Τι άλλο θα κάνει ο Έρτογαν για να πάρει τις (τοπικές) εκλογές;

Μέχρι και στις λαϊκές «μπήκε» για να ψωνίσει ψηφοφόρους.

Τι άλλο θα κάνει ο Έρτογαν για να πάρει τις (τοπικές) εκλογές;

Μέχρι και στις λαϊκές «μπήκε» για να ψωνίσει ψηφοφόρους.

Article featured image
Article featured image

Γνωστός για τις πρακτικές του να αλιεύει τις ψήφους των Τούρκων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε διοικητικό επίπεδο, ο Ταγίπ Έρτογαν αυτή τη φορά μπήκε μέχρι και στις δημόσιες αγορές τροφίμων, για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η κυβέρνησή του και όσοι των υποστηρίζουν, είναι η ιδανική επιλογή για τη χώρα.

Ενόψει εκλογών, λοιπόν, έδωσε μία λίστα με προϊόντα πρώτης ανάγκης που πωλούνται στις δημόσιες λαϊκές αγορές τροφίμων τα οποία θα προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Στην αρχή ήταν τα λαχανικά, ενώ πρόσφατα η λίστα μεγάλωσε προσθέτοντας ρύζι, ρεβίθια και φακές.

Με την κακή οικονομική κατάσταση και τον πληθωρισμό να απασχολεί έντονα τους πολίτες και την αγοραστική τους δύναμη να έχει πληγεί, ο Έρτογαν βρήκε μία προσωρινή λύση που θα ανακουφίσει τους καταναλωτές και θα τους οδηγήσει πιθανών στις κάλπες των τοπικών εκλογών την 31η Μαρτίου.


gozleme_1.0.0.JPGΟ πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων ανήλθε στο 31% τον Ιανουάριο, ο υψηλότερος από το 2004, σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat). Τα αποθέματα ρυζιού, φακών και ρεβιθιών έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, όπως περιέγραψε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας πωλητής σε έναν πάγκο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το όριο αγοράς για τις φακές και τα ρεβίθια ανέρχεται σε 2 κιλά και για το ρύζι στα 5 κιλά ανά άτομο. Όλα αυτά τα προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα στις διατροφικές συνήθειες των τουρκικών νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε να πουλάει λαχανικά χωρίς μεσολαβητές, παίρνοντάς τα απευθείας από τους αγρότες την 11η Φεβρουαρίου, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να ανταγωνιστεί τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων.

kas-turkey-06th-of-january-2017-4k-panning-idle-market-activity-in-a-turkish-winter-town_r6uofibux_thumbnail-full01.png


Περισσότεροι από 2.500 τόνοι λαχανικών πωλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μονάχα την πρώτη εβδομάδα, που ελήφθη το μέτρο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα διευρύνει τον κατάλογο με τα προσφερόμενα προϊόντα, προσθέτοντας για παράδειγμα είδη καθαρισμού και θα παρατείνει την όλη πρωτοβουλία και μετά τις εκλογές.

Slow-Food-in-Turkey-the-multicoloured-market.jpg

Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγόρησε τους εμπόρους ότι «εκμεταλλεύονται» τους πολίτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ