Τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία έχουν καταγραφεί σε βίντεο κινητών

Και η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από ηθικός αυτουργός σε όλο αυτό.

Article featured image
Article featured image


Το ρεπορτάζ του Jiyar Gol, που δημοσιεύτηκε στο BBC Persian, φέρνει την Τουρκία και την Αμερική προ των ευθυνών της.

Ακολουθεί μέρος του ρεπορτάζ σε ελεύθερη μετάφραση

Δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι οποίες μάχονται εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και βιαιοπραγίες, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγραφεί σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία πως μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις πράξεις των συμμάχων της, με την Τουρκία να υπόσχεται πως θα διερευνήσει τις κατηγορίες.

Στα βίντεο εμφανίζονται γενειοφόροι να φωνάζουν «Allahu Akbar», με έναν εξ αυτών που κινηματογραφεί με το κινητό να λέει: «Είμαστε μουτσαχετίν, από το τάγμα ‘Faylaq Al-Majd’ (ιερά τάγματα)», την ίδια ώρα που στο βάθος εμφανίζονται πτώματα Κούρδων μαχητών.

Λίγο πιο πέρα, στο ίδιο βίντεο διακρίνεται μία ομάδα αντρών να πατάνε στο ματωμένο σώμα μία νεκρής γυναίκας, φωνάζοντάς της «πόρνη».

Το απεχθές αρχειακό υλικό, είναι παρόμοιο με τα βίντεο που κυκλοφορούσαν προ καιρού οι ISIS, στα οποία αποκεφάλισαν ή σκότωναν με φρικτό τρόπο αμάχους.

Παρόλα αυτά αυτοί που εμφανίζονται στα βίντεο δεν αποτελούν μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά μάλλον άτακτοι μαχητές μιας συμμαχίας με την ονομασία «Εθνικός Συριακός Στρατός», εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και χορηγημένοι από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, η οποία τους δίνει γραμμή και διαταγές.

Το βίντεο βιντεογραφήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στη βόρεια Συρία και η γυναίκα που εμφανίζεται νεκρή κάτω από τα πόδια των μαχητών, είναι η Amara Renas, μέλος της γυναικείας ένωσης των Κούρδων μαχητών, YPS, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον των ISIS.

Λίγες μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, δεκάδες βίντεο κυκλοφόρησαν στα social media από συμμάχους των Τούρκων. Σε ένα από αυτά αγνώστου ταυτότητας μαχητής, φώναζε στα αραβικά «Ήρθαμε για να σας αποκεφαλίσουμε άπιστοι αποστάτες».

Σε άλλο βίντεο, μασκοφόρος άντρας, και πάλι από την ομάδα των συμμάχων της Τουρκίας, φαίνεται να κουβαλά μία γυναίκα τρομοκρατημένη, η οποία είναι περικυκλωμένη και από άλλους μασκοφόρους άντρες. Της φωνάζουν γουρούνι ενώ ένας εξ αυτών δίνει διαταγή να την πάρουν για αποκεφαλισμό. Η αιχμάλωτη γυναίκα είναι η Cicek Kobane, και αυτή μέλος του YPJ.

Η δημοσίευση αυτών των βίντεο προκάλεσε παγκόσμια οργή, με τις αμερικανικές αρχές να δηλώνουν πως κάποιες από τις δράσεις που εμφανίζονται στα βίντεο αποτελούν εγκλήματα πολέμου. «Πολλοί άνθρωποι έτρεξαν να φύγουν από τη Συρία επειδή ανησυχούσαν πολύ από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία», δήλωσε στο Κογκρέσο ο Τζέημς Τζέφρεϋ (James Jeffrey), ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία.

«Θα δηλώναμε πως δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία και που βρίσκονταν κάτω από τη γενική διοίκηση της Τουρκίας, διέπραξαν έγκλημα πολέμου τουλάχιστον σε μια περίπτωση», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ