Σπάνιο ντοκουμέντο του Αρχηγού Διγενή μέσω του οποίου διατάζει το τέλος του αγώνα

Η προκήρυξη με την οποία, ακριβώς 60 χρόνια πριν, διατάζει το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ, καλώντας σε ομόνοια, ενότητα και αγάπη.

Article featured image
Article featured image

Ο Γιάννης Περικλέους, εγγονός ενός από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες της νεότερης κυπριακής ιστορίας, του Γιάγκου Περικλέους -N. Ρουσος & Ι. Περικλεους- δημοσίευσε πρόσφατα στα social media, ένα σπάνιο και σημαντικό κειμήλιο που βρήκε στο αρχείο του παππού του.

Συγκεκριμένα, η δημοσίευση αφορούσε μια αυθεντική αποτύπωση από τα Φυλακισμένα Μνήματα, στην οποία καταγράφονται λεπτομερώς οι τάφοι των Ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, οι φυλακές και η αγχόνη.


Στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας, ο ίδιος θέλησε να μοιραστεί κάτι ακόμα μαζί μας, άλλο ένα σπάνιο που, όπως μας είπε, επίσης βρήκε μέσα στο αρχείο του παππού του, Γιάγκου Περικλέους.

Ο λόγος για την «προκήρυξη του Αρχηγού Γρίβα, με την οποία διατάσσει το τέλος του αγώνα 55-59», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Γιάννης Πρικλέους στέλνοντάς μας το ντοκουμέντο.

«Αντί του πολεμικού παιάνος θα σημάνω σήμερον Ομόνοιαν, Ενότητα, Αγάπη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, μέσω της προκήρυξης με την οποία απευθύνεται στον ελληνικό κυπριακό λαό και διατάζει κατάπαυση του αγώνα.


digenis - prokyriksi - city.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ