Η επικοινωνιακή τρίπλα του Τζόνσον που (μάλλον) τον βοήθησε στη σαρωτική του νίκη

Τελικά έχουν δίκαιο πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Article featured image
Article featured image


Ειδικά όταν αυτός ο άνθρωπος διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα της χώρας, τη στιγμή που είναι άκρως αμφιλεγόμενος και ως προσωπικότητα και ως πολιτική φιγούρα.

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, με του Τζόνσον και Κόρμπιν, να διεκδικούν με τις δικές τους, εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, την ηγεσία της χώρας.

Μια εκλογική αναμέτρηση που ενώ βδομάδες πριν φαινόταν να γέρνει υπέρ του ευρωπαϊστή Κόρμπιν, την ώρα της ψήφου οι Βρετανοί φάνηκε να στηρίζουν το Brexit και τις ακραίες πολιτικές του Τζόνσον.

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των δικτύων ITV και BBC, που επιβεβαιώνουν το επίσημο Exit Poll.


Με βάση το επίσημο Exit Poll, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV. Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα, μάλιστα, που προκύπτουν το ένα μετά το άλλο, δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του exit poll για αυτοδυναμία των Τόρις, με λιγότερες ή περισσότερες από 368 έδρες. Τα πρώτα αποτελέσματα όχι μόνο δικαιώνουν τις προβλέψεις, αλλά τις ενισχύουν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει τις εκλογές και ταυτόχρονα γράφει ιστορία, έχοντας σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσει τα ποσοστά της άλλοτε Σιδηράς Κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ, αλώνοντας το ένα μετά το άλλο τα προπύργια των Εργατικών ανά την επικράτεια.



1578210_22013010.jpg



Το επικοινωνιακό τρικ που έβαλε στο παιχνίδι τον Τζόνσον

Παρότι πολιτικοί αναλυτές που παρακολουθούσαν την προεκλογική περίοδο στη Βρετανία, διέγνωσαν την άνοδο του Τζόνσον ανάμεσα στους ψηφοφόρους, το επικοινωνιακό τρικ του Βρετανού Πρωθυπουργού, ή πιο σοφά ο άσος που έκρυβε στο μανίκι του παίχτηκε την ημέρα των εκλογών.


Από νωρίς το πρωί, ο Βρετανός Πρωθυπουργός βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο παρέα με το σκύλο του, τον Ντίλιν. Η φωτογραφία με τους δύο ανέβηκε στο Twitter με το hashtag #DogsAtPollingStations («Σκυλιά στα εκλογικά κέντρα») ξεκινώντας ένα trend που γρήγορα διαδόθηκε σε όλα τα εκλογικά κέντρα.


Ψηφοφόροι από όλη Βρετανία μετέβαιναν στα εκλογικά κέντρα παρέα με τα κατοικίδιά τους, τα οποία εκτός από γάτες και σκύλους, ήταν άλογα και τάρανδοι.

Το hashtag, με τη βρετανική σημαία και εικονίδιο σκύλου, μοναδικό για την περίσταση, ήταν το απόγευμα το δεύτερο δημοφιλέστερο hashtag στο twitter του Ηνωμένου Βασιλείου, με αρκετές δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις.

«Ξεχάστε την πολιτική, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για να συνδεθείτε σήμερα στο Twitter #DogsAtPollingStations», έγραψε μια ψηφοφόρος σε μια ανάρτηση που έγινε viral, με μια φωτογραφία του Γκόλντεν Ριτρίβερ της.

Συχνά υπό βροχή, τα βρετανικά σκυλάκια εμφανίζονται να περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους στην έξοδο των εκλογικών κέντρων. Κάποια ντυμένα με χριστουγεννιάτικα πουλόβερ ή ζεστά ρούχα.


Στην ίδια λογική και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, που ανήρτησε ένα βίντεο με το σκύλο του, τον Λούνα, προτρέποντας τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι δημοσίευσε μια φωτογραφία του ινδικού χοιριδίου του, δίπλα στην κίτρινη κονκάρδα του κόμματός του.


Στην νότια Αγγλία, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ψηφοφόρους να πηγαίνουν έφιπποι στα εκλογικά κέντρα, ενώ βρετανικά εκλογικά τμήματα επισκέφθηκαν δύο τάρανδοι.


ekloges_vretania_1.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ