Οι Κύπριοι είναι έτοιμοι για λύση

Το λένε και οι αριθμοί

Article featured image
Article featured image

Λίγες, μόλις, μέρες πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακκιντζί στο Βερολίνο, η Unite Cyprus στέλνουν ένα μήνυμα στους δύο ηγέτες, λέγοντας πως αυτή τη φορά δεν πρέπει να αφήσουν τη λύση των Κυπρίων να χαθεί.



Δελτίο Τύπου


We are Cyprus.jpg


Η UniteCyprusNow καλεί τους ηγέτες να μην αφήσουν να χαθεί η λύση των Κυπρίων.

Η UniteCyprusNow καλεί τους δύο ηγέτες, κ. Νίκο Αναστασιάδη και κ. Μουσταφά Ακιντζί να αναγνωρίσουν ότι ίσως να μην υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για τους Κυπρίους να διαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας τους, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου.

Το Κυπριακό πρόβλημα έχει πλέον «διεθνοποιηθεί» αφού απειλεί άμεσα να επηρεάσει τη σταθερότητα της ΕΕ. Αν οι Κύπριοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι ξεκάθαρο ότι άλλοι, με εξίσου πιεστικά, αλλά διαφορετικά συμφέροντα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου για μας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει μία συνθήκη ντε-φάκτο Ταϊβανοποίησης, την καλλιέργεια περισσότερων σπόρων διχασμού, η ακόμα χειρότερα, τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού μας, συνοδευόμενη από σκληρό σύνορο με την Τουρκία που θα χωρίζει την οδό Λήδρας και θα διασχίζει όλο το νησί. Όποια μορφή και να πάρει, αυτή η ψευδο-λύση, διαμορφωμένη από εξωτερικούς παράγοντες ίσως “κλείσει” το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά δεν θα φέρει ειρήνη.

Όπως όμως υπέδειξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην πρόσφατη έκθεσή του, οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ακόμη ότι η επιθυμία για λύση συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους του νησιού. Μια πρόσφατη έρευνα με δείγμα 800 ατόμων, από το βραβευμένο Εuropean Social Survey (ESS), μία από τις πιο σεβαστές κοινωνικές έρευνες στον κόσμο, έδειξε ότι 72,4% των Ελληνοκυπρίων απορρίπτουν τη λύση δύο κρατών και έξι στους δέκα δήλωσαν ότι θα δέχονταν τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η έρευνα για τον παλμό επανένωσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύτηκε τον Μάη, έδειξε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 60% των Τουρκοκυπρίων αποδέχονται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πάνω από 50% θα ψήφιζαν Ναι σε ένα δημοψήφισμα αν αυτό γινόταν την επόμενη μέρα.

Οι Κύπριοι είναι έτοιμοι για τη λύση. Ας ακούσουμε τον ΓΓ Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες που δήλωσε ότι η διατήρηση της προοπτικής για ειρήνη 'τελικώς βρίσκεται στα χέρια των δύο πλευρών'.

Αυτό σημαίνει ότι κι εμείς, ως πολίτες, πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Αν θέλετε να μας βοηθήσετε να οργανώσουμε τις ομάδες διαλόγου, εκτός Λευκωσίας ή να φέρετε ένα φίλο που δεν έχει γνωρίσει ποτέ κάποιο μέλος της άλλης κοινότητας, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας. Το να ενώσουμε την Κύπρο εναπόκειται σε μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ