Πατάς κι εσύ snooze κάθε πρωί στο ξυπνητήρι σου για να κερδίσεις λίγα λεπτά ύπνου;

Μετά απ’ αυτό το βίντεο, μάλλον δεν θα το ξαναπατήσετε ποτέ.

Φωτογραφία: Pixabay

Είναι μια συνήθεια, που λίγο ή πολύ, όλοι την έχουμε αφού τα πολύ πρωινά ωράρια εργασίας μειώνουν τις ώρες ύπνου και πάντα θέλουμε λίγο περισσότερο.

Εξ ου και κάθε φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι, εμείς πατάμε snooze και το επαναλαμβάνουμε για τουλάχιστον 2 με 3 φορές, για να κερδίσουμε λίγα λεπτά ύπνου περισσότερα.

Κάποιοι, μάλιστα, βάζουμε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα από την ώρα που θέλουμε να ξυπνήσουμε, πατώντας για 10λεπτά και 20λεπτα ολόκληρα το snooze, πιστεύοντας ότι έτσι ξυπνάμε πιο γλυκά, λιγότερο απότομα, προετοιμάζουμε το σώμα μας καλύτερα για τη σκληρή μέρα που έρχεται.

Φευ! Οι επιστήμονες, πλέον, όχι απλώς διαφωνούν με αυτό το κομμάτι της πρωινής καθημερινότητάς μας, αλλά προειδοποιούν για τις συνέπειες του snooze στην λειτουργία του εγκεφάλου μας, καθώς αυτό που κάνουμε όχι απλώς δεν μας ξεκουράζει, αλλά επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά και την ψυχική μας διάθεση με τρόπους που σίγουρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες και ερευνητές του ύπνου, το ανθρώπινο σώμα περνάει από 3 ή 4 κύκλους ύπνου κάθε βράδυ. Αυτοί διαρκούν από 75 έως 90 λεπτά ο καθένας. Το τελευταίο δίωρο του ύπνου μας, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μία διαδικασία κατά την οποία απλώς προετοιμάζει το σώμα για να ξυπνήσει ομαλά. Αν εμείς την ώρα που υποτίθεται ότι έχουμε ξυπνήσει, πατήσουμε την "αναβολή" και πέσουμε ξανά για ύπνο, ο εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι μπαίνει ξανά σε έναν νέο κύκλο ύπνου και φυσικά κοιμάται. Μόνο που αυτή τη φορά ο κύκλος δεν πρόκειται να διαρκέσει για 75-90 λεπτά, παρά μόνο για 10' ή για ένα τέταρτο το πολύ....

Είναι η στιγμή που εγκέφαλος μπαίνει, σύμφωνα και με τους νευροεπιστήμονες σε κατάσταση αδράνειας. Και ξανά, και με κάθε snooze πάλι το ίδιο και πάει λέγοντας. Το να μπαινοβγαίνουμε τόσο απότομα σε κύκλους ύπνου που δεν ολοκληρώνονται ποτέ δημιουργεί σοκ όχι μόνο στον εγκέφαλο και στο νευρικό μας σύστημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα, την ψυχολογική, πνευματική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Για να συνέλθει ο εγκέφαλος από αυτή τη σοκαριστική, για τις λειτουργίες του διαδικασία, χρειάζονται περίπου 4 ώρες για κάθε φορά που πατήσαμε την αναβολή... Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε θλιμμένοι, κουρασμένοι, εξοντωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και νιώθοντας το σώμα μας να καταρρέει.

Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε, δεν βρίσκουμε τις σωστές λέξεις να επικοινωνήσουμε αυτό που θέλουμε, ένα διάχυτο αίσθημα σύγχυσης, του οποίου την προέλευση δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Από τις κλινικές ύπνου όλου του κόσμου εκείνο που συνίσταται ειδικά σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα αϋπνίας, είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το snooze στο πρωινό τους ξύπνημα και αν αισθάνονται δυσκολία στο να ξυπνήσουν, απλώς να σοκάρουν σώμα και εγκέφαλο με ένα κρύο ντους.

Πρόκειται για τον πιο φυσικό τρόπο να βγει ο εγκέφαλος από την κατάσταση αδράνειας που βρισκόταν και θεωρείται ο πλέον ευεργετικός τρόπος για να ξυπνήσει κανείς το πρωί, παραμένοντας ακμαίος, συγκεντρωμένος και έτοιμος για μια δύσκολη μέρα.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ