Με ποιες τρεις σπουδαίες προσωπικότητες θα ήθελες να πας για καφέ;

Αν σου λέγαμε ότι έχεις τη δυνατότητα να περάσεις μια μέρα πίνοντας καφέ και συζητώντας με τρεις προσωπικότητες που θαυμάζεις, ποιοες θα ήταν αυτές. Μοναδική προϋπόθεση, να επιλέξεις τρία άτομα που πλέον δεν είναι εν ζωή.

Με ποιες τρεις σπουδαίες προσωπικότητες θα ήθελες να πας για καφέ;

Αν σου λέγαμε ότι έχεις τη δυνατότητα να περάσεις μια μέρα πίνοντας καφέ και συζητώντας με τρεις προσωπικότητες που θαυμάζεις, ποιοες θα ήταν αυτές. Μοναδική προϋπόθεση, να επιλέξεις τρία άτομα που πλέον δεν είναι εν ζωή.

Article featured image
Article featured image

Ρωτήσαμε κόσμο που πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις τους θα είχαν ενδιαφέρον… και πέσαμε μέσα. Δεν μας απογοήτευσαν καθόλου. Όλοι όσοι αναφέρουν, ή τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς, είναι άτομα που άνετα κι εμείς θα πίναμε έναν καφέ μαζί τους. Έστω και στα γρήγορα.

Αλήθεια, εσύ τι θα συζητούσες με τον Μέγα Αλέξανδρο ή την Frida Kahlo. Ή τι θα έλεγες σε έναν καφέ με τον Αδόλφο Χίτλερ ή τον Μάρξ;



25-8.jpg
Hellen Keller



Μαριάννα Παφίτη, εκπαιδευτικός

Θα ήθελα να είχα συναντήσει την Frida Kahlo και θα ήθελα να την ακούσω να μου διηγείται τη ζωή της. Μια γυναίκα η οποία, παρά την αναπηρία της, έζησε μια ζωή γεμάτη εντάσεις. Θα ήθελα να είχα συναντήσει τον Stephen Hawking και θα ήθελα να μου εξηγήσει από πού αντλούσε τόση δύναμη εφόσον είχε απορρίψει την ιδέα του Θεού. Θα ήθελα να είχα συναντήσει και την Helen Keller και απλά να μοιράζομαι τον ίδιο αέρα μαζί της.



charles_bukowski.jpg
Charles Bukowski



Τάνια Νεοκλέους, δημοσιογράφος

Ένα πρωί που θα ξυπνήσω έξυπνη θέλω να καλέσω για καφέ τη Μαλβίνα Κάραλη για να μιλήσουμε για κύκλους ομόκεντρους και για φόβους διάφανους, τον Χριστό για να κάνουμε απολογισμό ενός success story που μετρά ήδη 2019 χρόνια και τον Τσαρλς Μπουκόφσκι για να γελάσουμε με όλους εκείνους τους έρωτες που τσακίζουν τα κόκκαλά μας.


Irena_Sendlerowa-e1465694492950.jpg
Irena Sendler



Πόπη Νικολάου, εικαστικός

Για αρχή, θα ήθελα να συναντούσα την Ιρένα Σέντλερ, υπάλληλο της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία. Η Σέντλερ κατάφερε να φυγαδεύσει περίπου δυόμισι χιλιάδες παιδιά από το εβραϊκό γκέτο. Έπειτα, θα επέλεγα τον Αυστριακό εικαστικό Έγκον Σίλε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους φιγούρας και πορτρέτων του 20ου αιώνα. Και τέλος τον Αδόλφο Χίτλερ. Ναι καλά διαβάσατε. Τους δύο πρώτους για το υπέροχο έργο που πρόσφεραν και τον τελευταίο για να μου εξηγήσει γιατί έκανε όλα όσα έκανε. Νομίζω, αυτός θα είναι ένας πικρόγλυκος καφές.


charlesaznavourafp.jpg
Charles Aznavour



Κωνσταντίνος Παντζόγλου, δημοσιογράφος

Γενικά, με τις προσωπικότητες ποτέ δεν είχα θέμα ή καλύτερα κόλλημα, ωστόσο θα ήθελα να μπορώ να πιω έναν καφέ με τον Elvis Presley για να τον ρωτήσω πως είναι να είσαι βασιλιάς μιας ολόκληρης γενιάς, εποχής και με τη μουσική σου να καταφέρνεις τόσα χρόνια μετά να ανοίγεις το δρόμο. Μετά τον Elvis θα πήγαινα στην Αβάνα για να ρωτήσω τον Che τι πήγε λάθος με το όνειρό του τελικά, και δεν βγήκε αληθινό και θα άλλαζε κάτι αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω. Και τέλος, θα ήθελα να πάω για καφέ με τον Charles Aznavour και να του ζητήσω να κάνουμε μία συνέντευξη για να μου πει το μυστικό του για την αγάπη και πώς είναι να τραγουδάς τον έρωτα και μια ολόκληρη Γαλλία να υποκλίνεται.


George_Best_champagne_trans++X9BUfzDCvOjQOugpI-mZsCiYn3-rw_vMQF17JrW5Vqg.jpg
George Best



Χάρης Κατσιάμης, γραφίστας

Θα ήθελα να συναντούσα τον Νίκο Γκάτσο, για να γνωρίσω αυτόν τον πρωτοπόρο ποιητή-στιχουργό, που άλλαξε τον τρόπο γραφής στο ελληνικό τραγούδι. Μένοντας στο χώρο τεχνών, θα ήθελα να έπινα καφέ με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού ο οποίος καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ελληνικού τραγουδιού (μέχρι και πριν μια δεκαετία). Τέλος, θα ήθελα να συναντήσω τον Άγγλο ποδοσφαιριστή George Best Άγγλος, ο οποίος αν και εξαιρετικά χαρισματικός, διέκοψε νωρίς την πορεία του εξ αιτίας του πάθους του για το ποτό και τις γυναίκες.


8Y6A9890.jpg
David Bowie




Αυγή Λίλλη, ποιήτρια

Αν δεχόταν βεβαίως να μου ανοίξει την πόρτα του δωματίου της, θα συναντούσα με ενθουσιασμό την Έμιλυ Ντίκινσον, Αμερικανίδα ποιήτρια του 19ου αιώνα, χάριν των συγκλονιστικά μοντέρνων για την εποχή ποιημάτων της. Επίσης, θα έπινα καφέ με τον μεταπολεμικό πεζογράφο Αλέξανδρο Κοτζιά, του οποίου το έργο αποτέλεσε το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής μου. Για χρόνια ζούσα κάθε μέρα «μαζί» με αυτό τον σπουδαίο συγγραφέα του πολυφωνικού είδους και θα είχαμε οπωσδήποτε πολλά να πούμε... Τέλος, με τον David Bowie -όπου εγώ τουλάχιστον δεν θα έπινα καφέ, αλλά ποτό/ά· δεν είμαι φανατική οπαδός του καφέ, εξάλλου.


seferis-2.jpg
Γιώργος Σεφέρης



Χρήστος Μιχάλαρος, δημοσιογράφος

Θα ήθελα να πιω καφέ με τον Σωκράτη, τον Ιησού και τον Γιώργο Σεφέρη. Τους δύο πρώτους γιατί άλλαξαν την ανθρωπότητα και καθόρισαν τον κόσμο, ο καθένας με τον τρόπο του και με τον τρίτο θα είχαμε να πούμε πολλά επί προσωπικού.


Yousuf-Karsh-RobertF-Kennedy-1962.jpg
Robert (Bob) Kennedy



Γιάννης Πέτεβης, marketer

Για αρχή, θα ήθελα να συναντήσω την Πριγκίπισσα Diana, την οποία θαυμάζω από μικρός, ενώ ακόμη και σήμερα η τραγική ιστορία της με καθηλώνει. Μια iconic γυναίκα, η πιο πολυφωτογραφημένη προσωπικότητα στον κόσμο που συνειδητά πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει τη δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό της, όταν πια έμαθε να παίζει το παιχνίδι της, για να αλλάξει τον κόσμο. Και το πέτυχε, σε όσα ο χρόνος της επέτρεψε να το επιχειρήσει.

Έπειτα, θα συναντούσα τον Μπομπ Κένεντι, ο οποίος θεωρώ ότι το 'χε περισσότερο από τον αδερφό του. Ήταν το «μυαλό» της οικογενείας, το δεξί χέρι του Τζον και ένας πολιτικός με πολύ ριζοσπάστικες για την εποχή πεποιθήσεις. Στα όσα χρόνια ήταν ενεργός, κατάφερε να βάλει την υπογραφή του στο σύγχρονο φιλελευθερισμό, όσο αφορά τουλάχιστον τη φυλετική ισότητα. Και η δολοφονία του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δημιούργησε το μεγαλύτερο «what could have been» πολιτικό ερώτημα. Και παραμένει ακόμη και σήμερα, ύποπτη...

Και τέλος, την Αλίκη Βουγιουκλάκη για να νιώσω έστω και για λίγο, από κοντά, την αύρα από την ασύλληπτα δυνατή λάμψη της. Με διαφορά το πιο λαμπρό, ελληνικό αστέρι.


538466.marx2x.jpg
Karl Marx



Πάνος Πάρας, οικονομολόγος

Θα επέλεγα να πιω καφέ με τον Μαρξ, αφού θεωρώ πως είναι ένας σύγχρονος φιλόσοφος που άφησε το δικό του στίγμα στη νεότερη ιστορία. Έπειτα, με τον Αβρααμ Λίνκολν του οποίου ο χειρισμός του για την έξοδο από τον εμφύλιο ήταν υποδειγματικός. Επίσης, θα ήθελα να τον ρωτήσω τη γνώμη του για τον φεντεραλισμό. Τέλος, θα έπινα καφέ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο τύπος νικούσε σε μάχες, κυρίως αυτές που έπρεπε να διαπραγματευτεί, αντί αυτές που έπρεπε να διατάξει επιστράτευση.


mahatma-gandhi-hd-wallpapers.jpg
Mahatma Gandhi



Κατερίνα Κωνσταντίνου, γυμνάστρια

Θα ήθελα ένα κυριακάτικο πρωινό να πίνω τον καφέ μου στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, παρέα με τον John F. Kennedy. Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον τον τρόπο σκέψης του, όσον αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Με εξιτάρει επίσης η ιδέα να έπινα τον καφέ μου και με τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς κατέκτησε τον κόσμο και στο τέλος κατάφερε να είναι αγαπητός στις χώρες που κατακτούσε. Και τέλος, με τον Μαχάτμα Γκάντι, επειδή οδήγησε την Ινδία σε ανεξαρτησία με ειρηνικό τρόπο.



onassis.jpg
Αριστοτέλης Ωνάσης



Άννα Χρίστου, ιδιωτικός υπάλληλος

Εννοείται πως θα ήθελα να πιώ καφέ με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, επειδή είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες και φυσικούς του κόσμου. Με τον Αριστοτέλη Ωνάση επειδή ήταν ένας πανίσχυρος μεγιστάνας και με τον Καρλ Μαρξ επειδή υπήρξε σπουδαίος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ιστορικός.


44b9d06343432c73d923dbb2842abc31_XL.jpg
Αλίκη Βουγιουκλάκη



Κωνσταντίνος Ανδρέου, βιολόγος

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη για να τραγουδήσουμε παρέα το «Καροτσέρη καροτσέρη». Με τον Στέλιο Καζαντζίδη για να τραγουδήσουμε παρέα το τραγούδι «Η ζωή μου όλη» και με τη Βίκυ Μοσχολιού για να τραγουδήσουμε το «Θα κλείσω τα μάτια».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ