«Αυτό το δέντρο έχει όνομα ρε, λέγεται Μανώλης»

Κάποιοι έκοψαν -κατά λάθος- τον Μανώλη στην πλατεία της Φανερωμένης.

«Αυτό το δέντρο έχει όνομα ρε, λέγεται Μανώλης»

Κάποιοι έκοψαν -κατά λάθος- τον Μανώλη στην πλατεία της Φανερωμένης.

Article featured image
Article featured image

Μια φωτογραφία που ανέβασε στα social media η σελίδα «Διαμαρτυρία για το κόψιμο των δέντρων στη Κύπρο», ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ιντερνετικό buzz γύρω από τη συνεχή πρακτική των τοπικών Αρχών να κόβουν δέντρα και βλάστηση στα κέντρα των πόλεων.

Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, σειρά είχε το γνωστό δέντρο στην πλατεία Φανερωμένης, ο Μανώλης.


Όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, μετά από παραινέσεις των ανθρώπων της περιοχής έτσι ώστε να κλαδευτεί κάπως το εν λόγω δέντρο (απ' ότι γνωρίζουμε είναι μαστιχόδεντρο, σαν κι αυτά που υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας), αρχικά ανέλαβε το κλάδεμά του μια ιδιωτική εταιρία. Λόγω, όμως, της όχι και τόσο καλής δουλειάς που έγινε (πόσο λάθος μπορεί να πάει ένα κλάδεμα, αλήθεια;), στο σημείο έσπευσαν οι υπάλληλοι του Δήμου και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Κατά λάθος στράβωμα, ενώ ακολούθησε ένα ακόμα κακό κλάδεμα έτσι ώστε να διορθωθεί το πρώτο.

Θλιβερό.

manos.png



Οι διαχειριστές της σελίδας ανήρτησαν την επίμαχη φωτογραφία, ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμοδίους.

Διαβάστε αυτούσια την ανάρτηση:

Το είδαμε και αυτό, και εκτός από έκπληξη, μας προκάλεσε και οργή. Για άλλη μια φορά. Αυτό το δέντρο ρε έχει όνομα. Μεγάλωσαν γενιές γύρω από αυτό το δέντρο. Αυτό το δέντρο λέγεται Μανώλης. Έχουν περάσει γενιές να κάθονται κοντά του, να παίζουν μουσική, να μιλούν, να πίνουν τον καφέ τους και τη μπύρα τους. Ήταν ένα σύμβολο στη Φανερωμένη. Και ήρθατε εσείς μια μέρα και το κατακόψατε. Και το κάνατε σαν τα μούτρα σας. Αίσχος και ντροπή.

Σε κάποιες κανονικές χώρες, ναι υπάρχουν και κανονικές χώρες, είναι πάρα πολύ αυστηροί στο κόψιμο των δέντρων. Τιμωρούν με μεγάλα πρόστιμα και σε αναγκάζουν να το αντικαταστήσεις. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται να φτάσουν εκεί. Διότι πολύ απλά ο κόσμος εκεί, ούτε καν διανοείται να κόψει ένα δέντρο. Και ξέρετε ποιος βάζει το πρόστιμο; Ο δήμος.

Στο Κυπριστάν, αυτός που κόβει τα δέντρα είναι ο ίδιος ο δήμος. Τι άλλο να πει κανείς; Σε μια χώρα που φτάνει τους 45 βαθμούς.

Πέστε μας ρε, βγάλτε μια δημόσια μελέτη που κάνατε και αποφασίσατε ότι πρέπει να κόψετε αυτό το δέντρο. Πολύ απλά, δεν υπάρχει. Άλλη μια χωρκατο-απόφαση κάποιου «χωρκάτη» που νομίζει ότι κάμνει τζιαι κάτι χρήσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ