-tverskaya.jpg


Σου χάλασε η πετσέτα του μπάνιου ή η πετσέτα προσώπου; Προς τι το άγχος και ο σπαραγμός; Αγόρασε μία καινούργια, και την παλιά κόψε την σε ίσα κομμάτια και κάνε την ξεσκονόπανα για το σπίτι, το αυτοκίνητο, το γκαράζ. Κάπως έτσι, από το πουθενά, αποκτάς μερικά πολύ απορροφητικά πανιά για το καθάρισμα, τα οποία πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές.






Μην πετάς την οδοντόβουρτσα

HANDY_HINTS_060418_019.jpg

Οι οδοντίατροι συστήσουν πως κάθε μερικούς μήνες, οφείλουμε να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας, για λόγους υγιεινής και καλύτερης φροντίδας της στοματικής μας κοιλότητας. Τι κάνουμε, όμως, με την παλιά; Την πετάμε; Φυσικά και όχι! Η παλιά σου οδοντόβουρτσα μπορεί να γίνει το τέλειο εργαλείο για το τρίψιμο και το καθάρισμα απρόσιτων γωνιών στο μπάνιο, τους νιπτήρες και τους νεροχύτες. Εναλλακτικά, μπορείς να απολυμάνεις την παλιά σου οδοντόβουρτσα και να την χρησιμοποιήσεις για καλλωπισμό των φρυδιών σου, ή για καθάρισμα ηλεκτρονικών ή άλλων ευαίσθητων συσκευών.





Θα σπάσω κούπες

1.jpg

Πας να βγάλεις τα πιάτα για το μεσημεριανό και πέφτουν, σπάνε και γίνονται κομμάτια. Αφού αναθεματίσεις την τύχη σου, πας να φέρεις σκούπα και φτυάρι για να αρχίσεις να μαζεύεις τα σπασμένα. Άσε κάτω τη σκούπα και βάλε φαντασία. Τα σπασμένα κομμάτια από πιάτα και άλλα κεραμικά ή πορσελάνινα αντικείμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακόσμηση του κήπου σου, δημιουργώντας μικρά μονοπάτια ή ακόμα για ετικέτες πάνω στις γλάστρες, κολλώντας ένα κομμάτι και γράφοντας πάνω του το λουλούδι της γλάστρας ή μια ωραία ευχή. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ραγισμένες ή λεκιασμένες κούπες καφέ για να φυτέψεις μικρά λουλούδια εσωτερικού χώρου, κατά προτίμηση παχύφυτα.





Μην πετάς το φακελάκι από το τσάι

abso1.jpg


Θα χρειαστείς 1,5 μεζούρα βότκα, αναμεμιγμένο με ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι μαύρου τσαγιού, 2/3 του κουταλιού σπιτική μαρμελάδα και 2/3 μεζούρας, χυμό λεμονιού.

Πρόσθεσε το μείγμα της Absolut βότκας, του μαύρου τσαγιού και του λεμονιού σε ένα shaker μαζί με την σπιτική μαρμελάδα, πρόσθεσε πάγο και χτύπησε καλά. Σέρβιρε σ' ένα ποτήρι που γουστάρεις, κατάλληλο για cocktail και στόλισέ το με το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι. Μόλις έφτιαξες ένα Marmalade MarTEAni.






Όταν σου δίνουν κόκκους καφέ, φτιάξε ένα Russian Recycled

abso2.jpg


Φίλτραρε 1,5 μεζούρα Absolut Vodka, μέσα από υπολείμματα κόκκων καφέ, για να αρωματίσεις τη βότκα. Έπειτα βάλε στο shaker την αρωματισμένη από καφέ, βότκα, μισό ποτήρι plain syrup, και δύο δόσεις γάλα της αρεσκείας σου. Πρόσθεσε παγάκια και ανακίνησε πολύ καλά. Σέρβιρε σε κολονάτο ποτήρι.





Σου έμεινε τουρσί στο βαζάκι, πιες το στο ποτήρι!

abso3.jpg


Δεν κάνουμε πλάκα. Θα χρειαστείς 1,5 μεζούρα βότκα, μερικά τουρσί, κατά προτίμηση κρεμμυδάκια ή αγγουράκια και 2 2/3 μεζούρας, μείγμα για bloody mary. Βάλε όλα τα υλικά μαζί, σε ψηλό ποτήρι, ανακάτεψε καλά, γέμισε με πάγο και σέρβιρε με μερικά τουρσί περασμένα σε οδοντογλυφίδα, για διακόσμηση. Αυτό που έχεις στο ποτήρι λέγεται Pickle Brine Bloody.






Το κρασί που ξέχασες στο ψυγείο, δεν είναι ανάγκη να το μαγειρέψεις

abso4.jpg


Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα Muled Mule, γευστικότατο. Βάλε 1,5 μεζούρα Absolut Vodka, μια μεζούρα κόκκινου κρασιού με μπαχαρικά, 3 1/3 μεζούρα μπίρας από ginger, μαζί με μπόλικα παγάκια σ’ ένα ψηλό ποτήρι, ανακάτεψε καλά και στύψε στο τέλος λίγο lime, έπειτα ρίξε το χρησιμοποιημένο κομμάτι από lime μέσα στο ποτήρι και είσαι έτοιμος!






Absolut Comeback_BTS_Still_R3A9928.jpg



Αν δεν το κατάλαβες ακόμα, η ABSOLUT κάνει δυναμικό comeback

Η βιωσιμότητα αποτελεί μέρος της αποστολής της Absolut εδώ και πολλά χρόνια επιδιώκοντας έναν πιο «κυκλικό κόσμο», στον οποίο οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται έτσι ώστε να ωφελήσουν τις τοπικές οικονομίες, τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με αυτή την αποστολή, η Absolut λανσάρει φέτος τις γιορτές των Χριστουγέννων ένα νέο συλλεκτικό μπουκάλι, την Absolut Comeback, το οποίο είναι φτιαγμένο με περισσότερο από 41% ανακυκλωμένο γυαλί. Η Absolut πιστεύει ότι με λίγη δημιουργικότητα μπορούμε να δώσουμε σε κάτι παλιό και ανεπιθύμητο μια νέα μορφή. Το σχέδιο της Absolut Comeback αποδεικνύει ότι ένα μπουκάλι Absolut Vodka χρησιμοποιείται καλύτερα όταν ανακυκλώνεται.

Η καμπάνια της Absolut Comeback αποτελεί μέρος της συνεχούς πλατφόρμας του brand της Absolut, «Create a Better Tomorrow, Tonight». Η Absolut πιστεύει στην οικοδόμηση ενός πιο ανοικτού κόσμου, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα ως μέσο προβολής της εξέλιξης. Η Absolut Comeback είναι μια δήλωση ευθύνης και δέσμευσης να αγωνιστεί κάθε μέρα για να βελτιωθεί, καθώς η Absolut πιστεύει ότι όλα τα brands πρέπει να ενεργούν με ένα βιώσιμο και διαφανή τρόπο για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Η Absolut θέλει να εμπνεύσει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα #RecyclingHero, καθώς μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο.



Absolut-white-071019.jpg



Ο Henrik Ellstrom, Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της Absolut, δήλωσε: «Η Absolut έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί βιώσιμες μεθόδους παραγωγής εδώ και πολλά χρόνια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που γιορτάζουμε αυτό και συγκεκριμένα τις προσπάθειές μας για προώθηση της ανακύκλωσης με το λανσάρισμα μπουκάλας για πρώτη φορά. Πιστεύουμε ότι μια γυάλινη μπουκάλα πρέπει να έχει μια δεύτερη ζωή. Η Absolut Comeback είναι μια καθαρή εκδήλωση αυτής μας της επιθυμίας. Ελπίζουμε ότι η νέα καμπάνια με την μπουκάλα ειδικής έκδοσης θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα τους για να σπαταλήσουν λιγότερους πόρους.»

Το νέο συλλεκτικό μπουκάλι Absolut Comeback, μπορείτε να το βρείτε στις μεγάλες υπεραγορές, και σε επιλεγμένες κάβες και wine shops. Επίσημος αντιπρόσωπος και εισαγωγέας της Absolut, καθώς και όλων των brands της Pernod Ricard στην Κύπρο, είναι η Tempo Beverages Cyprus.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ