Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και Μουντιάλ η Ρωσία

Η απόφαση-σοκ της παγκόσμιας αρχής WADA.

Article featured image
Article featured image


Με μια απόφαση-σοκ η Παγκόσμια Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ (WADA) επέβαλε σήμερα, Δευτέρα, στη Ρωσία απαγόρευση τεσσάρων ετών από τις παγκόσμιες οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές ομάδες δεν θα αγωνιστούν ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ούτε και στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Έτσι δεν θα κυματίσει η ρωσική σημαία και στις δύο μεγάλες διοργανώσεις ούτε θα ακουστεί η ρωσικός ύμνος.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι Ρώσοι αθλητές που θα αποδείξουν ότι δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αυτοί όμως δεν θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Ρωσίας. Η συμμετοχή της Ρωσίας λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ είχε απαγορευτεί και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Πεϊόνγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018.

Σε εκείνη τη διοργάνωση 168 αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία είχαν αγωνιστεί με ουδέτερη σημαία. Πάντως η Ρωσία θα συμμετάσχει κανονικά στο Euro του 2020, το οποίο θα φιλοξενήσει μαζί με άλλες χώρες, γιατί δεν θεωρείται «μείζονος σημασίας διοργάνωση» σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κανόνων για το ντόπινγκ.

Η απόφαση του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της WADA ήταν ομόφωνη. Όπως σημειώνει το BBC έρχεται μετά την ανακήρυξη της ρωσικής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ ως «μη συμμορφούμενης» (non-compliant) εξαιτίας της παραποίησης των δεδομένων από τα εργαστήρια που δόθηκαν το 2019 στους ερευνητές.


Με πληροφορίες από protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ