Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες του Moving the New 2019

Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Ανάπτυξης Στέγης Χορού Λεμεσού.

Article featured image
Article featured image

Μετά το ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής καλλιτεχνών στο πρόγραμμα Moving the New έχουν επιλεγεί οι καλλιτέχνες Δημήτρης Χειμώνας, Αριάνα Μαρκουλίδου, Σουζάνα Φιαλά και Ελευθερία Σωκράτους, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ή θα εξελίξουν μια υπάρχουσα ιδέα η οποία ερευνά, επανεξετάζει, επαναπροσδιορίζει ή επαναπροσεγγίζει υφιστάμενες φόρμες και πρακτικές των παραστατικών τεχνών.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 με παρουσιάσεις των έργων σε εξέλιξη, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ένα από τα έργα θα παρουσιαστεί στο Open House Festival.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας, οι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν με την μέντορα Ροδιά Βόμβολου, δραματουργός και ερευνήτρια του χορού και του θεάτρου με βάση της την Ουτρέχτη (Ολλανδία).

Το πρόγραμμα Moving the New, ξεκίνησε το 2009 και έχει ως βασικό πυρήνα την καλλιτεχνική έρευνα στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τους στόχους της Στέγης Χορού Λεμεσού οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση και συνεχή εξέλιξη των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών, στην ανάπτυξη κοινού και στη συμμετοχή των καλλιτεχνών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή χορευτική/καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα επιχορηγούν και στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Δημήτρης Χειμώνας

Did you ever consider that only one of us might be enjoying this?

dimitris chimonas_photo Kıymet Daştan .JPG

© φωτογραφία Kıymet Daştan

Συνεχίζοντας από πέρσι, η έρευνα επιχειρεί να φωτίσει τη δυναμική σχέση μεταξύ του θεατή και θεάματος, του προσωπικού και του συλλογικού χώρου, του φανταστικού και του πραγματικού. Μελετώντας δυαδικές έννοιες και διπολικές αφηγήσεις, τα όνειρα, οι ψευδαισθήσεις, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες αποτελούν εργαλείο εύρεσης στιγμών ενότητας, ως απόπειρα ανα-διήγησης της μυστήριας διαδικασίας της θεατρικής αναπαράστασης.

www.dimitrischimonas.com

Αριάνα Μαρκουλίδου

Juno

Arianna Marcoulides_photo Garifallou.jpeg

© φωτογραφία Μάνος Γαριφάλλου

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εγκατάσταση στην οποία ο ήχος μπορεί να δημιουργήσει κίνηση καθώς και να μετακινήσει έναν θεατή.

bythewayproductions.com

Σουζάνα Φιαλά

T:ME B : “cold shiny screens"

souzana fialas_photo pavlos vryonides.jpg

© φωτογραφία Παύλος Βρυωνίδης

Το “cold shiny screens” ασχολείται με τη σκοτεινή σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. Την έρευνα της πόζας, (πώς βλέπουμε και πώς μας βλέπουν) και θέματα όπως η εμμονή με την εξερχόμενη εικόνα, τη φήμη στα social media και την αφέλεια των χρηστών σχετικά με τη συλλογή χαρακτήρα και δεδομένων τα οποία μετατρέπωνται σε μια καινούργια μορφή νομίσματος.

vimeo.com/suzanaphialas

Ελευθερία Σωκράτους

“Ήντα νέα;”

eleftheria sokratous.JPG

Η πολιτική ενημέρωση ή αλλιώς τα ¨νέα” αποτελούν ένα καθιερωμένο κομμάτι της καθημερινής δουλειάς των δημοσιογράφων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πώς καθιερώθηκαν τα νέα με το πέρασμα του χρόνου; Ποιές πληροφορίες μας μεταφέρουν, πώς γίνεται η συλλογή των πληροφοριών αυτών στην σημερινή νεολιμπεραλιστική- καπιταλιστική κοινωνία και ποιά είναι η αξιοποίηση και η επίδραση τους στην ζωή των ανθρώπων ;

http://eleftheria.lumimaa.org

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ