Νέοι ηγέτες, προς μία παγκόσμια συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το Πρόγραμμα Young Leaders (YLP) στο πλαίσιο του 7ου παγκόσμιο φόρουμ του Μπακού έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκόμενους για μια σειρά ρηξικέλευθων απόψεων.

Article featured image
Article featured image

Του Λάμπρου Ζαχαρή

Πώς μπορούν να συνεργαστούν Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία και Δυτικά Βαλκάνια; Πως πατάσσεται η ισλαμοφοβία; Πως θα φροντιστούν οι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο πάνελ σε νέα παιδιά αλλά και από αυτά που φιλοδοξούν να κάνουν κάτι καλύτερο για την ανθρωπότητα.

Στις 14 έως 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 7ου παγκόσμιο φόρουμ του Μπακού, 600 συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 70 πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, και υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για μια σειρά θεμάτων γεωπολιτικής, διεθνούς ασφάλειας.

Το Πρόγραμμα Young Leaders έχει σχεδιαστεί για να εντοπίσει τους πιο ελπιδοφόρους νέους ηγέτες από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, νέοι ηλικίας 18-30 ετών από διαφορετικό υπόβαθρο και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς πολιτικής και πολιτικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής, οικονομικής και νομικής, στην επιχειρηματικότητα, τις καινοτομίες, την επιστήμη και τις τέχνες.

Ένας από αυτούς, ο Ιλία Κβετανόβσκι, με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, μας ανέλυσε για τον εθνικισμό και κάποιες εκφάνσεις του.

«Επειδή οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν τις απαντήσεις για το πώς θα συντηρηθεί και θα αναπτυχθεί ο λαός τους παίζουν το εθνικιστικό χαρτί. Υπάρχουν μόνο καλοί και κακοί άνθρωποι, ικανοί και μη ικανοί άνθρωποι, έμπειροι και άπειροι», επισήμανε.

«Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν αν Ελλάδα- Τουρκία – Κύπρος κατόρθωναν να συνεννοηθούν σε μια πολιτική για τον τουρισμό για παράδειγμα. Η Κύπρος ζει ένα παράδοξο αυτή τη στιγμή. Η μισή είναι ανεπτυγμένη και ενταγμένη στην ΕΕ ενώ η άλλη μισή αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα. Πρέπει να αλλάξει τελείως η προσέγγιση. Κάποιοι έχτισαν καριέρες πάνω στον εθνικισμό. Οι εθνικισμοί πήγαν πίσω τους προγόνους μας», μας ανέφερε.

«Όπως με την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία που ήρθαν σε συμφωνία, αποδείξαμε ότι η λέξη μη πιθανός, δεν υπάρχει στο λεξικό πλέον κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει με την Κύπρο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα τοποθετήθηκε και για την οικονομία.

«Πρέπει να καταλάβει η ΕΕ ότι αναφορικά με την οικονομία ότι οι χώρες θα έπρεπε να τηρούν τη δική τους ταχύτητα, Υπάρχουν κάποιες οικονομίες πιο ανεπτυγμένες από κάποιες άλλες. Δεν μπορεί μια φεράρι να τρέχει στην ίδια ταχύτητα με ένα γιούγκο».

Να πατάξουμε την ισλαμοφοβία ήταν το μήνυμα της Σάλμα Σίτια με καταγωγή από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Η ίδια αλλά και φίλοι της βίωσαν τον ρατσισμό λόγω της μουσουλμανικής θρησκείας στην οποία ανήκει.

«Δεν είναι ουτοπικό να διαλύσουμε την ισλαμοφοβία. Τι πρέπει να κάνουμε για να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάστασης; Κάτι απλό αλλά συντονισμένο. Να καταλήξουν ομάδες κρατών να πάρουν συλλογικές αποφάσεις για τροποποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σύστημα στα σχολεία φιλικό προς τον ισλαμισμό, που θα βοηθάει τις θρησκείες να συνυπάρξουν ομαλά, χωρίς αντιπαλότητες. Βέβαια κάθε φορά που λέμε κάτι εναντίον της ισλαμοφοβίας, θα γίνει κάποια επίθεση φανατικών ισλαμιστών και θα προσπαθήσει να αμαυρώσει τις ιδέες για την παγκόσμια συνεργασία και μια ειρηνική κοινωνία. Ωστόσο αξίζει να προσπαθήσουμε γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και είμαστε αρκετοί που επιθυμούμε την ειρήνη», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ