Έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της

Η εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της.

Article featured image
Article featured image

Στις 12 Μαρτίου του 1945 άφησε την τελευταία της πνοή η Άννα Φρανκ, θύμα του Ολοκαυτώματος των Ναζί.

Το ημερολόγιο της είναι ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα και πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως.

Η Ανελίς «Άνε» Μαρί Φρανκ γεννήθηκε στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929.

Ήταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Ότο Φρανκ και της Εντίτ Χολέντερ. Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας ονομαζόταν Μαργκότ και ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερη από την Άννα.

Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Φρανκ μετακόμισε στο Άμστερνταμ.

anne-frank-hoofdpersonen-header.jpg__1280x1280_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Αρχικά, ο Ότο Φρανκ δούλεψε σε μία εταιρεία παραγωγής πηκτίνης.

Το 1938 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, ασχολούμενος με το χονδρεμπόριο φρούτων.

Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία το 1941, η Άννα αναγκάστηκε να μεταγραφεί σ’ ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους.

Αντιμετωπίζοντας την απειλή εκτόπισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, η οικογένειά του Ότο Φρανκ αποφάσισε να κρυφτεί στην αποθήκη επιχείρησής τους στο Άμστερνταμ (9 Ιουλίου 1942).

Έχοντας εξασφαλισμένη τη διατροφή και τη βοήθεια ορισμένων φίλων τους μη Εβραίων, παρέμειναν στο κρησφύγετό τους έως τις 4 Αυγούστου του 1944.

Τότε, τους ανακάλυψε η Γκεστάπο και τους συνέλαβε.

anne-frank-tichting-amsterdam-website-anne-frank-stichting-amsterdam-public-domain-via-wikimedia-commons-croppedjpg.jpg

Το ημερολόγιο

Η οικογένεια οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Άννας, Εντίτ, πέθανε από τις κακουχίες. Η Άννα Φρανκ και η αδελφή της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν. Πέθαναν εκεί από τύφο.

Ο πατέρας της, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ. Στο γυρισμό ανακάλυψε το ημερολόγιό της Άννα Φρανκ που είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε στην ολλανδική γλώσσα, με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι).

140731180639-07-anne-frank-0731-restricted-horizontal-gallery.jpg

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα Φρανκ ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ’ αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής. Έτσι, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

Πολλοί αρνητές του Ολοκαυτώματος όπως ο Ρομπέρ Φωρισσόν και ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ επέκριναν το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ ως μερικώς πλαστό.

Το βιβλίο που βασίστηκε στο ημερολόγιο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1955, και η ταινία που ακολούθησε απέδωσε στη Σέλλεϋ Γουίντερς βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της. Η Γουίντερς δώρισε το Όσκαρ στον Οίκο Άννα Φρανκ, στο Άμστερνταμ. Το ημερολόγιο της Άννας εκδόθηκε πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το Μάρτιο του 1997.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ