Τι ισχύει με τις φωτογραφίες της Barbie που κάνει έκτρωση

Πόσο αληθινές είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και απεικονίζουν την Abortion Barbie;

Article featured image
Article featured image



Ψάχνοντάς το, αρχικά, βρήκαμε μια καμπάνια που είχε τρέξει το 2014, στην πολιτεία του Τέξας. Τότε, ο συντηρητικός street artist και δημιουργός του «Unsavoryagents», Sabo, είχε φτιάξει μια αφίσα, θέλοντας να επικρίνει τη στάση της Wendy Davis.



Παράλληλα με την αφίσα, είχε δημιουργήσει και μία προσομοίωση της γνωστής κούκλας Barbie, με ένα μωρό στην κοιλιά και ένα ψαλίδι, ονομάζοντάς την «Abortion Barbie».

Η δικηγόρος και πρώην γερουσιαστής Wendy Davis είχε προβάλει, τότε, αντίσταση στο νομοσχέδιο περιορισμού των εκτρώσεων, προβάλλοντας ως ανθρώπινο δικαίωμα της γυναίκας να κάνει άμβλωση εάν το επιθυμεί.

Εξ ου και της δόθηκε ο χαρακτηρισμός Abortion Barbie, απ' όπου προέκυψε το poster και η κούκλα.


n-ABORTION-BARBIE-570.jpg



Παρόλα αυτά, η Barbie της κεντρικής φωτογραφίας φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με εκείνη τη Barbie…


Τουλάχιστον ως προς τη λογική της, καθώς η αφροαμερικανή Abortion Barbie δημιουργήθηκε μερικά χρόνια αργότερα από κάποιον άγνωστο, ο οποίος με τον πλέον ρατσιστικό και απάνθρωπο τρόπο κάνει αναφορά στις εκτρώσεις ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς, ονομάζοντάς τη μάλιστα ως «η μαύρη γενοκτονία της Νέας Υόρκης».

Η αφροαμερικανή Barbie της φωτογραφίας παρουσιάζει μία γυναίκα με ένα μωρό στη μήτρα και ένα μωρό κάτω από ένα ψαλίδι, το οποίο συμβολίζει την άμβλωση.

Όπως υποστηρίζει ένα σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο Youtube, τα ποσοστά των αμβλώσεων ανάμεσα στις Αφροαμερικανές είναι 50-50, υπονοώντας πως οι περισσότερες γυναίκες που κυοφορούν επιλέγουν στην τύχη εάν θα κρατήσουν το μωρό ή θα αν θα διακόψουν την κύηση. Εξ ου και το νόμισμα που υπάρχει μέσα στο κουτί, που συμβολίζει το τυχαίο του πράγματος, «προκαλώντας» τις γυναίκες να το παίξουν κορώνα γράμματα για το αν θα κρατήσουν το παιδί ή όχι.



Στο πίσω μέρος του κουτιού, του ρατσιστικού αυτού δημιουργήματος, αναγράφεται η λεζάντα «Νομιμοποιήστε τις εκτρώσεις», ενώ υπάρχει και φωτογραφία ενός αληθινού αφροαμερικανού μωρού, με ένα μεγάλο, κόκκινο Χ, στο πρόσωπό του.



Τι είδους άνθρωπος, αλήθεια, θα έπαιρνε ένα παιδικό παιχνίδι και θα το χρησιμοποιούσε για να διαδώσει το μίσος;

Και μάλιστα, ένα παιχνίδι, όπως η Barbie, που είναι συνυφασμένο με την παιδική αθωότητα και τη διασκέδαση. Είναι γνωστό ότι η Mattel, η αμερικανική εταιρεία που την κατασκευάζει από το 1959, καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, για να προωθήσει την διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα μέσα από τη διάσημη κούκλα της.

Τέλος, να πούμε πως εδώ προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα. Άσχετα με την άποψη του καθενός για το θέμα των εκτρώσεων, σίγουρα είναι καθόλα άκυρο να προωθούνται οι όποιες ιδέες και απόψεις μέσα από παιδικά παιχνίδια. Στην προκειμένη, τα παιδιά δεν πρέπει να γνωρίζουν ούτε τι είναι οι εκτρώσεις ούτε για ποιο σκοπό γίνονται. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ενήλικες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ