Γέλασες κι εσύ με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας για την Έκθεση ΓΕ για Εφεδρεία, σωστά;

Η δεν-φταίμε-εμείς-που-δημιουργούμε-το-πρόβλημα νοοτροπία, ούτε γιατί δεν το διορθώνουμε, αλλά εσύ που μας ξεσκεπάζεις.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας στους δύο εφέδρους δεν πατάνε στον στρατό. Τελεία.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εφέδρων που αποφεύγουν τον στρατό όπως ο διάβολος το λιβάνι, σύμφωνα όμως με την Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι 54%.

Αυτό το ποσοστό αφορά σε συγγενείς πολιτικών προσώπων, γνωστούς επιχειρηματίες, συγγενείς στελεχών της ΕΦ, ποδοσφαιριστές και διαιτητές πρώτης κατηγορίας, γνωστούς δικηγόρους, γνωστά πρόσωπα των ΜΜΕ, κρατικοί αξιωματούχοι, μέλη διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, αλλά και άτομα της διπλανής πόρτας τα οποία μετά που έφυγαν από την Κύπρο για σπουδές… άνοιξε η γη και τους κατάπιε.

Όλοι γνωρίζουμε έναν, δυο, πέντε, δέκα τέτοιους, που ενώ εμείς «ξαπολούμε» τα πάντα για να πάμε έφεδροι, αυτοί επιμένουν να ξεγλιστράνε ως δια «μαγείας».

Και τι κάνει το Υπουργείο Άμυνας; Τι κάνει το ΓΕΕΦ για να τους βρει ή απλώς για να εφαρμόσει τους κανονισμούς για την εφεδρεία για όλους και όχι κατά το δοκούν;

Το πρόβλημα, για να καταλάβουμε, είναι ότι ο Οδυσσέας δημοσιοποίησε την Έκθεση για την Εφεδρεία και όχι η ίδια η Εφεδρεία και οι διαδικασίες της;

 

Ενδεικτικά, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου:

 

Το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ανεξαρτήτως της δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή ή όχι, θεωρεί ότι το θέμα της Εφεδρείας χρήζει συνεχούς μελέτης και διορθωτικών μέτρων με σκοπό την αναβάθμιση της. Αυτό δηλώσαμε και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, εκφράζοντας την ευαρέσκεια μας για την Έκθεση αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντικό οδηγό και εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, όμως, ζητήσαμε όπως μη δημοσιοποιηθεί η Έκθεση, όχι για λόγους συγκάλυψης, αλλά προς αποφυγή επηρεασμού του ευαίσθητου τομέα της άμυνας, ασφάλειας και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι:


 • Ελλοχεύει ο κίνδυνος απαξίωσης από την κοινωνία του θεσμού της Εφεδρείας, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποφασιστεί αλλαγή του συστήματος παρουσιάσεων της εφεδρείας επ’ ωφελεία τόσο των εφέδρων όσο και της ΕΦ. Η εφεδρεία και η εθνοφυλακή αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς και θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για την εκπλήρωση της αποστολής της.

   

 • Θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς γενικότερα.

   

 • Ενδεχόμενες αδυναμίες για το σύστημα επιστράτευσης της ΕΦ (που εξάγονται από την Έκθεση), θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής.

   

 • Θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα με ότι αυτό συνεπάγεται.

   

 • Αποκαλύπτονται θέματα εμπιστευτικής φύσεως που αφορούν τη δομή της Ε.Φ και τις διάφορες κατηγορίες της Δύναμης των Εφέδρων.

   

 • Δεν έχουμε πρόθεση να σχολιάσουμε την ουσία της Έκθεσης παρά του ότι περιλαμβάνει και παραπλανητικά στοιχεία, που ήδη έτυχαν εκμετάλλευσης. Δεν επιθυμούμε να αναδείξουμε δημοσίως θέματα που άπτονται της ασφάλειας και άμυνας αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι που προειδοποιήσαμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να μην πράξει για συμμόρφωση με τους νόμους και κανονισμούς ασφαλείας, δεν θα το πράξουμε εμείς. Για σκοπούς τάξεως αλλά και παρουσίασης πραγματικών δεδομένων, κάτι που και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής έκανε αναφορά, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι έχει δρομολογήσει τις παρακάτω δράσεις:

   

-Συγκρότησε επιτροπή η οποία μελέτησε το θέμα της Στρατολογίας, κατέληξε σε εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, συγκροτείται Μηχανογραφικό Κέντρο Στρατολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη Διεύθυνση Επιστράτευσης, τα μηχανογραφικά συστήματα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, καθώς και με την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών για άμεσο εντοπισμό πολιτών για τους οποίους εκκρεμεί η στρατολογική και επιστρατευτική τους τακτοποίηση.

-Επίσης, για το σκοπό αυτό εξετάζεται η διασύνδεση του αρχείου της Διεύθυνσης Επιστράτευσης με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Αστυνομίας για έλεγχο των πολιτών που διακινούνται εντός και εκτός συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Εφαρμόστηκε από 1 Ιανουαρίου 2019 το νέο σύστημα πρόσκλησης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

-Δόθηκαν, από την πρώτη στιγμή, οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για όλες τις περιπτώσεις πολιτών που αναφέρονται στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

-Θα πρέπει τελικά όλοι μας, να σεβόμαστε το νόμο. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθούνται για εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων του κάθε ενός, χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για διασφάλιση της Ασφάλειας και Άμυνας της Δημοκρατίας. Προσοχή σε θέματα που είναι υπεράνω προσωπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων.

 

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Ο σκοπός μας συνεχίζει να είναι το συμφέρον της πατρίδας.

 

Απορία: Αν περισσότεροι από αυτούς τους ένας-στους-δύο-Κύπριους-πολίτες δεν έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ή το χέρι του «μέσου» τους για να αποφύγουν την Εφεδρεία, αν το Κράτος δεν ανεχόταν το βύσμα ή τις δικαιολογίες του καθενός, αν η Πολιτεία εντόπιζε όλους όσοι είναι «αιώνιοι φοιτητές» -τις κοινωνικές ασφαλίσεις τι στο καλό τις βάζουμε;-, λογικά το πρόβλημα θα έπαυε να υφίσταται, δεν είναι;

Ούτε εκθέσεις-κόλαφο θα έβγαζε ο Γενικός Ελεγκτής, ούτε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στο προσωπικό της ΕΦ θα κλονιζόταν, ούτε ο κίνδυνος απαξίωσης του θεσμού της Εφεδρείας από την κοινωνία θα υπήρχε (κάτι που ισχύει anyway, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ο Υπουργός), ούτε ο εχθρός θα εκμεταλλευόταν τις (ενδεχόμενες) αδυναμίες του συστήματος επιστράτευσης της ΕΦ.

Το πρόβλημα δεν είναι η Έκθεση ή ότι δημοσιοποιήθηκε. Το πρόβλημα είναι πως το Κράτος -για ακόμα μια φορά- παρουσιάζεται κατώτερο των προσδοκιών του πολίτη. Όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις σε τούτο το μαρτυρικό νησί. Αμήν!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ