Δυστυχώς, για εσάς, κύριε Χαμπιαούρη, οι μαθητές ήξεραν πολύ καλά γιατί κατέβηκαν στους δρόμους

Από την άλλη φαίνεται πως εσείς δεν έχετε ούτε τη στοιχειώδη ευγένεια να κρατάτε τους τύπους και τα προσχήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που το πράττετε.

 


Ποιος μπορεί να ξεχάσει την επίσκεψή σας στα γραφεία του ΕΛΑΜ και τις δηλώσεις σας περί ελληνοχριστιανικών ιδεωδών και αντιλήψεων ή ποιος μπορεί να λησμονήσει τη στάση σας απέναντι στις οργανώσεις των καθηγητών το καλοκαίρι που μας πέρασε;

Το τελευταίο «χτύπημα» του Υπουργού Παιδείας είχε ως στόχο τη μαζική κινητοποίηση των μαθητών χθες, 7 Φεβρουαρίου, με αίτημα την αναίρεση της απόφαση για την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Ο κύριος Χαμπιαούρης, αφού δήλωσε από το Twitter του πως: 
Αλήθεια, αναφέρεστε στο διάλογο που εσείς ο ίδιος ακυρώσατε πρόσφατα με τη στάση σας; Έσπευσε να ακυρώσει την όλη ενέργεια των μαθητών, δηλώνοντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ότι οι «οι μαθητές που κατέβηκαν στους δρόμους δεν ξέρουν γιατί διαμαρτύρονται», θέτοντας ως αποδεικτικό στοιχείο την αδυναμία κάποιων μαθητών να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, την ώρα της κινητοποίησης, δυναμιτίζοντας, επιπλέον, το ήδη τεταμένο κλίμα.

  

Η (ώριμη) απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τους ίδιους τους μαθητές μέσω της ΠΣΕΜ λέγοντας πως: «Η ΠΣΕΜ χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση της ΠΣΕΜ έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν ειρηνικά αλλά και με παλμό και έστειλαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί το έκτρωμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Χιλιάδες μαθητές που αψήφησαν τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία του Υπουργείου που με τη στάση του απέδειξε για ακόμα μια φορά τον αυταρχισμό και τον ετσιθελισμό του.

Καταδικάζουμε τη στάση κάποιων ΜΜΕ που προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος και τη σημασία της σημερινής κινητοποίησης αναπαράγοντας ειδήσεις για δήθεν επεισόδια από τους μαθητές, αλλά και για μαθητές που δήθεν δεν ήξεραν για ποιο λόγο διαδήλωναν μόνο και μόνο επειδή ένιωθαν αμηχανία μπροστά στις κάμερες και δεν έκαναν δηλώσεις. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ανήθικες επιθέσεις δεν μπορούν να μειώσουν τη σημασία του αγώνα των μαθητών. Οι χιλιάδες μαθητές που αψήφησαν τους εκφοβισμούς, την τρομοκρατία των απουσιών, τα μηνύματα Διευθύνσεων στα κινητά των γονιών τους, ξέρουν πολύ καλά για ποιο πράγμα αγωνίζονται. Αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στην ολόπλευρη μόρφωση, το δικαίωμα τους σε ένα σχολείο που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη και όχι τη βαθμοθηρία.

Ελπίζουμε η σημερινή κινητοποίηση να έστειλε ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο, ώστε να πραγματοποιήσει ένα πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο λαμβάνοντας σοβαρά τις απόψεις όλων των εκπαιδευτικών φορέων. Ας αφήσει τις δικαιολογίες για τη νομοθεσία. Οι νόμοι είναι εκεί για να αλλάζουν και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε. Για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να ανακληθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, κάτι το οποίο είναι απαίτηση τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών.

Τονίζουμε για ακόμα μια φορά πως η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε για να υπερασπιστούμε το διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Το διάλογο που δεν σεβάστηκε το ίδιο το Υπουργείο, μιλώντας στους μαθητές της Λάρνακας για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο ως τετελεσμένο γεγονός.

Οι χιλιάδες μαθητές έστειλαν σήμερα ξεκάθαρο μήνυμα στο Υπουργείο, ώστε ο διάλογος να οδηγήσει σε αποτέλεσμα και να μην είναι ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του Υπουργείου. Μαζί με τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε μια πρόταση που θα ανακαλεί τις εξετάσεις ανά τετράμηνο και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου.

 Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους οργανωμένους καθηγητές που παρευρέθηκαν σήμερα στην κινητοποίηση και με τους οποίους αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο και στον αυταρχισμό του Υπουργείου. Ως ΠΣΕΜ, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες συμμαθητές μας στους οποίους είμαστε υπόλογοι και τους διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Να είναι σίγουροι οι συμμαθητές μας, πως αν δεν μας λάβουν ούτε τώρα υπόψη θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο δυναμικά μέτρα. Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν θα εφαρμοστούν!».

 Στιγμιότυπο από τη μαζική κινητοποίηση των μαθητώνΚύριε Χαμπιαούρη, παιδεία και μόρφωση δεν είναι μόνο οι εξετάσεις, ούτε η γεωγραφία και τα μαθηματικά. Παιδεία είναι να δημιουργούμε άτομα ενεργά που αναπτύσσουν κριτική σκέψη και αντιδρούν όταν νιώθουν ότι αδικούνται και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αποφάσεις που τους αφορούν.

Κύριε Χαμπιαούρη, ακόμη και άδικα να ήταν τα αιτήματά τους, το ότι κατάφεραν να οργανωθούν και να διαδηλώσουν ειρηνικά για κάτι που οι ίδιοι θεωρούν δίκαιο και δεν παρέμειναν απαθείς να κοιτάζουν τις εξελίξεις, όπως η πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας σήμερα, έπρεπε να επικροτηθεί, όχι να μειωθεί και να παρουσιαστεί ως ένα «άππωμα».

Κύριε Χαμπιαούρη, δεν κρίνω αν είναι ορθή ή λάθος η εφαρμογή εξετάσεων ανά τετράμηνο στα σχολεία, κρίνω όμως τη δική σας στάση και τη στάση των μαθητών απέναντι σε αυτά που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν και η δεύτερη περίπτωση είναι μια μικρή ελπίδα ότι σε αυτό τον τόπο δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα μεγάλο έλος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ