Μεγάλες εικόνες από την Αβάνα που σχεδόν ποτέ δεν βλέπει κανείς

Ένα φωτογραφικό άλμπουμ που δεν αφορά τουρίστες.

Μεγάλες εικόνες από την Αβάνα που σχεδόν ποτέ δεν βλέπει κανείς

Ένα φωτογραφικό άλμπουμ που δεν αφορά τουρίστες.

«Όταν ήμουν πιο μικρή, ένιωθα ότι μπορούσα να επικοινωνήσω καλύτερα με τις φωτογραφίες παρά με τα λόγια», λέει η δημοσιογράφος Rose Marie Cromwell, με το τελευταίο της λεύκωμα, που κέρδισε το βραβείο Light Work Photobook, με τίτλο El Libro Supremo de la Suerte, να λέει πολλά και να προσφέρει στους αναγνώστες μια προσωπική ματιά στην Αβάνα.

Ο τίτλος του βιβλίου μεταφράζεται ως «Το υπέρτατο βιβλίο της τύχης» και η θεματική αντλεί από ένα κλασικό βιβλιαράκι της κουβανικής κουλτούρας που εξηγεί τη La Charada, ένα σύστημα συμβόλων που αποδίδει σημασίες στους αριθμούς από το 1 ως το 100 και χρησιμοποιείται επίσης για underground λοταρίες. Ανάλογα με τα γεγονότα ή τα αντικείμενα της ζωής σου, μπορείς να παίξεις ένα διαφορετικό νούμερο. Για παράδειγμα, ένα ρολόι έχει τον αριθμό 85, ενώ η «παλιά πόρνη» αντιστοιχεί στον αριθμό 98.

rmc_joveygallina.jpg


Η Cromwell θέλει να αφηγηθεί ιστορίες για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης κάνοντας τα οικουμενικά θέματα να μοιάζουν προσωπικά. Φτιάχνει εικόνες που, καθώς αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, τραβάνε την προσοχή στο ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό σύστημα. «Πώς λες μια ιστορία, πώς επηρεάζεται η ζωή κάποιου από την παγκοσμιοποίηση και με ποιον τρόπο;» αναρωτιέται. «Πώς κάνουμε τους ανθρώπους να ταυτιστούν;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ