Η σημαντική λεπτομέρεια που δεν γνώριζες για τις μαζικές δενδροφυτεύσεις σε όλη την Κύπρο

Ήδη ομάδες εθελοντών άρχισαν να φυτεύουν τα πρώτα δέντρα σε διάφορα σημεία των πόλεων. Υπάρχει όμως ένα αλλά.

Article featured image
Article featured image



Πού θα φυτευτούν όλα αυτά τα δέντρα και ποιος θα τα φροντίζει για να μην μαραθούν ένα μήνα μετά;

Το πιο πάνω ερώτημα θέσαμε στην κα Φανή Ιωάννου, μία εκ των μελών της πρωτοβουλίας «100 χιλιάδες δέντρα για τη Λάρνακα» με αφορμή την κουβέντα μας για το «Plant a Tree Challenge» που «προκαλεί» τον κάθε έναν από εμάς να φυτέψουμε ένα δέντρο στην αυλή μας και να το ανεβάσουμε στα social media, καλώντας ακόμα 3 φίλους μας, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Με την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Λεμεσού να έχει ήδη κάνει τις πρώτες δεντροφυτεύσεις, η Λάρνακα προετοιμάζεται ήδη για τις δικές της, εν ευθέτω χρόνο, με τις αιτήσεις από εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια, να ξεπερνούν τις 300.

Με τις θερμοκρασίες που έχουμε στην Κύπρο, ποιος θα αναλάβει να φροντίζει αυτά τα δέντρα για να μην μαραθούν σε μερικές ημέρες αφότου φυτευτούν;

Όπως μας διευκρίνισε η κα Ιωάννου, δεν φυτεύει ο καθένας όπου θέλει. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και λογική πίσω από τις δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιούνται.

Συγκεκριμένα κάθε δημόσιο μέρος που επιλέγεται για να γίνει δεντροφύτευση, έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως ότι θα υπάρχουν κάποιοι που θα το αναλάβουν και θα το συντηρούν. Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που υιοθετούν κάποια πάρκα ή σημεία που γίνεται δεντροφύτεση και αναλαμβάνουν να τα συντηρούν και να τα φροντίζουν ή σχολεία τα οποία προσφέρουν τα αίθριά τους για να γίνει δεντροφύτεση και τα φροντίζουν αυτοί. Όπως ξεκαθαρίζει η κα Ιωάννου, δεν γίνεται καμία δεντροφύτευση αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί αυτό, ενώ και τα δέντρα που επιλέγονται να φυτευτούν είναι δέντρα που μπορούν να αντέξουν τις καιρικές συνθήκες της Κύπρου.


73118615_2809376479094545_5155913651059687424_n.jpg


Και ποιος ο σκοπός του «Plant a Tree Challenge»;

Να φυτευτούν όσα περισσότερα δέντρα γίνεται, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε αυλές σπιτιών. Ως πρωτοβουλία μετράμε στα «100 χιλιάδες δέντρα» και αυτά που φυτεύει ο καθένας στο σπίτι του, έτσι θελήσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το challenge για να ενεργοποιήσουμε και τον κάθε πολίτη να αρχίσει να πρασινίζει την αυλή του.

Στη Λάρνακα οι μαζικές δεντροφυτεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Νοεμβρίου, αφού πρώτα πρέπει να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες από το Τμήμα Δασών, με το οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία και να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία που θα φυτευτούν τα δέντρα, γιατί ειδικά στη Λάρνακα δεν υπάρχουν εκτάσεις εντός της πόλης, διαθέσιμες για μεγάλες δεντροφυτεύσεις.





image1.jpeg



Το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, όλη στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας

Στις 9 Νοεμβρίου 2019, από τις 12 έως τις 15:00 έχει προγραμματισθεί φεστιβάλ στον Δημοτικό Κήπο Λάρνακας υπό την αιγίδα του δήμαρχου κ.Βύρα, όπου καλούμε τον κόσμο να δηλώσει εθελοντής σε ομάδες δράσης αλλά και σε δεντροφυτεύσεις.

Ο Δήμος Λάρνακας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα διαθέσει περί τα 500 δέντρα στον κόσμο, δωρεάν, για να τα φυτεύσει ο κάθε ένας στην αυλή του.

Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από μουσικά συγκροτήματα, όπως τα παιδιά από το Systema Cyprus, ενώ θα υπάρχουν και παιδικές κατασκευές.

Είναι γεγονός ότι τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η απλούστερη και η αποτελεσματικότερη λύση, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες σήμερα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Νοιαζόμαστε για τον αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, τον πλανήτη μας και το μέλλον και το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ