Η ακτινογραφία μιας μπανάνας αξίας 120 χιλιάδων δολαρίων

Έξι πολυεθνικές αποδεικνύουν πως η σύγχρονη τέχνη δεν είναι μόνο το προφανές στήνοντας διαφημιστικές καμπάνιες «έργα τέχνης».

Article featured image
Article featured image

Μια μπανάνα αγορασμένη από υπαίθρια αγορά του Miami, κολλημένη στον τοίχο της γκαλερί Art Basel, με γκρίζα κολλητική ταινία με την υπογραφή του αιρετικού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν και αξία 120 χιλιάδων δολαρίων, έγινε παγκόσμιο viral για προφανείς λόγους.

Ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ήταν μια «διερευνητική προσέγγιση σχετικά με τον τρόπο που εκχωρούμε αξία στα αντικείμενα», σχολιάστηκε κυρίως αρνητικά, σατιρίστηκε, κατακρίθηκε, χαρακτηρίστηκε ως μία κοροϊδία απέναντι στον όρο «τέχνη» και εν τέλει φαγώθηκε από έναν άλλο καλλιτέχνη, αφού είχε αγοραστεί από μία άλλη gallery, αποτέλεσε το πιο αμφιλεγόμενο καλλιτεχνικό δημιούργημα του 2019.



Για τους προφανείς όρους της τέχνης, το έργο του Ιταλού Κατελάν, αποτελούσε μια ύβρι στους απανταχού φιλότεχνους. Κι όμως, ο τολμηρός καλλιτέχνης, έπειτα από μία απουσία 15 χρόνων από τα δρώμενα, πέτυχε ακριβώς αυτό που είχε αρχικά εμπνευστεί, να στηλιτεύσει –με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο- τον πώς εκχωρούμε αξία στα αντικείμενα».

Το έργο του Καταλάν, δημιούργησε ένα ρεύμα έμπνευσης για έξυπνη σάτιρα, συζητήσεις ουσίας και ανουσίας στη δημόσια σφαίρα, ενώ ουκ ολίγοι χρησιμοποίησαν τη δική του ιδέα, για να δώσουν αξία στο προϊόν τους και να το διαφημίσουν σχεδόν ανέξοδα.


Εκμεταλλευόμενες το παγκόσμιο διαδικτυακό φαινόμενο, πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες άρχισαν να διαφημίζουν τα προϊόντα τους κολλώντας τα με ταινίες σε τοίχους.

Αν αυτό δεν είναι η σημασία της σύγχρονης τέχνης, τότε τι είναι;

diafimise-mpanana-poliethnikes-mimountai-1.png.jpg

diafimise-mpanana-poliethnikes-mimountai-12.png.jpg

diafimise-mpanana-poliethnikes-mimountai-123.png.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ