Κανένα Boeing 737 MAX 8 δεν πετάει (προς το παρόν) από και προς την Ευρώπη

Στην αναστολή όλων των πτήσεων Boeing 737 MAX 8 προχώρησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας αεροπορίας (EASA).

Κανένα Boeing 737 MAX 8 δεν πετάει (προς το παρόν) από και προς την Ευρώπη

Στην αναστολή όλων των πτήσεων Boeing 737 MAX 8 προχώρησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας αεροπορίας (EASA).

Article featured image
Article featured image

Σε δραστικά μέτρα προχώρησε η EASA, αφού είχαν προηγηθεί απανωτές ακυρώσεις πτήσεων των αεροσκαφών 737 MAX, από διάφορες χώρες, ενώ το απόγευμα της της Τρίτης μια πτήση των Νορβηγικών Αερογραμμών αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης απ’ όπου και είχε απογειωθεί.

Σε αποκλεισμό του αεροσκάφους Boeing 737 Max 8 από τον γερμανικό εναέριο χώρο ανακοίνωσε και ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αντρέας Σόιερ, ενώ λίγο νωρίτερα και η Βρετανία, μετά και την δεύτερη εντός λίγων μηνών συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου, πρώτα της ινδονησιακής «Lion Air» και την περασμένη Κυριακή των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες, ο γερμανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για το Boeing 737 Max 8», δήλωσε ο κ. Σόιερ και διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο για υπερπτήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον σε καμία πτήση με προορισμό ή αφετηρία γερμανικό αεροδρόμιο, μετά και την απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να σταματήσει τις πτήσεις με το Boeing 737 Max 8. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Βρετανίας, ο αποκλεισμός που επεβλήθη αφορά εκτός από τις υπερπτήσεις και τις απογειώσεις και προσγειώσεις από/σε βρετανικό αεροδρόμιο».

Η επίσημη ανακοίνωση:

Μετά το τραγικό ατύχημα της πτήσης ET302 της Ethiopian Airlines που περιλαμβάνει αεροσκάφος Boeing 737 MAX 8, ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επιβατών.

Ως προληπτικό μέτρο, ο EASA δημοσίευσε σήμερα μια οδηγία σχετικά με την αξιοπλοΐα, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 UTC, αναστέλλοντας όλες τις πτητικές λειτουργίες όλων των αεροσκαφών Boeing Model 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο EASA δημοσίευσε μια οδηγία για την ασφάλεια, η οποία άρχισε να ισχύει στις 19:00 UTC, αναστέλλοντας όλες τις εμπορικές πτήσεις που εκτελούνται από φορείς τρίτων χωρών εντός, εντός ή εκτός της ΕΕ των προαναφερθέντων μοντέλων.

Η έρευνα διεξάγεται από τις αρχές της Αιθιοπίας με την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο EASA προσέφερε την υποστήριξή του στην διερεύνηση.

Ο EASA αναλύει συνεχώς τα δεδομένα καθώς αυτά διατίθενται. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία του ατυχήματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ