Εταιρία στη Γαλλία έφτιαξε ένα άρωμα για όσους θέλουν να μυρίζουν σαν σπέρμα

Ένα άρωμα που μυρίζει πράγματι σεξ.

Εταιρία στη Γαλλία έφτιαξε ένα άρωμα για όσους θέλουν να μυρίζουν σαν σπέρμα

Ένα άρωμα που μυρίζει πράγματι σεξ.

Article featured image
Article featured image

Σκέψου το λίγο, γιατί αγοράζεις ένα άρωμα; Με ποια κριτήρια επιλέγεις τη μυρωδιά του; Συνήθως, μία από τις προϋποθέσεις είναι να μοιάζει ερωτικό, σέξι, γοητευτικό, να προσελκύει.

Οι επιλογές που σου δίνει ωστόσο η αγορά, περιορίζονται στα φρουτώδη, και λουλουδάτα αρώματα, τα οποία υπονοούν το σεξ, αλλά δεν τον δίνουν κατευθείαν. Εξ ου και ένα ριζοσπαστικό αρωματοτοποιείο στη Γαλλία, ο οίκος Etat Libre d’Orange, σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα άρωμα που να μυρλίζε πραγματικά σεξ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκα αρχικά στο VICE GREECE

«Ήθελα να πάω τα αρώματα σε δρόμους όχι και τόσο ταξιδεμένους. Ήθελα να κάνω κάτι ριζοσπαστικό. Η ιδέα υπήρχε για έναν λόγο και κάπως στο τέλος είναι ένας οίκος αρωμάτων». Ιδρύθηκε το 2006 και βρίσκεται στη διασταύρωση δύο δρόμων στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού. Ακόμα και η διεύθυνση είναι κάπως προκλητική: 69 Rue Des Archives. «Ήθελα να είναι σε σταυροδρόμι, επειδή μ' αρέσουν τα όρια», λέει ο δημιουργός, Etienne de Swardt,

Το όνομά του το οφείλει στην Ελεύθερη Πολιτεία της Οράγγης, μια ανεξάρτητη δημοκρατία του Μπόερ στη νότια Αφρική τον 19ο αιωνα (πλέον Νότια Αφρική). Αυτή τη στιγμή λανσάρουν 34 αρώματα και αυτοπροσδιορίζονται ως γκαλερί αβάν γκαρντ αρωμάτων.

σπερμ.jpg
Ένα μπουκαλάκι του 'Secretions Magnifiques' που μυρίζει σπέρμα. Φωτό: Etat Libre d'Orange.

Το πιο αμφιλεγόμενο άρωμά τους είναι το Secretions Magnifiques - ένα άρωμα σχεδιασμένο να μυρίζει κυριολεκτικά σεξ: αίμα, ιδρώτας, σπέρμα και σάλιο. Και μυρίζει τόσο έντονα σπέρμα - ώστε μια μπλόγκερ να το περιγράψει ως «φρικτό». Με την δημοσιογράφο του VICE, Lara Williams να δηλώνει ότι δεν το βρήκε ιδιαίτερα ευχάριστο, ωστόσο ήταν ενδιαφέρον: «είχε μια μυρωδιά σώματος και χαλκού, ήταν περίπλοκο. Αυτό ήταν το πρώτο άρωμα του οίκου Etat Libre d’Orange - μια δήλωση πρόθεσης, αν θέλανε να κάνουν κάτι τέτοιο εξαρχής».

«Όταν ήμουν έφηβος ανησυχούσα για την κρίση του AIDS», μου λέει ο de Swardt. «Το άρωμα αυτό συνδέεται πολύ με τα 80s και τον κίνδυνο του ιού. Σκέφτηκα να φτιάξω ένα άρωμα που θα μύριζε ακριβώς όπως μια κατάσταση, όπου δεν ξέρεις αν θα το κάνεις ή αν θα προφυλαχθείς από αυτό που θέλεις. Βρίσκεσαι στο σημείο ανάμεσα στην πορνογραφία και τον ρομαντισμό, χαμένος ανάμεσα στην έλξη και την αποστροφή. To άρωμα έχει έναν δυισμό».

Τα αρώματα του οίκου δημιουργούνται στα εργαστήρια Givaudan και Mane, δύο διεθνώς αναγνωρισμένα εργαστήρια. Χρησιμοποιούν φυσικές πρώτες ύλες για τα αρώματα. Μέχρι στιγμής είναι όλα συμβατικά - αλλά όσον αφορά τα συστατικά ο οίκος Etat Libre d’Orange φτάνει στα όρια.

Επισημαίνει επίσης ότι πολλοί αγοράζουν αρώματα από το ίντερνετ χωρίς να τα έχουν μυρίσει - έτσι το concept γίνεται πιο σημαντικό. «Ίσως τώρα να υπάρχει πραγματικά χώρος για πειραματισμό», σημειώνει. «Αλλά υπάρχει ένα όριο που μπορείς να περάσεις»;

Για τον de Swardt φυσικά, η ιδέα του ορίου αποτελεί πρόκληση. «Ξεπερνάμε τα ταμπού. Κάνουμε ριζοσπαστικές δημιουργίες. Κάνουμε δηλώσεις ανεξαρτησίας». Κάθε άρωμα έχει μια αφήγηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ