Πορεία Χριστοδούλας: Ποια ήταν η Χριστοδούλα;

Με σύνθημα «Στη μάχη ενάντια στον καρκίνο», εκατοντάδες πολίτες περπάτησαν σήμερα, στο πλαίσιο της 44η Πορεία Χριστοδούλας, στηρίζοντας το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Article featured image
Article featured image

Πορείες πραγματοποιηθήκαν σε όλες τις πόλεις, με σημείο εκκίνησης στη Λευκωσία, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Στροβόλου.

Η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο

Μετά τα τραγικά γεγονότα, της Τουρκικής Εισβολής του 1974 και της κατοχής του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πόνος και η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, ήταν δυσβάστακτος, λόγω της απουσίας νοσηλευτηρίου που θα πρόσφερε φροντίδα και θαλπωρή στους πάσχοντες.

Ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χακόπ Κεχεγιάν, με δική του μεγάλη εισφορά και μετά από επίπονες προσπάθειες και στενή συνεργασία με τον Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισαν την ανέγερση Νοσηλευτηρίου, το οποίο ονόμασαν «Αροδαφνούσα».

Ο Δρ. Δημήτρης Σουλιώτης, εισηγήθηκε τότε, και η εισήγηση του έγινε αποδεκτή, όπως για τη οικονομική στήριξη του νοσηλευτηρίου, οργανώνεται κάθε χρόνο Πορεία, εις μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας, από τον Αγίο Μέμνονα Αμμοχώστου, η οποία ξεσπιτώθηκε με βία από το βάρβαρο εισβολέα και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε το δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα όπου πέθανε με πόνο στη ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Db8aOsjX0AAFAoo.jpg

Η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε, πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο.

Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Η Πορεία έχει καθιερωθεί, από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου.

Τα έσοδα από την Πορεία, κάθε χρόνο, ανέρχονται γύρω στα €500.000 και αυτό βοηθά σημαντικά ώστε ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς.

Ποια ήταν η Χριστοδούλα;

Η Κυρία Χριστοδούλα, πάλευε για χρόνια με την αρρώστια.

Στα 70 της χρόνια είχε ήδη υποστεί μαστεκτομή και υπέφερε από μεταστάσεις του καρκίνου.

Η εισβολή, την ανάγκασε να αποχωριστεί τον τόπο της, τον Άγιο Μέμνονα και να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Κατέληξε στη Σωτήρα όπου και άφησε την τελευταία της πνοή νικημένη από τον καρκίνο. Μόνη. Με πόνο, στο σώμα και την ψυχή, χωρίς να έχει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, τι έγραψε για αυτήν ο γιατρός που την παρακολουθούσε στο Κέντρο Περίθαλψης Καρκινοπαθών «Αροδαφνούσα» για την τελευταία φορά που την είδε.

1974.jpg

Με πληροφορίες από της ιστοσελίδα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ