Η αντιρατσιστική καμπάνια στην Ιταλία που απεικονίζει… πίθηκους

Οι έντονες αντιδράσεις και η απάντηση του καλλιτέχνη ο οποίος την εμπνεύστηκε.

Article featured image
Article featured image

«Η ιδέα είναι ότι στρέφουμε την αντίληψη των ρατσιστών εναντίον τους, αφού όλοι μας πίθηκοι ήμασταν στην αρχή», δήλωσε ο καλλιτέχνης που επιμελήθηκε την εικονογράφηση της καμπάνιας της Serie A με σύνθημα «Όχι στον ρατσισμό».

Μετά τα συνεχή φετινά κρούσματα ρατσιστικών συνθημάτων εναντίον μαύρων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Ιταλίας, οι ιθύνοντες της Serie A ανέθεσαν στον Ιταλό καλλιτέχνη Simone Fugazzotto την εικονογράφηση της καμπάνια με σύνθημα «όχι στον ρατσισμό».

serie_a-racism1.jpg

Το τελικό αποτέλεσμα που απεικονίζει τρεις πιθήκους πλαισιωμένους με διαφορετικά χρώματα, προκάλεσε απορία αλλά και οργή σε μεγάλο μέρος του κοινού – αντίδραση μάλλον εύλογη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι κραυγές πιθήκου που ακούγονται κατά καιρούς από τις εξέδρες εναντίον μαύρων ποδοσφαιριστών είναι μια από τις πιο «παραδοσιακές» μορφές ρατσιστικής συμπεριφοράς στα γήπεδα του Καμπιονάτο.

Ο καλλιτέχνης έσπευσε να υπερασπιστεί την δουλειά του, λέγοντας: «Οι πίθηκοι στους πίνακές μου λειτουργούν ως μεταφορά για το ανθρώπινο είδος. Η ιδέα είναι ότι στρέφουμε την αντίληψη των ρατσιστών εναντίον τους, αφού όλοι μας πίθηκοι ήμασταν στην αρχή. Συνεπώς ζωγράφισα έναν Δυτικό πίθηκο, έναν Ασιάτη πίθηκο και έναν μαύρο πίθηκο».

serie_a-racism_3.png


Η αμφιλεγόμενη αφίσα της καμπάνιας εξακολουθεί να έχει και την απόλυτη στήριξη της Serie A, ο γενικός διευθυντής της οποίας Λουίτζι Ντε Σιέρβο, δήλωσε μετά τις έντονες αντιδράσεις που κατέκλυσαν τα social media:

«Οι πίνακες του Simone αντικατοπτρίζουν πλήρως τις αξίες του fair play και της ανεκτικότητας, και δεν βλέπω κανένα λόγο να μην εξακολουθήσουν να κοσμούν την καμπάνια. Κατανοούμε ότι ο ρατσισμός είναι ενδημικό και πολυσύνθετο πρόβλημα και το πολεμάμε σε τρία μέτωπα –στο πολιτιστικό, μέσω έργων σαν του Simone, στο αθλητικό μέσω μιας σειράς από πρωτοβουλίες σε επίπεδο συλλόγων και παικτών, και στο μέτωπο της καταστολής σε συνεργασία με την αστυνομία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ