Οι Bandaoke παίζουν live στη σκηνή και σε αφήνουν να τραγουδήσεις ό,τι θέλεις (σε 50 γλώσσες)

Μια live μπάντα που ξεκίνησε από την Αθήνα το 2013, εδώ και μερικά χρόνια έχει χτίσει στην Κύπρο ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας με πρωταγωνιστή το κοινό.

Article featured image
Article featured image

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι μια μπάντα σου δίνει τη δυνατότητα να βγεις στη σκηνή και να τραγουδήσεις καραόκε έχοντας στο background ζωντανή μουσική και όχι playback. Ίσως λίγο τολμηρό, αλλά και μία πρόκληση που αν πετύχει μπορεί σε απογειώσει. Αν, πάλι, αποτύχει ποιος σε είδε, ποιος σε ξέρει.

Οι Bandaoke δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 2013 στην Αθήνα ξεκινώντας την πορεία τους από ένα μπαρ στου Ζωγράφου. Όπως οι ίδιοι λένε, όλο αυτό έγινε από την ανάγκη τους να δημιουργήσουν κάτι τολμηρό σε μία Ελλάδα όλα ήταν στάσιμα.

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτής της ιδιαίτερης μπάντας;

Η ιδέα ήταν να προσφέρουμε κάτι που δεν υπήρχε πουθενά αλλού, σε πρώτη φάση, στην αθηναϊκή αγορά, προκειμένου να ξεφύγουμε από το γνωστό «παίζω για τους φίλους μου» και να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα προσέλκυε κόσμο διαφόρων ακουσμάτων.

Η ιδέα του να μπορεί κάποιος ερασιτέχνης να τραγουδά όποιο τραγούδι θέλει, με συνοδεία ζωντανής μπάντας, ήταν κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε στην Αθήνα και όπως αποδείχτηκε στην πορεία, έλειπε πολύ.

55760055_2712701932080113_7156927725876281344_n.jpg


Έτυχε ποτέ να ακούσετε μια πολύ καλή φωνή που να σκεφτήκατε να την εντάξετε στην μπάντα;

Μέχρι τώρα έχουμε στο ενεργητικό μας περισσότερες από 600 εμφανίσεις και σχεδόν σε κάθε εμφάνιση υπάρχει μια φωνή εξαιρετική, τεχνικά τουλάχιστον. Σαφώς και θα μπορούσε να υπάρξει μία μελλοντική συνεργασία με κάποιους από αυτούς, ίσως σε μία συναυλία. Προς το παρόν, όμως, δεν έχουμε τέτοια πλάνα.

Όταν ήρθατε στην Κύπρο εξ αιτίας της δουλειάς σας αναπτύξατε ιδιαίτερες σχέσεις και με το κοινό της βόρειας Κύπρου.

Με τον ερχομό μας στην Κύπρο και με την ενασχόλησή μας στον ξενοδοχειακό κλάδο, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, όπως ρωσικά, αραβικά, κινέζικα κ.α. Σιγά σιγά, μας άρεσε αυτή η πρόκληση και αποφασίσαμε να το εξελίξουμε διευρύνοντας την γκάμα μας, φτάνοντας αισίως στις 50 διαφορετικές. Η σχέση μας με την βόρεια Κύπρο ξεκίνησε επαγγελματικά, όταν κλείσαμε κάποιες συμφωνίες για εμφανίσεις σε μαγαζιά εκεί. Σταδιακά αρχίσαμε να δημιουργούμε φιλίες, και να αλλάζει άρδην η μέχρι τότε γνώμη που είχαμε για τους Τουρκοκυπρίους. Ξέρετε, όταν είσαι Ελλαδίτης στην Κύπρο, η γνώμη που μπορεί να σχηματίσεις για την άλλη πλευρά και τους ανθρώπους της, είναι τρομακτική. Ωστόσο, η πραγματικότητα, τουλάχιστον όπως εμείς τη γνωρίσαμε απέχει παρασάγγας.

Η μουσική μπορεί να ενώσει, να ξεπεράσει τα προβλήματα επικοινωνίας και να φέρει τους ανθρώπους μαζί;

Αυτό που μπορεί να πετύχει η μουσική δεν περιγράφεται με λόγια. Όταν τραγουδούσαμε στη βόρεια Κύπρο πολλές φορές Τ/κ, αλλά και Τούρκοι θαμώνες μας πλησίασαν για να μας ζητήσουν να παίξουμε ελληνικά τραγούδια που αγαπούν. Κάποτε, μας πλησίασε κάποιος και μας ζήτησε να πούμε το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» στα ελληνικά (παρότι υπάρχει και τουρκική εκδοχή). Στη συνέχεια έμαθα ότι ήταν Τούρκος, ο οποίος, ωστόσο, αγαπούσε πολύ την ελληνική εκδοχή του κομματιού.

Το καλύτερο, όμως, που μας συνέβη ήταν όταν τραγουδούσαμε σε ένα ξενοδοχείο στη Λάρνακα το οποίο ήταν γεμάτο με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους τουρίστες. Όλοι μαζί τραγουδούσαν, ο καθένας στη δική του γλώσσας. Χειροκροτούσαν, ενθάρρυναν ο ένας τον άλλον. Ήταν υπέροχο συναίσθημα.

37823122_1836137906480907_7380009662965350400_n.jpg


Το Σάββατο 30 Μαρτίου θα εμφανιστείτε στο bar1984 στην κατεχόμενη Λευκωσία. Τι θα δούμε εκεί;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το μπαρ ανήκει στον Halil Karapasaoglu, γνωστό για την πρόσφατη υπόθεσή του να αρνηθεί να παρουσιαστεί ως έφεδρος στον κατοχικό στρατό. Θα ξεκινήσουμε στις 22:00, με το ρεπερτόριο να περιλαμβάνει 50 κομμάτια και στις δύο γλώσσες. Ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος να ανέβει στη σκηνή και να τραγουδήσει το κομμάτι της αρεσκείας του δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα. Ελπίζουμε πως θα δώσουν το παρών τους και Ελληνοκύπριοι, γιατί τέτοιες ενέργειες είναι που διαλύουν τα τείχη και τα συρματοπλέγματα.

***Οι Bandoke αποτελούνται από τους Θεόδωρο Ντάνο (τραγούδι / κιθάρα), πάνω στον οποίο στηρίζεται το μελωδικό και το «αρμονικό» μέρος του τραγουδιού και Μάρκο Κωνσταντινίδη (paez στα drums), ο οποίος έχει πάνω του όλο το ρυθμικό μέρος. Ο Θεόδωρος είτε τραγουδά εξ' ολοκλήρου ένα κομμάτι είτε βοηθά όποιον θέλει να τραγουδήσει ένα αγαπημένο του τραγούδι επί σκηνής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ