Πώς (λένε ότι) κάηκε η Παναγία των Παρισίων;

Οι επικρατέστερες θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν σε διαδίκτυο και παραδοσιακά Μέσα.

Πώς (λένε ότι) κάηκε η Παναγία των Παρισίων;

Οι επικρατέστερες θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν σε διαδίκτυο και παραδοσιακά Μέσα.

Article featured image
Article featured image

Μετά το θρήνο και τη συγκίνηση που προκάλεσε στο παγκόσμιο η καταστροφή ενός μνημείου ανυπολόγιστης αξίας, οι γαλλικές Αρχές, αλλά και τα διεθνή Μέσα αναρωτιούνται τα πώς και τα γιατί ξεκίνησε μια τέτοια έντασης και έκτασης πυρκαγιά η οποία προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων, οι οποίες, μάλιστα, θα χρειαστούν χρόνια για να επιδιορθωθούν.

Ήταν άραγε τρομοκρατική επίθεση; Αντιπερισπασμός; Τυχαίο γεγονός; Ανθρώπινο λάθος; Αμέλεια; Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι (δόλιες και μη) ερμηνείες που προσπαθούν να εξηγήσουν την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων πολλαπλασιάζονται εκθετικά από το βράδυ της Δευτέρας.


1496772_panagia-parisiwn-foto-mesa_-2-.width-1024.jpg


Το κτίριο φλεγόταν ακόμη όταν οι κυνηγοί συμπτώσεων και οι αυτόανακηρυχθέντες «ειδικοί» της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής άρχισαν να αναζητούν τους ενόχους. Αν και η έρευνα μόλις ξεκίνησε και αναμένεται ότι θα είναι μακρά, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τις γαλλικές αρχές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα.Πολλοί Γάλλοι ωστόσο, κάποιοι ειρωνικά, άλλοι καχύποπτα, διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναβάλει το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του για τα «κίτρινα γιλέκα», εν μέσω κοινωνικής κρίσης.

Κάποιες ομάδες «κίτρινων γιλέκων» αποφάσισαν να περιορίσουν προσωρινά τις αναρτήσεις τους στο Facebook, ώστε να μην συνεχιστούν αυτού του είδους οι φήμες, που εξαπλώνονται συνεχώς.

57038423_10157523507277841_251159839110070272.width-1024.jpg


Συνεργάτης του Time Magazine, από την άλλη, έγραψε στο Twitter ότι ένας «φίλος Ιησουίτης» του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση αυτήν.

Στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ένας δημοσιογράφος διέκοψε στον αέρα έναν αιρετό από το Νειγί (δυτικό Παρίσι) ο οποίος άρχισε να μιλάει για επίθεση στη Γαλλία. Είχε αρχίσει να λέει ότι «οι πολιτικώς ορθοί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ήταν ατύχημα», όταν ο δημοσιογράφος Σέπαρντ Σμιθ τον έκοψε απότομα: «Δεν θα αρχίσουμε να εικάζουμε εδώ για τα αίτια, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και, μάλιστα, είναι αντιπαραγωγικές», τόνισε.Στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, το YouTube έριξε λάδι στη φωτιά των συνωμοσιών, μεταδίδοντας κατά λάθος, κάτω από τις εικόνες του φλεγόμενου ναού, ένα ενημερωτικό κρόουλ που αναφερόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Άλλοι χρήστες του διαδικτύου, υποτιθέμενοι «ειδικοί» στην ανάλυση εικόνων είδαν έναν άνθρωπο ντυμένο με κίτρινο γιλέκο να περπατάει στη φλεγόμενη στέγη του ναού... Δεν ήταν διαδηλωτής, ήταν μόνο ένας... πυροσβέστης.

Άλλοι νόμισαν ότι είδαν, στην άλλη άκρη της στέγης, κάποιον να παρατηρεί αποσβολωμένος τις φλόγες: ήταν πράγματι ακίνητος, γιατί δεν ήταν παρά ένα... άγαλμα.

AP_19106210436489.jpg


Σε αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι οι τρεις πελώριοι ρόδακες της Παναγίας των Παρισίων έσπασαν σε χίλια κομμάτια. Λάθος, σώθηκαν, απάντησε ο εκπρόσωπος του ναού σήμερα το πρωί. Κάποιοι συνέδεσαν την πυρκαγιά στον γοτθικό ναό με τα βίαια επεισόδια εναντίον χριστιανών, θυμίζοντας τον εμπρησμό που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της παρισινής εκκλησίας του Αγίου Σουλπικίου, στα μέσα Μαρτίου αλλά και τη βεβήλωση άλλων γαλλικών εκκλησιών, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πολιτικο-θρησκευτικές ερμηνείες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες, παρουσίασαν κάποιες σερβικές ταμπλόιντ: η καταστροφή δεν ήταν παρά μια «θεϊκή παρέμβαση» επειδή στον περίβολο του ναού είχε υψωθεί η σημαία του Κοσόβου, κατά τη διάρκεια μιας τελετής το 2018. Τα άρθρα αυτά αποσύρθηκαν πολύ γρήγορα.

AP_19106214068475.jpg


Στο διαδίκτυο, κάποιοι χρήστες θεώρησαν ότι η φωτιά ήταν η «εκδίκηση» κάποιων για ένα χιουμοριστικό τουίτ που ανάρτησε ένας νεαρός Γάλλος, (με το χαρακτηριστικό όνομα... Ουγκό) με αφορμή μια φωτογραφία της Μέκας. Ορισμένοι μουσουλμάνοι θεώρησαν την ανάρτηση προσβλητική και ο Ουγκό έχει δεχτεί σωρεία απειλών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.Τα μέχρι στιγμής (πραγματικά) δεδομένα

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πως ακριβώς ξεκίνησε η φωτιά στο εσωτερικό του ναού την περασμένη Δευτέρα, καθώς το μόνο που έλεγαν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι άρχισε στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια, φαίνεται πως εξετάζουν και την εκδοχή να ξεκίνησε η φωτιά από βραχυκύκλωμα στους ανελκυστήρες.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από το Παρίσι μιλούν για πιθανό βραχυκύκλωμα στους ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί ώστε να είναι πιο εύκολες οι εργασίες συντήρησης του ναού.

1496760_esoteriko-panagia-ton-parision_-6-.jpg


Για το λόγο αυτό ανακρίνονται και οι εργαζόμενοι των πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τις εργασίες.

Και μπορεί οι έρευνες να βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όπως αναφέρουν γαλλικά και όχι μόνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που γιγάντωσαν τη φωτιά είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων. Μπαίνοντας κανείς στον καθεδρικό ναό αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο, ο οποίος δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς πως μπορεί να τυλιχτεί στις φλόγες. Πάνω από αυτόν, όμως, στο χώρο που μεσολαβεί μέχρι τη οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα από κορμούς βελανιδιάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ