Πώς διαμορφώνεται ο καιρός Παραμονή Χριστουγέννων και τις επόμενες ημέρες

Τι θα φέρει η καιρική διαταραχή «Ιφιγένεια».

Article featured image
Article featured image

Διαταραχή, εν ονόματι «Ιφιγένεια», όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ, επηρεάζει την περιοχή μας σταδιακά από χθες Δευτέρα μέχρι και τουλάχιστον την Πέμπτη.

Οι βροχές/καταιγίδες που ξεκίνησαν από χθες, θα συνεχίσουν κατά διαστήματα καθ’ όλη την διάρκεια της Τρίτης, ωστόσο θα είναι πιο γενικευμένες, συχνές και παρατεταμένες κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Επίσης, στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα αρχίσει να παρατηρείται χιονόπτωση από αργά το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης. Από το βράδυ της Τρίτης, ο καιρός παρουσιάζει μικρή βελτίωση, ωστόσο τοπικές βροχές/καταιγίδες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το νησί κατά διαστήματα.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, δευτερεύον χαμηλό αναμένεται να δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα συνεχίσει να δίνει βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, και οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και σε περιοχές με υψόμετρο από περίπου 1400-1500 μέτρα και άνω.

Η «Ιφιγένεια» στο σύνολο της, αναμένεται να δώσει αξιόλογες βροχές, με τα μεγαλύτερα ύψη να αναμένονται στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και ειδικότερα στον ορεινό/ημιορεινό όγκο των επαρχιών Πάφου – Λεμεσού λόγω ορογραφικής ενίσχυσης.

Οι βροχές του τετραημέρου θα είναι ικανές να υπερκαλύψουν την βροχόπτωση αυτού του μήνα αλλά να αυξηθούν και πάλι οι εισροές νερού στα φράγματα.


80285351_753700191802782_4916600461328384000_n-1.png



Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Τρίτη (παραμονή Χριστουγέννων), ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένεται να σημειωθούν βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης.

Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Στα ορεινά και ημιορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα πυκνή ομίχλη, μειώνοντας αισθητά την ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 3-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 16 έως 18 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε το βράδυ, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση κυρίως από τα 1750 μέτρα και άνω, με ελαφριά χιονόστρωση κυρίως από τα 1800 μέτρα και άνω. Στα ορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα πυκνή ομίχλη, μειώνοντας αισθητά την ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τετάρτη (ημέρα Χριστουγέννων), ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με κατά διαστήματα βροχές/καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πιο γενικευμένες από το απόγευμα και το βράδυ. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση κυρίως από τα 1750 μέτρα και άνω, με ελαφριά χιονόστρωση κυρίως από τα 1800 μέτρα και άνω. Στα ορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα πυκνή ομίχλη, μειώνοντας αισθητά την ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 15 έως 17 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αστατός με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση, κυρίως από τα 1400-1500 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση περίπου 100 μέτρα πιο πάνω. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση καιι θα κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Παρασκευή, αναμένεται βελτιωμένος καιρός, με την θερμοκρασία να μην σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ