6 (σοβαρά) λάθη που κάνουμε στην κατανάλωση νερού

Από το πρέπει να πίνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού, μέχρι το ότι το κάνουμε λάθος, ένα μπουκάλι δρόμος.

6 (σοβαρά) λάθη που κάνουμε στην κατανάλωση νερού

Από το πρέπει να πίνουμε καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού, μέχρι το ότι το κάνουμε λάθος, ένα μπουκάλι δρόμος.

Article featured image
Article featured image

Βασική συμβουλή γιατρών και διατροφολόγων, είναι η συχνή και καθημερινή κατανάλωση νερού η οποία μας κρατά ενυδατωμένους και βοηθά στην ορθή λειτουργία του οργανισμού μας. Άλλωστε το σώμα μας αποτελείται από 70% με νερό, πώς αλλιώς;

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να πίνουμε νερό για να παραμένουμε υγιείς, πρέπει να το κάνουμε και σωστά διαφορετικά μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα επιβλαβής συνήθεια για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μίλησε με επιστήμονες και τους ζήτησε να μας υπενθυμίσουν ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην καθημερινή κατανάλωση νερού.

Η Marillys Macé, Διευθύντρια του Centre d’information sur l’eau (C.I.eau, Κέντρου Πληροφόρησης για το Νερό, με έδρα το Παρίσι), δίνει μια σύντομη λίστα με βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε.

1ο λάθος: Πίνουμε νερό από ανοιγμένα μπουκάλια εκτός ψυγείου

518310172_2d333e9897_b.jpg
Flickr/stvcr

Παρότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καμία αντίρρηση να καταναλώνει το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού με νερό που είναι ανοιγμένο για πάνω από 48 ώρες, η κ. Macé μας αποτρέπει από μια τέτοια επιλογή: «Αφήνοντας το μπουκάλι να κάθεται στο τραπέζι για περισσότερες από 24 ώρες, επιτρέπουμε στα βακτήρια να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που τα ευνοεί». Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, μας συνιστά να κρατήσουμε το ανοιγμένο μπουκάλι με νερό στο ψυγείο και να το καταναλώσουμε εντός 48 ωρών.
2ο λάθος: Ξαναχρησιμοποιούμε το πλαστικό μπουκάλι του νερού

young-man-opens-the-fridge-takes-bottle-of-water-and-drinks_b6zyvya6_thumbnail-full01.png

«Μία φορά, όχι δύο»: Αυτή είναι η συμβουλή της ειδικού, η οποία διακηρύσσει να μην ξαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού πάνω από μία φορά. Κι αυτό γιατί με το πέρασμα του χρόνου το πλαστικό ‘γερνάει’ και η υφή του αλλάζει. Επισημαίνει, λοιπόν, πως «είναι καλύτερο να προτιμήσουμε ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο μπορούμε να ξαναχρησιμοποιούμε επ’ άπειρον, υπό την προϋπόθεση να το καθαρίζουμε καλά». Μάλιστα το 2017 μια άλλη ειδικός, η ιατρός-διατροφολόγος Laurent Chevallier, υπογράμμιζε επίσης ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς τα πλαστικά μπουκάλια/δοχεία για ζεστά είδη και για χυμούς εσπεριδοειδών.
3ο λάθος: Δεν καθαρίζουμε τακτικά το μπουκάλι / την κανάτα / το παγούρι του νερού

2792377314_64e120e2f1_o.jpg

Προσοχή στα βακτήρια! Η Maryllis Macé είναι κατηγορηματική: Πρέπει να πλένουμε με ζεστό νερό την κανάτα, το παγούρι ή το γυάλινο μπουκάλι μας μετά από κάθε χρήση και να τα αφαλατώνουμε τακτικά με λευκό ξίδι. Αυτή η συμβουλή αφορά εξίσου τις κανάτες με φίλτρο: Για να αποφύγουμε τον σχηματισμό μιας αποικίας βακτηρίων που θα μεγαλώνει με τις διαδοχικές χρήσεις, πρέπει οπωσδήποτε να την καθαρίζουμε μετά από κάθε χρήση και να αλλάζουμε το φίλτρο τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.4ο λάθος: Χρησιμοποιούμε ζεσταμένο νερό (του θερμοσίφωνα) στο μαγείρεμα

40015685151_9e4497ecf9_k.jpg
Flickr/Don Harder

Μας εξοικονομεί χρόνο η χρήση ζεσταμένου νερού όταν μαγειρεύουμε; Βεβαίως. Το τίμημα, όμως, δεν είναι καθόλου αμελητέο: Για άλλη μια φορά, δίνουμε χώρο στα βακτήρια, τα οποία, όπως προειδοποιεί η κ. Macé, αναπτύσσονται ευκολότερα και ταχύτερα στις σωληνώσεις: Υπάρχει ο κίνδυνος να ‘λιμνάσουν’ και μετά να βρεθούν μέσα στα πιάτα μας. ‘Ετσι, είναι προτιμότερο να μείνουμε πιστοί στις παραδοσιακές μαγειρικές μεθόδους και να ζεστάνουμε το νερό με βραστήρα ή σε κατσαρόλα.


5ο λάθος: Αγοράζουμε πλαστικούς βραστήρες

43054721365_4518925e53_h.jpg
Flickr/EdebiyatKitap

Πλαστικός ή inox; Στη μάχη των βραστήρων αδιαφιλονίκητος νικητής θα πρέπει να είναι το μεταλλικό κράμα, αφού, όπως λέει και η ειδικός: «Πρόκειται πάνω απ’ όλα για θέμα προφύλαξης, τη στιγμή που τίθενται ερωτήματα γύρω από τα πλαστικά σωματίδια που μπορεί να καταλήξουν στο νερό».6ο λάθος: Κρατάμε παγάκια στην κατάψυξη για… πάντα

664227_7ed072edc4_o.jpg
Flickr/Olaf Gradin

Άλλο ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να κρατάμε στην κατάψυξη (τα ίδια) παγάκια επ’ άπειρον… Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από κινδύνους που σχετίζονται με περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, είναι πολύ πιθανόν τα παγάκια να επηρεαστούν από τρόφιμα που αποθηκεύουμε κοντά τους, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν δυσάρεστη γεύση ή/και άρωμα.Πηγή:
mikropragmata.lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ