Γιατί συνεχίζουμε να πίνουμε νερό από την αφαλάτωση;

Και θα συνεχίσουμε να πίνουμε, παρά τη μεγάλη εισροή νερού στα φράγματα.

Γιατί συνεχίζουμε να πίνουμε νερό από την αφαλάτωση;

Και θα συνεχίσουμε να πίνουμε, παρά τη μεγάλη εισροή νερού στα φράγματα.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία:Flickr/Αριστείδης Άντωνας

Η φετινή εισροή στα φράγματα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (82,5% συνολική πληρότητα στα Φράγματα) -κάτι το οποίο αναμφίβολα είναι θετικό και αισιόδοξο. Ωστόσο, και σε αντίθεση των όσων ίσως πιστεύουμε για τη χρήση του νερού που βρίσκεται στα φράγματα, το νερό αυτό δεν καταλήγει ντε και καλά στα σπίτια μας.

Στην Κύπρο, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 4 μονάδες αφαλάτωσης, στη Δεκέλεια, στην Επισκοπή Λεμεσού, ΑΗΚ Βασιλικού και στη Λάρνακα.

Ένεκα της παρατεταμένης ανομβρίας των προηγούμενων ετών, και οι 4 μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν πλήρως εξυπηρετώντας τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών που καλύπτουν. Γεγονός το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται, παρόλο που οι ποσότητες νερού, οι οποίες έχουν εισρεύσει στους τεχνητούς υδατοφράκτες τους προηγούμενους μήνες, είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης.


Πού θα πάει όλο αυτό το νερό που βρίσκεται σήμερα στα φράγματα;

Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που θέσαμε σε αρμόδιο Λειτουργό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, για να λάβουμε την απάντηση πως ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πώς θα διαθέσουν το νερό των φραγμάτων. «Στην ουσία δεν μπορώ να σας απαντήσω πώς θα διατεθεί το νερό, γιατί ακόμη δεν έχουμε συνεδριάσει σχετικά. Σίγουρα θα διατεθεί περισσότερο νερό στους γεωργούς -ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο- ενώ θα παρθούν αποφάσεις και για τι ποσοστό νερού από τους υδατοφράκτες θα πηγαίνει για ύδρευση», εξηγεί ο Αρμόδιος Λειτουργός.

Όπως ξεκαθαρίζει στη CITY, ο Λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, δεν είναι όλα τα φράγματα στην Κύπρο ενωμένα με τα Διυλιστήρια, αφού κάποια μικρά έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αρδευτικούς σκοπούς.

Αυτά που είναι ενωμένα με διυλιστήρια και μπορούν να στείλουν νερό στα σπίτια είναι του Κούρη, της Γερμασόγειας, της Καλαβασού και των Λευκάρων (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Ελ. Αμμόχωστο) και του Ασπρόκρεμμου και της Κανναβιού για την Πάφο. Πόσιμο νερό δίνουν και τα φράγματα της Ταμασσού και της Κλήρου, αλλά σε μικρές ποσότητες στα γύρω χωριά.

«Ακόμη δεν μπορώ να σας δώσω λεπτομέρειες για το πόσο και πού θα διατεθεί τι, αλλά σίγουρα θα δώσουμε περισσότερο νερό στους γεωργούς, ενώ μέρος του νερού που θα φτάνει στα σπίτια μας θα είναι από τα φράγματα. Σίγουρα, όμως, όχι εξ ολοκλήρου, αφού οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν να σταματήσουν να δουλεύουν», σημειώνει ο Λειτουργός.

Οι αποφάσεις, χωρίς ακόμη να είναι επιβεβαιωμένο, αναμένεται να ληφθούν αρχές του επόμενου μήνα (Απριλίου), ενώ θα δημοσιοποιηθούν μέσω σχετικής ανακοίνωσης. Παραμένει, όμως, αναπάντητο ένα ερώτημα, το οποίο ίσως τελικά να είναι ρητορικό, «Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό από τις αφαλατώσεις, αφού τα φράγματα έχουν γεμίσει;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ