Πόσο «παίρνεις» όταν πίνεις;

Πόσες θερμίδες έχει το κάθε αλκοολούχο ποτό, τι συνδυασμούς πρέπει να προσέξουμε και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη διατήρηση του βάρους μας.

Article featured image
Article featured image


Γιορτές έρχονται, τραπέζια και έξοδοι ήδη έχουν προγραμματιστεί και όλοι μας, λίγο ή πολύ θα πιούμε λίγο περισσότερο (εννοείται αφού εξασφαλίσουμε πως δεν πρόκειται να αγγίξουμε το τιμόνι, ούτε για να το καθαρίσουμε).

Αφού, λοιπόν, είμαστε σίγουροι πως μετά την κατανάλωση αλκοόλ θα επιστρέψουμε ασφαλείς στο σπίτι τόσο εμείς όσο και όλοι οι άλλοι που κυκλοφορούν ανυποψίαστοι στο δρόμο, υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε, σχετικά με την πρόσληψη αλκοόλ. Τις «κενές» θερμίδες που λαμβάνουμε, οι οποίες είναι ουκ ολίγες.

Η Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος Χάρις Κυριάκου, βάζει κάτω τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά που πίνουμε στην Κύπρο και τα αναλύει θερμιδικά για να ξέρουμε τι «παίρνουμε» κάθε φορά που πίνουμε ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα.




Σημείωση: Η πρόσληψη αλκοόλ στην Κύπρο επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Όταν θα οδηγήσω δεν θα πιώ. Διαφορετικά δεν θα οδηγήσω.




Γράφει η Χάρις Κυριάκου

Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι το αλκοόλ περιέχει τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες. Γιατί αποκαλούνται «κενές»; Επειδή, δεν προσφέρουν (τα πλείστα) στο οργανισμό καμία θρεπτική αξία. Ναι μεν, δεν περιέχει λίπος, αλλά έχει ενεργειακή αξία η οποία για κάθε 1 γραμμάριο αλκοόλ προσφέρει 7 θερμίδες, δηλαδή 3 περισσότερες απ’ ότι δίνουν οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες στην ίδια ποσότητα γραμμαρίων. Παράλληλα, η περίσσεια αυτού αποθηκεύεται ως λίπος και η απώλεια βάρους που τόσο επιθυμείς θα γίνει δυσκολότερη. Γιατί λοιπόν συμβαίνει το αυτό; Οι θερμίδες που «κερδίζονται» από το αλκοόλ προηγούνται ως καύσιμο στο σώμα σε σχέση με άλλες πηγές καυσίμου. Έτσι όταν καταναλώνεις αλκοόλ, η καύση του λίπους σταματά μέχρι πρώτα να καύσεις όλες τις θερμίδες του αλκοόλ.




«Ξανθή» ή «Μαύρη» (μπίρα);

Η μπύρα, περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β όπως Β1,Β6 και φολικό οξύ(Β9) λόγω της μαγιάς. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο. Περιέχει επίσης γλουτένη. Βέβαια όσο η μπύρα αποκτά πιο σκούρο χρώμα, συνήθως ανεβαίνει και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ (vol) και ταυτόχρονα σε θερμίδες. Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν οι «light» μπύρες, αλλά και μπύρες με γεύση όπως μήλο, αχλάδι, φράουλα κ.α που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες προσθήκης σακχάρων.


photo-1568644396922-5c3bfae12521.jpg


Κρασί: Κόκκινο, Λευκό ή Ροζέ;
Το κρασί διατίθεται σε 3 ποικιλίες. Το κόκκινο, το λευκό και το ροζέ. Αλλά και με βάση την γλυκύτητα δηλαδή τα σάκχαρα που περιέχει όπως ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο και γλυκό. Η θερμιδική πρόσληψη ανά επιλογή σαφώς και διαφέρει. Μεγαλύτερη σημασία έχει πόσο γλυκιά γεύση θα έχει το κρασί που επέλεξες παρά η ποικιλία! Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προσφέρει από 100 μέχρι 250 θερμίδες.


Βότκα, Ουίσκι, Τζιν

Τρία δημοφιλή αλκοολούχα ποτά είναι η βότκα, το ουίσκι και το τζιν. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι που συνηθίζουν να τα απολαμβάνουν, προσθέτουν διάφορα συνοδευτικά όπως χυμό, αναψυκτικό, lime κ.α με αποτέλεσμα το θερμιδικό περιεχόμενο να εκτοξεύεται. Ένα ποτήρι βότκα με χυμό πορτοκάλι για παράδειγμα ξεπερνά τις 180 θερμίδες.

photo-1536935338788-846bb9981813.jpg


Και τι γίνεται με τα κοκτέιλ;

Τα κοκτέιλ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βόμβα θερμίδων! Σας δίνω τα 6 πιο δημοφιλή κοκτέιλ και τις θερμίδες τους:

1. Cosmopolitan-156kcal
2. Cuba libre-190kcal
3. Mojito-182kcal
4. Margarita-208kcal
5. Long Island (ice-tea)-383kcal
6. Frozen Daiquiri (lemon)-200kcal

Να θυμάστε ότι δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι θερμίδες που έχει ένα ποτό αλλά και τα συστατικά του, καθώς τα περισσότερα έχουν διάφορα είδη σιροπιών, ζάχαρης ή αλάτι, χυμών, αναψυκτικών τα οποία όλα είναι βλαβερά για την υγεία μας! Παρόλα αυτά ένα κοκτέιλ μπορεί να αποτελέσει μέρος της ισορροπημένης διατροφής αρκεί να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης.


photo-1560179304-6fc1d8749b23.jpg



Ποιο αλκοολούχο ποτό να προτιμήσω;

  • Μπύρα: Επέλεξε μπύρα των 330ml μέχρι 5% vol. Μια μπύρα των 330ml δίνει περίπου 150 θερμίδες. Οι «Light» μπύρες έχουν θερμιδική αξία λιγότερη των 100 θερμίδων.
  • Κρασί: Προτίμησε το κόκκινο ξηρό κρασί. Eίναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί όντως να βοηθήσει στην καλή λειτουργία της καρδίας, αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη (HDL), μειώνοντας παράλληλα την εμφάνιση των καρδιαγγειακών αιτιών.
  • Από βότκα/ουίσκι/τζιν: Το «καθαρό» αλκοολούχο ποτό (είτε με πάγο, είτε με νερό, σόδα, αναψυκτικό light, είτε σκέτο) προσφέρει ανά μονή μερίδα μόλις 100 θερμίδες.
  • Η γκάμα των κοκτέιλ μεγάλη. Θα σε συμβούλευα να μην είναι και η πρώτη επιλογή το κοκτέιλ αλλά, αν έχεις μεγάλη λαχτάρα διάβασε τα συστατικά που περιέχει το κάθε ένα και προσπάθησε να κάνεις την επιλογή με τα λιγότερα συστατικά σε σιρόπι, χυμό, αναψυκτικό! Να θυμάσαι πως οι θερμίδες και τα σάκχαρα που έχει ένα κοκτέιλ θα μπορούσε να είναι ένα μικρό γεύμα ή γλυκό!

Τέλος, είναι επιθυμητό το αλκοόλ να καταναλώνεται με συνοδεία τροφής για διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε σταθερότερα επίπεδα. Αν όχι, τότε πιθανόν να προκύψει υπογλυκαιμία! Προσοχή στα συνοδευτικά των ποτών όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, ποπ-κορν και πατατάκια τα οποία επιβαρύνουν όχι μόνο την θερμιδική πρόσληψη αλλά και την υγεία!


Πόσο μπορώ να πιώ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) συστήνει για τους άνδρες 2 ποτήρια ημερησίως ενώ για τις γυναίκες 1 ποτήρι την ημέρα, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κάποια παθολογική κατάσταση ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.



Χάρις Κυριάκου

74670759_405951723649232_1919486073596018688_n.width-300_K5lwPPC.jpg

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc, Bsc

Facebook: Charis Kyriacou – Clinical Dietitian & Nutritionist

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ