Η «πρόσφυγας από τη Συρία» με τα βαμμένα νύχια, το smart phone και τη selfie [Fake News]

Η αλήθεια πίσω από τη viral φωτογραφία που (επανα)κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα social media και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους απανταχού φοβικούς.

Article featured image
Article featured image

Πιο συγκεκριμένα, η φωτογραφία –που έχει γίνει viral σε διάφορα group στο Facebook- αναφέρει, με δόση ειρωνείας, πως η «ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο πρόσφυγας αποβιβάζεται στον Πειραιά. Το κινητό, κραγιονάκι, το χρυσαφικό και το μπλε νύχι στα χαρακώματα τα έβαλε; Μα δεν έσπασε ούτε ένα νύχι; Μόνο τα χαρτιά της έχασε;»


74205774_1487852381364405_2724229208174755840_n.jpg


Η φωτογραφία σε ελάχιστο χρόνο έγινε viral, με δεκάδες χρήστες, για ακόμη μία φορά, να βγάζουν τα διάφορά απωθημένα τους στους «ξένους» που μας κοροϊδεύουν και φεύγουν από τη χώρα τους για να εισχωρήσουν στην Ευρώπη και να βρουν τη γη της επαγγελίας. Αμφισβητώντας επί της ουσίας τον δεκαετή πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, και όλα τα δεινά που προκάλεσε.

Είναι, όμως, αυτή η φωτογραφία αληθινή;

Η φωτογραφία είναι όντως πραγματική, ωστόσο δεν είναι τωρινή. Η παλαιότερη ανάρτηση που βρέθηκε στο διαδίκτυο με αυτή τη φωτογραφία, πάει 4 χρόνια πριν, το 2015, όπου και τότε κάποιοι την χρησιμοποιούσαν σε άρθρα σχετικά με τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα.

Κάτι που επίσης δεν ισχύει, καθώς το πλοίο από το οποίο φαίνεται να αποβιβάζεται, είναι γνωστό τουριστικό επιβατικό πλοίο, το οποίο δεν μεταφέρει πρόσφυγες, ενώ αν παρατηρήσετε λίγο καλύτερα την εικόνα θα αντιληφθείτε –σχετικά εύκολα- πώς πρόκειται για τουρίστες, όπως και η πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας.

Η ίδια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε και το 2017 από ελληνική ιστοσελίδα για άρθρο σχετικά με τον έλεγχο στα κινητά των αιτούντων ασύλου από τις γερμανικές αρχές.

post.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ