Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πάμε για ρεκόρ εισροής νερού στα φράγματα

Ενώ οδεύουμε για το πιο βροχερό υδρολογικό έτος των τελευταίων 50 ετών!

Article featured image
Article featured image

Η αυξημένη εισροή νερού στα φράγματα συνεχίζεται μετά και τις τελευταίες βροχές. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 73.4%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 22.4%.

Η φετινή χρονιά αναφέρει το Kitasweather είναι η δεύτερη καλύτερη όσον αφορά τις εισροές, μετά το υδρολογικό έτος 2011/12, όταν οι συνολικές εισροές έφτασαν τα 191.8 Ε.Κ.Μ νερού.

Χωρίς να σημειωθούν άλλες βροχές (αν και βροχές αναμένονται το επόμενο 24ωρο), το ρεκόρ συνολικών εισροών θα σπάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν σπάσει άλλα δύο ρεκόρ όσον αφορά τις εισροές μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε στο Kitasweather, λόγω Ευριδίκης, όπως επίσης και ένα ρεκόρ μέσα στον Φεβρουάριο, για το οποίο επίσης μπορείτε να δείτε στο Kitasweather.

image-6.png
Στον πιο πάνω πίνακα βλέπετε αναλυτικά τις εισροές νερού στα φράγματα

Να σημειωθεί ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και άρα δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει.

Τα επόμενα δύο φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν μέσα στο μήνα Μάρτιο, είναι αυτά του Ασπρόκρεμμου και της Καλαβασού. Συγκεκριμένα, το φράγμα του Ασπρόκρεμμου αναμένεται να υπερχειλίσει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μάρτη, ανάλογα με τις ποσότητες βροχής που θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες, ενώ της Καλαβασού θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο.

Η κεντρική εικόνα είναι από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από τον Marios Andreou.



Οδεύουμε επίσης για το πιο βροχερό υδρολογικό έτος των τελευταίων 50 ετών!

Μετά τις βροχές του τελευταίου 24ώρου, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 168%, από το 147% που ήταν μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης. Η βροχόπτωση από 1/10/2018 έφτασε στο 165% και συνεχίζουμε με εξαιρετική πολυομβρία. Η τελευταία φορά που η χρονιά έκλεισε ως εξαιρετική πολυομβρία (>130%), ήταν πριν από ακριβώς 50 χρόνια.

Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση που έχει καταγραφεί από 1/10/2019 είναι 618.3 χιλιοστά και υπολείπονται ακόμη 38.7 χιλιοστά. Με τις βροχές του επομένου 24ώρου και εάν καλυφθεί γύρω στο 50% και άνω του μήνα Μάρτη, το πιο πιθανό είναι να μας εξασφαλίσει τη χρονιά ως εξαιρετικά πολύομβρη. Να σημειωθεί ότι το υδρολογικό έτος τελειώνει στις 30/9/2019 όπου, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να εξασφαλιστεί μέχρι και τότε, όμως είναι κάπως ακραίο αυτό το σενάριο.

Η βροχόπτωση του τριημέρου, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 1.3 έως 41.6 χιλιοστά. Για τις αναλυτικές μετρήσεις του τριημέρου αλλά και από 1η του μήνα, πατήστε εδώ.

Φωτογραφία: MilanMottl / pixabay

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ