Εντόπισαν ιστορικό ναυάγιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι, 105 χρόνια μετά τη βύθισή του».

Article featured image
Article featured image

Το ναυάγιο ενός καταδρομικού της Γερμανίας, που βυθίστηκε αύτανδρο από το Βασιλικό Ναυτικό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακάλυψε ομάδα ερευνητών ανοιχτά των Φώκλαντ.


Το SMS SCHARNHORST ήταν η ναυαρχίδα του αντιναυάρχου Μαξιμίλιαν φον Σπέε, που έγινε γνωστός ως διοικητής της Μοίρας Ανατολικής Ασίας του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού. Το πλοίο βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1914 με πάνω από 800 άτομα, ανάμεσά στα οποία και αντιναύαρχος Μαξιμίλιαν φον Σπέε.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής που τελικά εντόπισε το ναυάγιο περιέγραψε τη στιγμή της ανακάλυψης ως «μοναδική».



1575608_navagio-foklant-protos-pagkosmios_-1-.png


«Συχνά κυνηγάμε σκιές στον βυθό, αλλά όταν το SMS SCHARNHORST εμφανίστηκε στην ροή τον δεδομένων μας, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν ένα από τα πλοία του γερμανικού στόλου», είπε ο Mensun Bound. Η εταιρεία ντοκιμαντέρ TVT μαγνητοσκόπησε της έρευνες.

«Ξαφνικά ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι με τα κανόνια του να είναι στραμμένα προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Mensun Bound. Ο ίδιος, που έχει καταγωγή από τα Φώκλαντ και ειδικεύεται στην υποβρύχια αρχαιολογία, δηλώνει πως μία ανακάλυψη τέτοιας σπουδαιότητας «αποτελεί μία αξέχαστη και συγκινητική στιγμή στη ζωή του».


navagio-foklant-protos-pagkosmios_-2-.jpg


Οι έρευνες για το SMS SCHARNHORST ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Ναυμαχία των Νήσων Φώκλαντ, αλλά δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα. Οι ομάδες έρευνας ξεκίνησαν ξανά τις αποστολές φέτος με τη χρήση ενός υποθαλάσσιου οχήματος, του Seabed Constructor, και τεσσάρων αυτόνομων υποβρυχίων.

Το SMS SCHARNHORST εντοπίστηκε κατά την τρίτη μέρα των ερευνών σε βάθος 1.610 μέτρων. Οι ερευνητές δεν πραγματοποίησαν κανενός είδους παρέμβαση στο ναυάγιο, ενώ ο οργανισμός Falkland Maritime Heritage Trust αναζητά τρόπους για τη νομική προστασία της περιοχής.

Το SMS SCHARNHORST υπαγόταν στη Μοίρα Ανατολικής Ασίας, την μοίρα καταδρομικών του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού που αναπτυσσόταν κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914.

Το θωρακισμένο καταδρομικό έπαιξε κομβικό ρόλο στη Ναυμαχία του Κορονέλ, ανάμεσα στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό και το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ανοικτά των ακτών της Χιλής.

Με πληροφορίες από BBC /LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ