Νέο σύστημα επηρεάζει την περιοχή μας με νέα περίοδο με άστατο καιρό

Έρχεται άστατος καιρός στην Κύπρο.

Νέο σύστημα επηρεάζει την περιοχή μας με νέα περίοδο με άστατο καιρό

Έρχεται άστατος καιρός στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Η βαρυχειμωνιά, σύμφωνα με το Kitasweather συνεχίζεται, με την τελευταία εβδομάδα του μήνα να φαίνεται πολύ υποσχόμενη όσον αφορά στις βροχές και τα χιόνια.

Αυτή η νέα παρατεταμένη περίοδος με συχνές και αξιόλογες κυκλογενέσεις, στην οποία φαίνεται να εισερχόμαστε από τα τέλη της εβδομάδας, οφείλεται στην εγκατάσταση του αντικυκλώνα Αζόρων-Βερμούδων στη δυτική Ευρώπη, που θα είναι πολύ ισχυρός.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κάθοδο έντονης σφήνας ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale) που θα περικλείει κι άλλες μικρότερες, δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs), υποστηρίζοντας κυκλογενέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πιο κάτω βλέπετε το Omega Block που θα ευνοήσει την περιοχή μας με νέα περίοδο με άστατο καιρό.

Αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα μέχρι στιγμής δεδομένα, οδεύουμε ολοταχώς προς νέα ρεκόρ εισροών νερού στα φράγματα, αλλά και με ελπίδες να κλείσει το υδρολογικό έτος ως εξαιρετικά πολύομβρο, (>130%) μετά από ακριβώς μισό αιώνα.

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τα ύψη υετού που φαίνονται στην περιοχή μας, τόσο κατά την περίοδο από 18/2 μέχρι 26/2, όσο και από 26/2 μέχρι και 6/3. Η δεύτερη εβδομάδα φυσικά είναι πολύ μακριά και πολύ πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, εντούτοις, αν ο αντικυκλώνας Αζόρων-Βερμούδων παραμείνει στη δυτική Ευρώπη με την ίδια ισχύ, είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η περίοδος. Στον τρίτο χάρτη μπορείτε να δείτε την απόκλιση από την κανονική περίοδο με ύψη υετού.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά παντού ηλιόλουστος.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται λίγες παροδικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 20 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ της Τρίτης ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, 7 έως 9 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά παντού κυρίως ηλιόλουστος έως μερικώς συννεφιασμένος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, όπου υπάρχει μικρό ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένης βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι αρχικά παντού κυρίως ηλιόλουστος έως μερικώς συννεφιασμένος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν, κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και νότια και ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανόν να σημειωθεί χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-3 βαθμούς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 19 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως ηλιόλουστος έως μερικώς συννεφιασμένος. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μας επηρεάσει το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αυτής της παρατεταμένης περιόδου που προαναφέραμε, αλλά είναι νωρίς ακόμη για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ