Ας δούμε ποιος είναι ο (εκκεντρικός) καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης για τον οποίο συζητάμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, αφού κόλλησε στον τοίχο με γκρίζα ταινία μια αληθινή μπανάνα, κοστολογώντας μάλιστα το έργο στα 120.000 δολλάρια.

Article featured image
Article featured image

Ο γεννημένος το 1960 στην Πάδοβα της Ιταλίας προβοκάτορας της σύγχρονης τέχνης έχει παρουσιάσει performances, κατασκευές και εγκαταστάσεις του σε ατομικές εκθέσεις σε κάθε πρωτεύουσα της σύγχρονης τέχνης, έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Artificial του MACBA της Βαρκελώνης, στην Abracadabra της Πινακοθήκης Tate του Λονδίνου, στην Apocalypse της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου κ.α., έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης και το 2010 βρέθηκε στην Ύδρα όπου παρουσίασε έργο του στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο νησί από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου.

Στο παρελθόν ο καλλιτέχνης έχει καταγγείλει την ιταλική αστυνομία για κλοπή μιας αόρατης έκθεσης, ενώ έχει κουβαλήσει σημαντικούς συλλέκτες στη χωματερή του Παλέρμο που βάφτισε, με μια πινακίδα, Hollywood. Zει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

maur 5.jpg
Έργο του Κατελάν


Ο Χίτλερ των πολλών εκατομμυρίων

Σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, το 2016, ένα γλυπτό του με τίτλο «Καταδικασμένος να αποτύχει», το οποίο αναπαριστά τον γονατιστό Αδόλφο Χίτλερ, πωλήθηκε έναντι 17,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για τον εν λόγω καλλιτέχνη. Το εν λόγω γλυπτό είναι κατασκευασμένο από κερί και ρητίνη και έχει ύψος ίσο με αυτό ενός μικρού παιδιού.

maur 6.png


Η 18 καρατιών λεκάνη

Το 2018, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη, έγινε το επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο και το μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, έπαιξε επικό τρολάρισμα από το μουσείο στο αίτημα του ζεύγους Τραμπ να δανειστεί από τη συλλογή του έναν πίνακα του Βαν Γκογκ, για το ιδιωτικό τους σαλόνι, στον Λευκό Οίκο. Το προεδρικό ζεύγος ζήτησε τον πίνακα «Χιονισμένο τοπίο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και το Γκούγκενχαϊμ αντιπρότεινε… μια λεκάνη τουαλέτας από χρυσό 18 καρατίων, του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν. Το έργο αυτό με τίτλο «America» συμβολίζει με τρόπο εκπληκτικό την ιστορία της αβάν-γκαρντ τέχνης του 20ου αιώνα, με την αναφορά που κάνει στο περίφημο ουρητήριο του Μαρσέλ Ντυσάν (1917).

maur 7.jpg
Ο πίνακας που ζήτησε το ζεύγος Τραμπ

maur 8.jpg
Η λεκάνη που αντιπρότεινε το μουσείο Γκούγκενχαϊμ


Η τουαλέτα τελικά χάθηκε! Συγκεκριμένα, κλάπηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, φέτος, από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, όπου βρισκόταν. Μάλιστα, δινόταν αμοιβή €112.000 σε όποιον την επέστρεφε.

maur 9.jpg

maur 10.jpg


Αξίζει να αναφέρουμε πως η αξία του έργου «America» υπολογίζεται στα 5,46 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτός είναι λοιπόν ο Μαουρίτσιο Κατελάν, ο καλλιτέχνης που κόλλησε με γκρίζα ταινία μια μπανάνα στον τοίχο, ένα έργο του οποίου η αξία εκτιμάται στα 120.000 δολλάρια.

maur1.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ